1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mecliste gündem ekonomi ve Kıbrıs
 Mecliste gündem ekonomi ve Kıbrıs

Mecliste gündem ekonomi ve Kıbrıs

Meclis güncel konuşmalar gündemiyle toplandı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 10.45’te Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında güncel konuşmalar gündemiyle toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak Ulusal Birlik Partisi Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst ülkedeki iş hayatının ekonomik sorunları konulu güncel konuşma yaptı.

Konuşmasına neden pazartesi günü olduğu halde yasama işlemi yapılmadığına sorarak başlayan Dürüst, ülkede zengin fakir ayrımının başgöstermeye başladığını söyledi.

Ülkede pek çok evin elektriğinin kesik olduğunu ve bazı ailelerin elektriksiz yaşamak zorunda kaldığını söyleyen Dürüst, bu sorunun kökenine inildiğinde vatandaşın alım gücünün düştüğünün görüleceğini kaydetti.

Dürüst konunun parlamentoda ele alınması talebinde bulunarak ertelenmemesi gerektiğini belirtti.

Sadece sendikalar eylem yaptığında sorunların ele alınması yaklaşımının yalnış olduğunu kaydeden Dürüst, hükümeti aileleri bozulma noktasına getiren ve sosyal travmalar yaratan ekonomik sıkıntıları acilen ele almaya çağırdı.

Öte yandan hükümetin iş insanlarının sıkıntılarını da ele alması gerektiğini belirten Dürüst, hükümetin sadece Bakanlar Kurulu’nda bazı kararları alarak insanların sorunlarını çözemeyeceğini kaydetti.

Kemal Dürüst, fakirleşen bir toplumda sosyal sorunların artacağına işaret ederek, bütün ekonomik yapının en baştan ele alınmasını ve bu konuda özel bir birim oluşturulmasını talep etti.

SUCUOĞLU

Dürüst’ün ardından UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu “son ekonomik gelişmeler”le ilgili güncel konuşma yaptı.

Sucuoğlu bazı Vakıf mallarının restorasyon ihalelerinin Türkiye’de açılması konusunda TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’ndan farklı açıklamaları olduğunu ifade ederek konuyla ilgili açıklama istedi.

Sucuoğlu, Güzelyurt’a başka hastane açılmadan önce mevcut hastanenin ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini ifade ederek, Sağlık Bakanlığı’ndan Cengiz Topel Hastanesi’ndeki teçhizat ve doktor eksikliğinin karşılanmasını istedi.

CAS şirketiyle ilgili yaşanan sürece değinen Sucuoğlu, devlette işe alınan CAS çalışanlarına eski KTHY çalışanı olmalarına rağmen işe yeni girmiş muamelesi yapıldığını ve hiçbir sosyal haklarını alamadıklarını savunarak çalışanlara verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

CAS çalışanlarına yapılan ödemelerin sürdürülebilir olup olmadığını ve yasal dayanağı bulunup bulunmadığını soran Sucuoğlu, personelin tüm yasal haklarının verilmesini talep etti.

Sucuoğlu “Devletin görevi CAS’ta çalışan 82 kişiye bir şekilde gerçek anlamda devlet garantisi vermektir” diye konuştu.

GÜLLE

Faiz Sucuoğlu’na cevap vermek üzere kürsüye çıkan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, ülkede sürdürülebilir olmayan, sistemsizliğin sistem olduğu bir yapı bulunduğunu ve bunun her yerde sorun yarattığını belirtti.

Bu sistem çözülmeden çağdaş, tüm sağlık çalışanlarının sahiplenebileceği bir yapı oluşturulmadan sağlıktaki sorunların aşılamayacağını belirten Gülle, yıllardır birikmiş sorunları gidermek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Bunlara devam ederken hastanelerin alt yapısını geliştirmeye ve çalışma disiplinini artırmaya çalıştıklarını anlatan Gülle, bir toplumun ilerleyebilmesi için bu çalışma disiplinine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Güzelyurt’un atıl bırakılmış bir bölge olduğunu dile getiren Gülle bu yapıyı değiştirmek istediklerini ve bununla ilgili öneriler sunduklarını kaydederek, hastane projesinin de bu bağlamda ele alınması gerektiğini ifade etti.

Bakan Gülle, burada hedeflerinin mevcut durumu daha ileriye götürmek olduğunu dile getirerek, Güzelyurt’a yeni bir hastane yapılmasının Cengiz Topel’in gözardı edileceği anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

Cengiz Topel’in geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ve bu anlamda gereken adımların atıldığın anlatan Gülle, bu yıl içinde buraya dijital röntgen ve ultrason cihazı alınması için adım attıklarını ifade etti.

Bütün hastanelerdeki koğuş sistemini çağdaş hizmetlerin verildiği tek ya da iki kişilik odalar haline getirmeye çalıştıklarını anlatan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, herkesin kazanacağı projeler için çalıştıklarını dile getirdi.

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumundaki güncel konuşmalarda, ekonomi, Kıbrıs müzakere süreci ve bölgesel sorunlar ele alındı.

CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları Karpaz’la ilgili sıkıntılar hakkında güncel konuşma yaptı.
Mersinlik köyünde avcıların atışları nedeniyle telefon hatlarının kesildiğini kaydeden Hamzaoğulları, köydeki mandra sorununun da henüz çözülmediğini belirtti.
Köye asfalt, elektrik ve soğuk süt zinciriyle ilgili yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Hamzaoğlulları 40 yıldır köyde arsa dağıtımı yapılmadığını dile getirdi.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “Kıbrıs’ta Rumların Helenizm kavgası ve gelmiş geçmiş Birleşmiş Milletler Genel Sekreterleri” başlıklı güncel konuşma yaptı.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da ekonomik sorunlar konusunda güncel bir konuşma yaptı. Yunanistan’da başbakan seçilen Aleksis Çipras’ın ada ziyaretine değinen Tatar, “Vaadlerle başa geldi. O vaadleri yerine getirecek mi, göreceğiz. İşleri kolay değil” dedi.
Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunlara işaret eden Tatar, Güney Kıbrıs’ın da ekonomik krizden çıkmanın yollarını aradığını belirtti.
Tatar, Çipras’ın Yunanistan Başbakanı seçilmesinin Avrupa Birliği’ne yansımaları ve basında yer alan haberlere de değindi.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, zirai ilaç konusuna büyük hassasiyetle yaklaşıldığına işaret ederek, yapılan kontrol ve denetimlerde kalıntıların saptandığını belirtti.
Yurt dışından gelen ve ülkede üretilen gıdalarla ilgili ciddi denetimler yapıldığına işaret eden Gülle, daha önceki dönemlere göre üç kat fazla kontrol ve denetim yapıldığını vurguladı.
Bunun çok boyutlu bir konu olduğunu söyleyen Gülle, bütünsel bir çözüm getirilmediğini kaydetti. Gülle,  halkın ve üreticinin bilinçlendirilmediği sürece bu olayların son bulmayacağını kaydetti.
Gıda Yasası’nın geçtiğmiz yıl hayata geçtiğini, bunun yeterli olmadığını yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Gülle, üretcilerin kayıt altında olacağı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu sona erdi. Meclis’in bir sonraki toplantısı 5 Şubat Perşembe günü saat 10.00’de yapılacak.

(tak)

Bu haber toplam 2039 defa okunmuştur