1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. MECLİSTE GERGİNLİK
MECLİSTE GERGİNLİK

MECLİSTE GERGİNLİK

Özgürgün'ün Başbakan Yorgancıoğlu'nun üzerine yürümesi üzerine meclis oturumuna ara verildi

A+A-

Meclis Genel Kurulu toplanmasından kısa süre sonra çıkan tartışma üzerine oturumuna ara verdi.

Toplantıda ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber söz aldı ve bugün üzücü bir olay yaşandığını belirterek Meclis İçtüzüğü’ndeki Meclis Başkan Yardımcısı’nın görevleriyle ilgili bölümü okudu.

Siber, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel’in Meclis’i toplama görevini UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün verdiği talimat üzerine yapmadığını söyledi. Siber, Üstel’in daha önce kendisine sözlü olarak bu görevi yerine getirmesinin engellendiğini ilettiğini bildirdi.

Bunun UBP Grubu’nda alınan bir karar olduğunu söyleyen Siber, “Ben Özgürgün’le konuştum bunun olamayacağını, tüzükte görevin belli olduğunu söyledim” dedi.

Kendisinin bugün 23 Nisan törenlerine katıldığını ve bu sırada Üstel’in toplantıyı açmayacağına dair haber geldiğini, bunun üzerine töreni yarıda bırakıp Meclis’e geldiğini anlatan Siber, Üstel’le konuştuğunda da Özgürgün tarafından arandığını ve Meclis’i açmamasının iletildiğini öğrendiğini bildirdi.

“KINIYORUM”

“Bu Meclisimiz adına üzücü bir durumdur” diyen Siber, “Meclis Başkanı’nın ve yardımcısının görevleri sabittir, nettir, tüzükte belirtilmiştir. Burada keyfi kararlarla karar alıp meclis başkan yardımcısının görevine müdahale etmeyi kınıyorum” dedi.

ÖZGÜRGÜN

Siber’in ardından söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Meclis Başkanı’nın “talihsiz ve gereksiz” bir konuşma yaptığını iddia etti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun ayağa kalması üzerine ise Özgüngün, "erkeksin?" demesiyle gerginlik tırmandı.

Yorgancıoğlu ile Özgürgün arasındaki tartışma sırasında Özgürgün'ün Başbakan Yorgancıoğlu'nun üzerine  yürümesi üzerine meclis oturumuna ara verildi.

ÜSTEL

Meclis’te çıkan tartışmayla verilen aranın ardından yeniden toplanan Genel Kurul’da Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel kısa bir açıklama yaptı.

Üstel, şimdiye kadarki teamüllere göre nisabı sağlamının iktidarın görevi olduğunu belirterek, partisinin kararının da bu yönde olduğunu ifade etti.

Ana muhalefet partisinin bir milletvekili olduğunu anımsatan Üstel, “Meclisi yöneteceğim bana 10’a çeyrek kala söylendi. ‘26 yeter sayısı olsun Meclisi açarım dedim’” şeklinde konuştu.

SİBER

Bunun üzerine söz alan Meclis Başkanı Siber, bugün sabah 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için düzenlenen devlet törenine gittiğini ancak Üstel’in Meclis’i açmayacağı yönünde aldığı bir telefon üzerine herkesin gözü önünde oradan ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti.

Meclisin herkesin olduğunu söyleyen Siber, Meclis Başkan Yardımcısına bu tür talimatlar verilemeyeceğini söyledi.

ÖZGÜRGÜN

Daha sonra söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Meclis Başkanı’ndan gelen tüm taleplere olumlu yanıt verdiklerini kaydederek Siber’in kendisiyle ilgili sözlerini eleştirdi.

23 Nisan töreninde olan Meclis Başkanı’nın bunu önceden söylese gereken yardımı yapacaklarını ifade eden Hüseyin Özgürgün, hükümetin en azından yasama günlerinde 26 yeter sayısını bulmasını istediklerini söyledi.

Özgürgün, tansiyon çıkarıp kavga çıkarma niyeti olmadığını belirterek, ancak muhalefetin sessiz kalmasının da beklenemeyeceğini ifade etti.

Hüseyin Özgürgün, yaşanan gerginlikten üzüntü duyduğunu belirterek, Meclis çalışmalarına bugüne dek olumlu katkıda bulunduklarını kaydetti.

Özgürgün hem iktidarın hem muhalefetin Meclis'in saygınlığını koruması gerektiğini vurguladı.

Özgürgün’den sonra yeniden söz alan Siber, Meclis Başkan Yardımcısı’nın nisap sağlanması durumunda Meclis’i açıp açmayacağın sorması üzerine Özgürgün, nisabın sağlanmasıyla burada olacaklarını belirtti.

YORGANCIOĞLU

Siber ve Özgürgün’den sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir anamuhalefet başkanının Meclis Başkanı’na talimat veremeyeceğini kaydederek, Siber’in bu şekilde ötekileştirilmesine sessiz kalamayacaklarını söyledi.

Ana muhalefette oldukları dönemi anımsatan ve Mustafa Yektaoğlu’nun bu durumlarda Meclis Başkan Yardımcısı olarak oturumu açtığını söyleyen Yorgancıoğlu, Meclis gündemindeki görüşülecek yasa tasarılarının ülke için önemine de dikkat çekti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu da Yorgancıoğlu’dan sonra söz alarak, “Sayın Başbakan komitelerde verdiğimiz desteğe rağmen bu yasaların Meclisten geçmemesinden ana muhalefet sorumluymuş gibi ağlamaklı bir konuşma yapıyor” diyerek Yorgancıoğlu’nu eleştirdi.

Çavuşoğlu, Yektaoğlu’nun geçmişte nisap sağlayıcıcı şekilde Meclisi açmadığını da savundu.

“Meclis Başkanına ana muhalefetin de desteği vardır” diyen Çavuşoğlu, tartışmaya neden olan bu konunun Meclis kürsüsünden dile getirilmesini eleştirdi.

(tak/YD)

Bu haber toplam 2882 defa okunmuştur