1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Medya dergisinin 9. sayısı çok 'Özel'
Medya dergisinin 9. sayısı çok Özel

Medya dergisinin 9. sayısı çok 'Özel'

104 sayfalık dergide Kıbrıs Türk basınının tarihsel sürecinin çeşitli yönleriyle irdelendiği makaleler, araştırma yazıları, röportajlar ve fotoğraflar yer alıyor.

A+A-

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin yayın organı “Medya” dergisinin 9’uncu sayısı, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle özel sayı olarak yayımlandı.

104 sayfalık dergide Kıbrıs Türk basınının tarihsel sürecinin çeşitli yönleriyle irdelendiği makaleler, araştırma yazıları, röportajlar ve fotoğraflar yer alıyor.

KAPSAMLI 4 AYRI ARAŞTIRMA

Rutin sayfalar yanında Medya’nın yeni sayısında araştırmacı-yazarlar Bülent Fevzioğlu’nun Kıbrıs Türk basınının kaç yaşında olduğuna dair tartışmalara yeni pencere açan araştırma yazısı; Ahmet An’ın 1878-1960 döneminde Kıbrıs Türk basınında düşünce özgürlüğünü irdelediği araştırması; Halil Erdim’in tarihi fotoğraflara da yer verdiği Kıbrıs Türk matbaacılığını anlattığı makalesi ve Hüseyin Çakmak’ın “Kıbrıs Türk basınının 125. Yılında Kıbrıs Türk mizah basını 118 yaşında” başlıklı araştırması arşivciler için saklanmaya değer içerikte…

Altay Sayıl ve Fuat Memduh’un Kıbrıs Türk basınının yayınlarını halen sürdüren en eski gazetesi Halkın Sesi’nin tarihçesine ilişkin makaleleri de tarihi belgelerle Medya’da yer alıyor.

KIBRIS RUM BASIN TARİHİ DE VAR

Kıbrıs Rum Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Hristos Hristofidis’in Türkçe çevirisi yanında orijinal dilinde de yayımlanan ve Kıbrıs Rum basın tarihini ele aldığı makalesi, bugünkü duruma dair bilgiler de içeriyor.

YORUMLAR… KASIMOĞLU, KANATLI, MUTLUYAKALI, ERGÜÇLÜ, ÖZUSLU…

Duayen gazetecilerden Erten Kasımoğlu dünden bugüne süreci “Basın siyasetçinin önünde” başlıklı makalesiyle özetlerken, Gazeteci Cenk Mutluyakalı “İlk gazeteden bugüne ‘ümid’imiz var mı?” başlığıyla Kıbrıs Türk medyasını ve güncel sorunları irdeledi. Sami Özuslu da radyo-televizyon yayıncılığındaki durumla ilgili tabloyu ortaya koydu.

Kıbrıs Türk basınının duayenlerinden Hüseyin Kanatlı, sunuculuğu tadında kaleme aldığı “Uçan Yıllar” başlıklı makalesinde, 1959’da başlayıp sürdürdüğü yayıncılık hayatından kesitler sundu.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin bugüne dek “Basının Sesi” ve “Basın” adlarıyla yayımladığı gazetelerden bazı örneklerin fotoğraflarının yer aldığı sayfada ise, gazeteci Süleyman Ergüçlü’nün 11 Temmuz 1984’te “Basının Sesi” gazetesinde yayımlanan Kıbrıs Türk basını ve Saded gazetesiyle ilgili bilgiler içeren “Neden 11 Temmuz” başlıklı yazısı, yeniden okurla buluştu.

RÖPORTAJLAR… BİR DÖNEM/ 3 KADIN; SELDAĞ, ÖZCANHAN…

Dergide, birçok kişinin sesleriyle tanıdığı BRT’nin emekli spikerlerinden Güzide Tunç, Sevilay Direkoğlu ve Tüneysel Yaylalı ile yine bir BRT çalışan Emine Hoca’nın yaptığı röportajlar, “Bir dönem 3 kadın” başlığıyla yayımlandı.

Duayen gazetecilerden, KTGB eski Başkanlarından Özcan Özcanhan’ın “Kimse kalemini satmasın” çağrısını içeren röportajı ise Derya Bökeyhan kaleme aldı.

Uzun yıllar BRT’nin Ankara muhabiri olarak görev yapan Muazzez Seldağ’ın hayatından kesitlerle önemli mesajlar verdiği, Ayşe Güler’in kaleme aldığı röportaj da, “Kıbrıs Türk medyası geçmişini mumla arıyor” başlığıyla yer buldu.

TAK’tan emekli olduktan sonra YDÜ’de öğretim görevlisi olarak çalışmayı sürdüren foto muhabiri Gazi Yüksel’in tarihi fotoğraflarının da yer aldığı röportaj ise, Hüseyin Sayıl’ın kaleminden..

TOZLU SAYFALARDAN…

Araştırmacı Kani Kanol’un, gazetelerin tozlu sayfalarından derledikleri ve nostaljik reklamların kupürlerine yer verdiği sayfasında 1955’te Kıbrıs’a vali atanan John Harding’in Kıbrıs halkına hitaben 5 Mart 1956’da radyodan yaptığı konuşmanın broşürü yer buldu.

Çok şey değişse de, bazı haber başlıklarının gazetelerin gündeminin değişmediğini ispatlayan örnekler de, Doğuş Özokutan Çiftçioğlu’nun arşiv taraması ve kupürlerle “Geçmiş zaman olur ki…” başlığıyla yayımlandı.

YENİDÜZEN VE VOLKAN… GAZETECİLER NE DEDİ…

Fatma Arpalıklı’nın “dünden bugüne gazeteler” bölümünün bu sayıdaki konuları Yenidüzen ve Volkan gazeteleri…

Gözde Akben Bekir ise, Medya’nın 9’uncu sayısı için gazetecilere, karşılaştıkları zorlukları ve idealleri sordu; Adem Kavaz, Afet İlban, Çağdaş Öğüç, Fezile Kesat ve Nupelda Karabuğdağ yanıt verdi.

KÜLTÜR/SANAT… BİZİM MAHALLE… ANILAR, ANILAR

Basın camiasından kişilerin üretimlerinin konu edildiği Simge Çerkezoğlu’nun “gazeteci/ kültür, sanat, yazın” sayfasının bu sayıdaki konukları “Tavuri” kitabıyla Aral Moral ve “Olağan Denemeler” adlı kısa filmiyle Doğuş Özokutan Çiftçioğlu oldu.

Efdal Keser’in “Kayıt Dışı” sayfasında ise bu kez Mustafa Doğrusöz, İsmet Ezel, Şebnem Faslıgil ve Damla Dabiş Özel’in gazetecilikte unutmadıkları anıları kendi anlatımlarıyla yer aldı.

Kıbrıs Türk medyasından çeşitli haberler içeren “Bizim Mahalle” sayfasını Aytuğ Türkkan; Medya Etik Kurulu’nun kararlarını Kurul Başkanı Süleyman İrvan kaleme alırken; dergide KTGB’den haberler sayfası da yer aldı.

(tak) 

Bu haber toplam 1679 defa okunmuştur