1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Medya adaylara adil ve dengeli yaklaşmalı"
Medya adaylara adil ve dengeli yaklaşmalı

"Medya adaylara adil ve dengeli yaklaşmalı"

Medya Etik Kurulu, medya kuruluşlarını seçim kampanyası sürecinde adaylara adil ve dengeli biçimde yer vermeye çağırdı; bir yayın kuruluşunu da uyarma kararı aldı

A+A-

Medya Etik Kurulu, medya kuruluşlarını seçim kampanyası sürecinde adaylara adil ve dengeli biçimde yer vermeye çağırdı; bir yayın kuruluşunu da uyarma kararı aldı.

MEDYA ADAYLARA ADİL VE DENGELİ YAKLAŞMALI

Başkan Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın yaptığı açıklamaya göre, 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak adayların propaganda çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Medya Etik Kurulu, kampanya sürecinde medya kuruluşlarının daha dikkatli ve hassas davranmaları, adaylara adil ve dengeli yaklaşmaları gerektiğini hatırlattı.
Kurul kararında şu ifadelere yer verildi:

“Kamusal ya da özel tüm medya kuruluşlarından beklentimiz, adayların politikaları ve çalışmaları konusunda seçmenlerin tam ve doğru biçimde bilgilenmelerine hizmet etmeleridir. Özellikle kamusal nitelikli medya kuruluşlarının adaylar arasında haksız rekabete yol açacak şekilde  kampanya haberlerine yer vermeleri, demokratik koşullarda sürdürülmesi gereken rekabeti zedeleyecektir. Medya Etik Kurulu olarak, kampanya sürecini dikkatli biçimde izleyeceğimizin ve şikâyetler çerçevesinde medya kuruluşlarını uyarma görevimizi yerine getireceğimizin bilinmesini isteriz.”

ÖZEL YAŞAMIN GİZLİLİĞİ ESASTIR

Medya Etik Kurulu, bir milletvekilinin özel yaşam dokunulmazlığı sınırları içinde görülmesi gereken bir fotoğrafını üst üste 3 gün birinci sayfasından yayımlayan Volkan gazetesini uyarma kararı da aldı.

Kararında, “Özel yaşamın gizliliği esastır. Üstün bir kamu yararı olmadıkça veya kişinin rızası alınmadıkça özel yaşamın gizliliğini ihlâl eden habercilik yapılmamalıdır” şeklindeki meslek ilkesini hatırlatan Kurul, gazetenin bu ilkeye aykırı biçimde davrandığını ifade etti.

Kurul kararında şu ifadelere yer verildi:

“Kurulumuz, özel yaşamın gizliliği ilkesinin evrensel bir ilke olduğunu ve gazetecilik meslek ilkeleri içinde yer aldığını hatırlatır, medya kuruluşlarını daha dikkatli olmaya davet eder. Özel yaşamın gizliğini ihlâl ancak ve ancak üstün kamu yararı söz konusu olduğunda mümkündür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında da açıkça vurgulandığı gibi, özel yaşamın ifşa edilmesinde kamu yararı yoktur.”

Medya Etik Kurulu, kamu yararı tanımlamasında İngiliz Basın Şikâyetleri Komisyonu’nun çizdiği çerçevenin esas alınması gerektiğini ve ancak şu durumlarda kamu yararının geçerli olabileceğini ifade etti:

1. Bir suçu, suistimali ya da yolsuzluğu ortaya çıkarmak;

2. Halk sağlığını ve güvenliğini korumak;


3. Toplumun yanıltılmasını engellemek.

Kurul, Volkan gazetesinin ilgili haberlerinde, bu özelliklerin bulunmadığı kararına ulaştıklarını vurguladı.(tak)

Bu haber toplam 1307 defa okunmuştur