1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mecliste yoğun gündem
Mecliste yoğun gündem

Mecliste yoğun gündem

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 10.40’da toplandı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 10.40’da toplandı.

Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan Genel Kurul’un gündeminde; “Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı”, “Siyasi Partiler Yasa Önerisi” ve “Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Önerisi” bulunuyor.

Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak Meclis Başkanı Sibel Siber, 19 Haziran’da ölüm yıldönümü olan eski Meclis Başkanı Vehbi Zeki Serter’i saygıyla andıklarını belirtti.

Daha sonra Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına dair yasa tasarısının ilgili komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresinin oylanmasına geçildi.

ÇAVUŞOĞLU

Oylamadan önce söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, tasarıya destek verdiklerini ancak sadece yasa yaparak bu sorunun önüne geçilemeyeceğini kaydetti.


ÇAKICI

Çakıcı da konuyla ilgili söz alarak, yasaya onay vereceklerini ancak “uçucu” ve “uyaran” maddelerin farklı olduğunu anlattı.

Uçucu maddelerin en çok çocuklar için tehdit teşkil ettiğini ifade eden Çakıcı, oje, deodorant gibi maddelerin de çocuklar için tehdit olduğunu kaydetti.

Hapishanede bağımlılar ve satıcıların aynı ortamda bulunduğunu anlatan Çakıcı, bu durumun yaratacağı sorunlardan bahsetti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da söz alarak, konuya olumlu yaklaşanlara teşekkür etti.

Uyuşturucuyla mücadele komisyonu kurulduktan sonra ilçe emniyet birimleri aracılığıyla denetimlerin çok sıkılaştığını anlatan Yorgancıoğlu, bunun olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını belirtti.

İçki satan yerlerin denetimini artıran yasal düzenlemelerin de ivediliğinin isteneceğini ifade eden Yorgancıoğlu, tasarıya destek verenlere teşekkür etti.

Daha sonra tezkere onaya sunuldu ve oybirliğiyle kabul edildi.

Ardından Alkollü İçkiler Satış Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Şans Oyunları Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine dair tezkerenin oylamasına geçildi.

ÖZGÜR

Konuyla ilgili bilgi vermek için kürsüye çıkan Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, tasarısın uzun zaman önce Meclis’e gönderildiğini ve meclisin tatile girmesinden önce mecliste bir defa görüşülmesi için böyle bir ivedilik istediklerini anlattı.

MUNGAN

Ardından yasayla ilgili bilgi vermek için kürsüye çıkan Bakan Mungan, yasanın içeriğini anlatı.

Belirli yatak sayısından fazla otellerin gazino açma izinleri olduğunu anımsatan Mungan, bu imkanı olan bazı otellerin gazinoyla oteli birlikte işletme sıkıntıları yaşadığını ifade etti.

Mungan tasarıyla, gazino izni olan işletmelerin isterlerse konaklama işletmesiyle gazino işletmesini ayırmasına olanak verileceğini anlattı.

Uluslararası faaliyet gösteren ve yurt dışından 5 bin yatak kapasitesi olan otellere bu olanağın verileceğini anlatan Mungan, tasarıyla gazino ve otel binasını yine aynı yerde olacağını ancak sadece işletmenin ayrı ayrı yapılabileceğini kaydetti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar konuyla ilgili söz alarak, tasarının adresinin belli olduğunu söyledi ve “birine yönelik bir çalışma ne kadar doğrudur” dedi.

Tatar, tasarıya oyunun ret olduğunu ifade etti.

Yerli sermayenin bile bugün gazino izni alamadığını anlatan Tatar, “kendi işadamımız 5 bin yataklı otel yapsa gazino açamıyor. Bu doğru mu” diye sordu.

Yasak olduğu halde vatandaşların kumarhanelere girdiğini anlatan Tatar, denetimlerin önemine değindi.


MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan söz alarak, teşvik sisteminin Kıbrıs Türkü’nün mal ve hizmetlerinden daha fazla faydalanılacak şekilde değiştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Gazinolarla ilgili denetimlerin artırıldığını; ciddi anlamda makine fazlası bulunduğunu ve gerekli cezaların uygulandığını anlatan Mungan, gazinolarla ilgili reklamlarla ilgili de gerekli uygulamaların yapıldığını kaydetti.

Gazinolarda suç gelirlerinin aklanması konusunda gazino personeline eğitim verildiğini ifade eden Mungan, havaalanlarındaki nakit para kısıtlamasının suç gelirlerinin aklanmasına karşı uluslararası bir uygulama olduğunu belirtti.

Ardından tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.


MOTORLU ARAÇLAR VE YOL TRAFİK DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI GÖRÜŞÜLÜYOR

Meclis Genel Kurulu’nda Motorlu Araçlar Ve Yol Trafik Değişiklik Yasa Tasarısı görüşülüyor.

Komite Başkanı Birikim Özgür Özgür, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Değişiklik Yasa Tasarısı’na dair komite raporunu okumasının ardından tasarının görüşülmesine geçildi.

Tasarının komitede oy birliğiyle onaylandığını belirten Özgür, Meclis yaz tatiline gireceğinden, zaman kazanmak amacıyla söz konusu tasarıdaki değişikliklerin bugün genel kurula öneri şeklinde sunulacağını anlattı.

TATAR

Tasarı hakkında söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, tasarıya komitede onay verdiklerini ancak bazı çekinceleri olduğunu anlattı.

Tatar, yollarda en az 170 bin araç bulunduğunu ve bundan en az 100 milyon TL gelir elde edilmesi gerektiğini anlattı.

Araç Kayıt Dairesi’nin Maliye Bakanlığı’na mı Ulaştırma Bakanlığı’na mı bağlı olduğunu soran Tatar, yıllık geliri bu kadar yüksek bir dairenin personelinin kötü şartlarda çalıştığını savundu.

Tatar daha donanımlı ve daha medeni bir bina oluşturularak hem çalışanların hem de vatandaşın rahat edeceği bir ortam yaratılması gerektiğini söyledi.

Benzin ve dizel fiyatlarının eşitlendiğini hatırlatan Tatar, benzin ve dizel araçların seyrüseferler harçlarının da eşitlenmesini istedi. Ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi.

Maddeler okunurken, Komite Başkanı Birikim Özgür tasarıya dair önerilerini sundu.

ANGOLEMLİ

Tasarının madde madde görüşülmesi sırasında söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümetin halkın gözünde düştüğünü savunarak, hükümeti, “giderayak” “gelecek olan çeksin” mantığıyla önlemler almakla suçladı.


Halkın hizmet karşılığı vergi ve harç verdiğini söyleyen Angolemli, yolların durumunu eleştirdi.

Yollarla ilgili yatırımların Türkiye tarafından yapıldığını belirten Angolemli, hükümetin yollar konusunda “sözünün geçmediğini” söyledi.

Angolemli toplanan vergi ve harçların nereye harcandığını sordu.

Bu sırada söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu artık bütçenin konsolide şekilde ele alındığını hatırlattı.

Angolemli ise buna cevaben bunun kabul edilebilir olmadığını, yol için toplanan vergi ve harcın yollara harcanması gerektiğini söyledi.


YORGANCIOĞLU

Angolemli’nin konuşması üzerine söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu her hükümetin trafik kazaları konusunda hassas olduğunu dile getirdi.

Uzun yıllardır konsolide bütçe söz konusu olduğunu, toplanan paranın bir yere yatırılmasının söz konusu olmadığını anlatan Yorgancıoğlu, ülkenin gelirlerinin belli olduğunu, vekillerin hep bir alanda daha çok yatırım yapılması gerektiğini ifade ettiğini, vergi artırıldığında itiraz edildiğini ifade etti.


SANER

UBP Milletvekili Ersan Saner de söz alarak, benzin ve dizel arasında fiyat farkı kapandığı için seyrüsefer fiyatlarının eşitlenmesini istedi.

Saner bununla ilgili sunduğu öneriyi okudu. Saner’in önerisinin dikkate alınması oylanarak oyçokluğuyla reddedildi.

ARABACIOĞLU

Konuyla ilgili söz alan DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, benzin ve dizel araçların seyrüsefer harçlarını eşitlenmesi konusunu komitede de görüştüklerini, çalışmanın yanlış olmadığını ancak maddi açıdan Maliye Bakanlığı’na fırsat verilmesi adına zamanlamaya karşı çıktıklarını anlattı.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan tek başına ruhsat fiyatlarının eşitlenmesinin yeterli olmadığını, kayıt harçlarında bir düzenleme yapmanın daha kolay olduğunu ve bununla ilgili gerekli düzenlemenin yapıldığını anlattı.

Gerek egzoz emisyon oranları gerek ağırlıklar gerek diğer konularda bütünlüklü çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

(tak)

Bu haber toplam 1433 defa okunmuştur