1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mecliste gündem Kıb-Tek ve ekonomi
Mecliste gündem Kıb-Tek ve ekonomi

Mecliste gündem Kıb-Tek ve ekonomi

Meclis Genel Kurulu’ndaki bazı güncel konuşmalarda, genel olarak ekonomi ve Kıb-Tek’le ilgili sıkıntılar ele alındı

A+A-

Meclis Genel Kurulu’ndaki bazı güncel konuşmalarda, genel olarak ekonomi ve Kıb-Tek’le ilgili sıkıntılar ele alındı.

Üçüncü gündem dışı konuşmayı yapan CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Kıb-Tek’e yönelik suçlamaları eleştirdi. Biray Hamzaoğulları, yönetim kurulu başkanı İsmet Akim’in yeni atandığı dönemde geldiğini söylediği bir faksı okudu. Faksta, hükümete öngörülen miktarın verilmemesi halinde gemi tahliyesinin durdurulacağı, hatta boruların iptal edileceği yönünde ifadeler bulunduğunu kaydeden Hamzaoğulları, bu faksın, hükümetin ne denli bir yıkım aldığını gösterdiğini savundu.

Hamzaoğulları, UBP döneminde, Kıb-Tek ile Turkcell arasında uzaktan sayaç okuma projesinin imzalandığını ifade ederek, söz konusu projeye ret oyu veren yönetim kurulu üyelerinin görevden alındığını söyledi. Hamzaoğulları, söz konusu kişilerin neden görevden alındığını veya neden ret oyu verdiklerini sordu.

“Roma’da o dönemde toplantılara katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı ile yanındaki kişinin seyahat masraflarını içeren kararın üç defa Bakanlar Kurulu’na gittiğini” savunan Hamzaoğulları, tüm bunları, Kıb-Tek’in neden zor durumda olduğu konusunda bilgi vermesi için anlattığını söyledi.

Hamzaoğulları, sayaçların sorunlu olduğunu ileri sürerek, bu yönde bilgiler içeren belgeler okudu.

Kıb-Tek’in kötü durumda olmadığını kaydeden Hamzaoğulları, eylül ayında 73 milyon para toplandığını söyledi.

ATUN

Eleştiriyi yanıtlayan UBP Genel Sekreteri Sunat Atun, akıllı sayaç konusunda ihale açtıklarını ancak ihalenin son gününe kadar kimsenin müracaat etmediğini ifade etti.

Atun, hükümetin akıllı sayaç konusunda açtığı ihalenin de şaibeli olduğunu belirterek, “Bir mühendis firmaya bilgi verdi ve bu kişi açığa alındı. Bu konuda açıklama yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Sunat Atun, Elektrik Kurumu’nun elektrik maliyetinin 70 kuruş olduğunu ifade ederek, bunun çok yüksek olduğunu ve bu fiyatın düşürülmesi gerektiğini söyledi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, “Ekonomik gelişmelerle” ilgili konuşmasında, son iki yılda dolarda yüzde 15 artış olduğunu ancak ithalatta bir iyileşme olmadığını savundu.

13. maaşlar için 50 milyon TL gerektiğini kaydeden Tatar, Maliye Bakanı’nın Başbakan’a Sosyal Sigortalar’ın gerçek açığını söylemesi gerektiğini söyledi. Tatar, Elektrik Kurumu’nda da giderlerin ne noktada olduğunun önemli olduğunu ifade etti.

Halkın sıkıntı çektiğini ve alım gücünün son bir yılda düştüğünü belirten Tatar, maaşlarda yüzde 20’nin üzerinde artış olması gerektiğini söyledi.
Ekonomide iyiye gidiş olmadığını savunan Tatar, ülkede hükümete güven duyulduğu şeklinde bir söylemi ilk defa Başbakan’ın ağzından bugün duyduğunu ve böyle bir güven olmadığını ifade etti.

DAÜ’deki olaylarla ilgili art niyet olup, olmadığının merak konusu olduğunu savunan Tatar, bu tür olayların ülkede derin izler bıraktığını iddia etti.
Belediyelerin maddi sıkıntı içinde olmaması gerektiğini ifade eden Tatar, iyi yönetim ve iyi idare gereken belediyelerde oturup ciddi kararlar almak gerektiğini kaydetti.

31 Ekim’den sonra 2015 Mali Yılı Bütçesi’nin meclise geleceğini ve komite çalışmalarının başlayacağını da ifade eden Tatar, Merkez Bankası’nın da aktif olması gerektiğini savundu.

(tak)

Bu haber toplam 1930 defa okunmuştur