1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis'te BRT tartışıldı
Mecliste BRT tartışıldı

Meclis'te BRT tartışıldı

Başbakan Yorgancıoğlu, Güzelyurt bürosunun kapatılmadığını, çalışan 10 personelden 3’nün geri çağrıldığını, büronun eski olması nedeniyle ODTÜ kampusu içine taşındığını kaydetti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.

Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.40’da toplanan Meclis Genel Kurulu’nun gündemindeki, “Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” oy çokluğu ile onaylandı.

ÖZGÜRGÜN: “PERŞEMBE NİSABI SAĞLAYIP KOMİTELERE KATILACAĞIZ”

Onaya ve bilgiye sunuşların ardından söz alan UBP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, perşembe günleri nisabı sağlayacaklarını ve komitelere katılma kararı aldıklarını söyledi.

Özgürgün, Meclis çalışmalarının aksamasının tercih edilmediğini belirtti.

Özgürgün’ün konuşması ardından, “Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”yla ilgili komite raporunu CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür okudu ve tasarı görüşülmeye başlandı.

TATAR: “BRT’DE HUZURSUZLUK DEVAM EDİYOR”

Tasarı üzerindeki ilk sözü UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar aldı.

Tatar, Başbakanlık’a bağlı bir kurum olan BRT’nin bütçesinin görüşüldüğünü ancak, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Meclis’te olmadığını söyledi.

Tatar, bugün Meclis’te hâlâ 2014 bütçesinin görüşüldüğüne dikkat çekerek, durumu eleştirdi.

İyiye doğru gitmeyi arzularken, geriye gidildiği görüşünü belirten Tatar, hükümetin çalışmaları zamanında yapamadığını savundu.

Eylül ya da Ekim ayında 2015 bütçesinin gelmesi ve onun tartışılması gerektiğini belirten Tatar, kurumda yapılan değerlendirmelerde, BRT’deki huzursuzluğun devam ettiğini gördüklerini söyledi.

“47 MİLYON TL İLE SIKINTI YAŞAYACAK”

Ersin Tatar, BRT’nin 1996 yılındaki yasa tadilatından sonra, hâlâ yenilenmediğine işaret ederek, kurumun 47 milyon TL bütçe ile mali açıdan sıkıntı yaşayacağını belirtti.

Tatar, “47 milyon bir bütçe ile BRT mali açıdan büyük bir sıkıntı geçirecek. Ödemelerde sıkıntı yaşanacak. Bu nedenle bu bütçeye onay vermemiz mümkün değil” dedi.

HD yayına geçildiği yönündeki yapılan propagandalar için erken olduğunu görüşünü de dile getiren Tatar, HD yayına geçilmesinin kolay olmadığını kaydetti.

Arşiv hazırlanmadan, HD yayına bu kadar erken geçilmesini de eleştiren Tatar, BRT 1 ve BRT 2'de yayın kalitesinde düşüş olabileceğini savundu.

Tatar, TÜRKSAT’ın parasının da ödenemediğini ileri sürerek, maliyetlerin gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tatar, yayıncılığın bütün dünyaya yayılması için kurumun daha verimli çalışır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

BRT’nin yayınlarında tarafsızlık ilkesine uyulmadığını da ileri süren Tatar,  böyle bir yayın ilkesinin uygun olmadığını söyledi.

Tatar, yasa tasarısına oylarının ret olacağını yineledi ve BRT’nin Güzelyurt ve Ankara bürolarının kapatılmasını eleştirerek, durumu kınadı.

ÇAKICI

Tasarı üzerinde Tatar’dan sonra söz alan TDP  Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, BRT’deki sorunların bitmediğine değinerek, BRT’nin çeşitli ödeme zorluklarıyla karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti.

Risk ödeneklerinin verilmemesiyle ilgili yapılan grevlere değinen Çakıcı, BRT 2014 Bütçesinin konuşulması gereken zamanın 2013 Eylül-Ekim ayı olması gerektiğini kaydetti.

Çakıcı, BRT’deki maaşların bugün sabah itibarıyla ödenmediğine dikkat çekerek, durumu eleştirdi.

BRT’deki aşırı istihdamdan dolayı bugün bu sıkıntıların yaşandığına işaret eden Çakıcı, bundan geçmiş hükümetlerin de sorumlu olduğunu vurguladı.

Çakıcı, BRT çalışanlarının her yerde görev yaptığını belirterek, “Her yere talep ettiğimiz kurum çalışanlarının fazla olduğunun söylenmesi de haksızlık değil mi?” dedi.

Çakıcı, ülkede zenginlerin üzerine gidilmesi gerekirken çalışanların üzerine gidiliğini söyleyerek, CTP-BG’nin UBP’den farklı bir uygulama amacıyla seçime giderek yönetimi devraldığını, ancak UBP’den farklı davranılmadığını ileri sürdü.

Risk ödeneklerinden sonra maaş ödemelerinde de sıkıntı yaşandığını ifade eden Çakıcı, “tedbirlerin çalışanlar üzerinden alınmasını” eleştirdi.

BRT’de sansür uygulandığı yönünde bilgiler aldığını da söyleyen Çakıcı, bunun düşündürücü olduğunu kaydetti.

Çakıcı, BRT’nin demokratik ve adil bir şekilde görevini yerine getirmesi gerekirken keyfi uygulamalar yapıldığını da ileri sürerek, bunun sorgulanmasını istedi.

BRT’de de KTHY gibi bir mağduriyet yaşatılmaması gerektiğini belirten Çakıcı, haber alma konusunda BRT’nin bir denge olduğunu söyledi.

KIB-TEK’e yapılan 100’ün üzerindeki istihdamın Sayıştay tarafından denetlemesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Çakıcı, Sayıştay’ın geçmişte yaptığı denetimlere dikkat çekti.
Yasada, Sayıştay’ın KIB-TEK’i denetleyemeyeceğine dair bir maddenin yer almadığına işaret eden Çakıcı, Sayışay’ın denetiminden neden korkulduğunu sordu. 

YORGANIOĞLU

Çakıcı’dan sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgncıoğlu da eleştirileri cevapladı.

Yorgancıoğlu, BRT’nin devlet kurumu olarak özel radyo ve televizyonlara rakip gibi gösterilmek istendiğini, ancak onlarla birlikte hareket ederek özel tv ve radyoların reklam almasına olanak vermeye çalışıldığını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, BRT’nin daha fazla reklam almasının haksız rekabet yaratacağını da kaydetti.

BRT’nin tarafsızlığının tartışılmaz olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, bilerek ve isteyerek taraf tutuğunu söylemenin doğru olmadığını vurguladı.

Her iş yerinde ödeme riskinin, risk taşıyan birimler için olması gerektiğini vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, bu ödeneğin herkese verilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu, risk taşıyan birimlerin bir başkasından daha tehlikeli konumda olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Anakara ve Güzelyurt bürosunun kapatılması konusuna değinen Başbakan Yorgancıoğlu,  Ankara bürosu muhabirinin İrsen Küçük başbakanlığı döneminde görevden alındığını hatırlattı.

Başbakan Yorgancıoğlu, Güzelyurt bürosunun kapatılmadığını, çalışan 10 personelden 3’nün geri çağrıldığını, büronun eski olması nedeniyle ODTÜ kampusu içine taşındığını kaydetti.

BRT’nin maaş ödemelerinde teknik bir sıkıntı yaşandığını belirten Başbakan Yorgancıoğlu, maaşların ödenmeye başladığını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, BRT yasası üzerindeki çalışmaların da sürdüğünü belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu İsmet Akim’in açıklamalarına yönelik ise, Sayıştaylığın her kurumun denetleme hakkı olduğunu ancak Sayıştay’ın hem mali, hem hukuksal denetimleri yapamaması gerektiğini söyledi.

Konuşmalar sonrasında tasarının madde madde görüşülmesine geçildi. Tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.

(TAK)

Bu haber toplam 1824 defa okunmuştur