1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mecliste 5 saat 'Kıbrıs' konuşuldu
Mecliste 5 saat Kıbrıs konuşuldu

Mecliste 5 saat 'Kıbrıs' konuşuldu

Bugün sabah 10.25’te başlayıp, saat 15.20’de tamamlanan 5 saatlik toplantıda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununda ve müzakere sürecinde gelinen son aşamayla ilgili milletvekillerine bilgi verdi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, egemenliğin sadece Kıbrıs Rum halkının hakkı olmadığına dikkat çekerek, şu anda Kıbrıs’ın bütün sularında Kıbrıs Türklerinin egemenlik hakları olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in bunu bilerek hareket etmesi ve bir an önce müzakere masasına gelmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun "Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci" gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantısı tamamlandı.

Bugün sabah 10.25’te başlayıp, saat 15.20’de tamamlanan 5 saatlik toplantıda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununda ve müzakere sürecinde gelinen son aşamayla ilgili milletvekillerine bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, toplantı sonrasında basına açıklamalar yaparak, soruları yanıtladı.

“BÜTÜN DETAYLARI AKTARDIM”

Eroğlu, bugünkü toplantıda Meclis üyelerine bütün detaylarıyla bugüne kadar yapılan görüşmelerde tarafların sunmuş olduğu önerileri aktardığını belirterek, milletvekillerinin Kıbrıs konusunda verdiği bilgilerden memnun olduklarını gördüğünü kaydetti.
Meclis üyelerinin bazı düşünceleri ve soruları olduğunu söylen Cumhurbaşkanı Eroğlu, açıklamaları sonrasında soruları da cevapladığını anlattı.

“GÖRÜŞME SON DERECE SAMİMİ BİR ORTAMDA GERÇEKLEŞTİ… MEMNUNUM”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugünkü görüşmenin son derece samimi bir ortamda gerçekleştirildiğini ifade ederek, görüşmeden memnun olduğunu kaydetti.

“KIBRIS TÜRK TARAFI ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRDİ”

Kıbrıslı Rumların masaya geri gelip gelmeyeceğini bilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e masaya geri dönmesini bekledikleri çağrısı yapmakla bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirdiğine dikkat çekti.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Kıbrıs Rum yönetiminde bazı partileri ziyaretine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, gördüğü kadarıyla da bu görüşmelerden sonra, Kıbrıs Rum halkının da kendi liderlerine müzakere masasına dönmesi için bir çağrı yapmadığını kaydetti.

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in sağduyuyla hareket ederek ve Kıbrıs’ta bir anlaşma olmadığını dikkate alarak, bütün denizlerde Kıbrıs Türk halkının da hakkı bulunduğunun bilinciyle davranması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu hakkımızı kendileri savunamayacağına göre yetki verdiğimiz Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sismik araştırma yapması, böyle bir araştırma yapan geminin de korunması kaçınılmazdır” dedi.


“YENİ BİR KRİZE SEBEP OLAMAZ”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının sismik araştırma yapan gemisinin yakın bir mesafede izlenmesinin yeni bir krize sebep olamayacağını, çünkü bunun ilk defa olmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Noble Enerji’nin ilk kazılara başladığında, Kıbrıs Türk tarafının Bakanlar Kurulu’nun verdiği bir kararla Türkiye’nin sismik araştırmasının yine yapıldığını anımsatarak, “Geçmişte böyle bir düşünce içine girmeyenler niye bugün böyle bir düşünceye girdi” diye sordu.
Bu kararların 3 Ekim’de Yunanistan’da yapılan görüşmeden sonra alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Demek ki Kıbrıslı  Rum-Yunan işbirliği içinde bir takım prensip kararları alındı ve siyasi partiler de çağrılarak, müzakere masasından kalkmak önerildi” şeklinde konuştu.

“KIBRISLI RUMLARDA MÜZAKERELERİN DEVAMINDAN YANA BİR İSTEKSİZLİK VAR”

Siyasi partiler bunu desteklediğine göre, Kıbrıs Rum tarafında müzakerelerin devamından yana bir isteksizlik olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Kıbrıs Cumhuriyeti zaten Rumların işgali altında, dolayısıyla bizim de bu denizlerde hakkımız olduğuna ve deniz altından çıkacak bütün zenginliklerden bizim de hakkımız olduğunu Kıbrıs Rum tarafı tespit ettiğine göre, bu ayak oyunlarına gerek yok” şeklinde konuştu.

Müzakerelerde üçüncü safhaya geçildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu safhada artık karşılıklı ‘al-ver’ler, pazarlıklar olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugüne kadar Kıbrıs Rum halkına “bütün göçmelerin evlerine döneceği, herkesin hakkını alacağı, Türkiye’den gelenlerin gideceği, Türk askerinin adadan çıkacağı” gibi söylemlerde bulunulduğunu belirterek, Rum liderliğinin müzakerelerden çekilme kararını kendi halkını kandırmak ve pazarlık safhasına girmekten çekindiği için aldığını düşündüğünü dile getirdi.

“MÜZAKERELERİN DEVAMINDAN YANAYIZ”

“Artık karar onların” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakerelerin devamından yana olduklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta yaşayabilir, kalıcı olabileceğine inandıkları bir anlaşmaya varmak için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
(tak)

Bu haber toplam 1695 defa okunmuştur