1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclisi 'temizlediler'
Meclisi 'temizlediler'

Meclisi 'temizlediler'

Sosyal medyada örgütlenen 'Yol Yoksa Seyrüsefer de Yok' grubu Lefkoşa’da araçlı eylem gerçekleştirdi. Deterjan dökerek Meclis önününü yıkayan eylemciler, simgesel olarak Meclis'i temizledi.

A+A-

Ülkedeki yolların durumuna ve zamlara tepki göstermek için 2 Ocak’ta “Yol Yoksa Seyrüsefer de Yok” ismiyle sosyal medya üzerinde örgütlenen vatandaşlar taleplerini ve tepkilerini dile getirmek üzere bugün Lefkoşa’da üçüncü eylemlerini düzenledi. 

Eylem sırasında Polis meclis önündeki yolu trafiğe kapattı. Eylemciler, Meclis önünde yaptığı basın açıklaması ardından, yanlarında getirdiği süpürge ve deterjan ile Meclisi 'simgesel olarak' temizledi. Deterjan dökerek Meclis önününü yıkayan eylemciler, öğlen saatlerine doğru eyleme son vererek olaysız şekilde dağıldı. Yol yeniden trafiğe açıldı. 

t1-121.jpg

 Eylemciler deterjan dökerek Meclis önünü yıkadılar 

y2-095.jpg

t2-115.jpg

Meclis önüne deterjan döküp, suyla köpürten süpürge ile süpüren vatandaşlar, milletvekillerini ülke sorunlarına duyarsız olmakla suçladı.

Basın, eylemle ilgili habere yer vermediği, sendikalar da böyle bir eyleme destek belirtmediği gerekçesiyle eleştirildi.

t3-062.jpg

y1-109.jpg

Taşınan pankartlar Meclis önüne bırakıldı.

 

Grubun kurucusu Fikri Maraşali, Meclis önünde basına açıklama yaptı. Maraşali, üzerlerine aldıkları sorumluluğun uzaktan kolay gibi göründüğünü ama bu güne kadar kimsenin hiçbir yere bağlı olmadan sokağa çıkmaya cesaret edemediğini söyledi.

Eyleme katılımın az olmasına da tepki gösteren Maraşali, “Bizi akşam eylemi yaptık diye eleştirdiniz. Buyurun size gündüz eylemi…Burada kaç insan var? Sesinizi duyurmak bu kadar zor mu? Her şey mi dört dörtlük?” ifadelerini kullandı.

Fedakarlık ve birliktelik olmazsa hiçbir şeyin başarılamayacağını söyleyen Fikri Maraşali, “Umut istiyorsunuz. 28 yaşındaki bir genç olarak ben umudum. Umut evde şömine başında oturarak, telefonda yorum yaparak kazanılmaz…Ben söz verdim, 10 kişi de olsa bu eylemleri yapacağım. Sözümün arkasında durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Öncesinde bu oluşuma destek sağlayan basının susturulduğunu da savunan Maraşali, “İlk zamanlar yanımızda olan medya, sessizleştirildi, uzaklaştırıldı. İşinden edilenler oldu. Fikirlerimizi, bizi bizden başka kimse özgürleştirilemez. Ömür boyu kapalı zihinlerle yaşayamazsınız… Kendinizi geliştirmek sizin elinizde, mecliste oturanların değil… ” ifadelerine yer verdi.

Maraşali, ülkede yaşayan insanların bir şekilde susturulduğunu, gençlerin sistemsizlik yüzünden göç ettiğini belirterek, “Ben göç etmek istemiyorum” dedi.

Fikri Maraşali; “Bu topraklar sahipsiz değildir, bu topraklarda yaşayan insanlar hiç sahipsiz değildir. Hepimiz susturulduk bir şekilde sessiz kaldık. Gençlerimiz göçe zorlandı bu ülkeden,  Buğralar, Ahmetler, Haliller, Fikriler bu ülkeden, bu sistemsizlik yüzünden göç etti, ben göç etmek istemem”

y4-035.jpg

Maypa: “İki kişi de kalsak yine de devam edeceğiz”

“Bu eylemlere iki kişi de kalsak yine de devam edeceğiz” diyen 'Yol Yoksa Seyrüsefer de Yok' grubu yöneticilerinden Serdinç Maypa, yaptığı kısa basın açıklamasında vatandaşın eyleme katılımı, sendikalar ve siyasilerle ilgili tepkisini ortaya koydu.

Bazı bansın mensuplarının yapılan eylemi önceden duyurmamasını eleştiren Maypa, konuşmasında eylemdeki amaçlarına ve yaptıkları ‘simgesel temizliğe’ değindi.

Üçüncü mitingi yaptıklarını anımsatan Maypa, “Bu kadar insan büyük mitingler yaptık, hiçbir haber yok. Bugün deterjanlar ile geldik, Meclisimizi kirletenleri, rüşvetinden yolsuzluğuna, haksızlıklara kadar bir nebze simgesel olarak temizlik yapmaya geldik. Bunlar yeniden dışarı çıkmayacak. Bu yaptığımız üçüncü miting ve kimse bize ‘nedir yaptığınız’ demedi… Yüzlerinden utansınlar.” şeklinde konuştu.

Neden deterjanlı eylem yaptıklarına değinen Maypa, “Meclis’i simgesel olarak Mintax ile temizlemeye geldik. Sayın Ulaştırma Bakanı neden bu deterjanı kullandığımızı iyi biliyor” ifadelerini kullandı.

Maypa, polisin Meclis önüne gelmek isteyen eylemcileri böldüğünü de savunan Serdinç Maypa, 3 defa miting düzenlediklerini ama hiçbir siyasinin kendilerine ulaşmadığını belirtti.

Konuşmasında sendikalara da atıfta bulunan Maypa, sözlerine şunları ekledi: “Sendikalara abone olan, aidat everen binlerce insan var ama kimse HÜR-İŞ ve EL-SEN kadar delikanlı çıkamadı. Neredesin Bıçaklı? Neredesiniz federasyona bağlı diğer üyeler? Sadece HÜR-İŞ ve EL-SEN mi bu insanlara sahip çıkacak. Hepinize yazıklar olsun. Kimse de halkın arkasındayız, halkı temsil ediyoruz demesin.”

o1-053.jpg

 “Deterjanını Al Da Gel” sloganıyla 11.00 sıralarında Haspolat Kavşağı’nda başlayan eylem kapsamında araçlar 12.00 sıralarında  Girne Kapısı’na ulastı. Polis araçla geçişe izin vermemek için Meclis önünden geçen yolu kapattı ve Meclis’te geniş güvenlik önlemi aldı. 

o2-044.jpg

“Şemsiyeni Al Da Gel” sloganıyla ilki 15 Ocak’ta Lefkoşa’nın terminal bölgesinde düzenlenen eylemin ikincisi 27 Ocak’ta “Biz Uyarmıştık” sloganıyla Lefkoşa’da, Dereboyu’nda olmuştu. Eylemciler, ikinci eylemde Cumhuriyet Meclisi’ne de yürümüş ve üzerinde milletvekillerinin özgeçmiş ve fotoğraflarının olduğu 50 sarı tenekeyi Meclis’in kapısına bırakmıştı. (tak)

y1-111.jpg

Konvoy halinde araçlı eylem gerçekleştiren "Yol Yoksa Seyrüsefer de Yok" grubu Lefkoşa Girne Kapısı'na ulaştı. Meclis önünde güvenlik önlemi alan polis, yolu trafik akışına kapattı. Meclis önüne ulaşamayan eylemciler Girne Kapısı'nda kontak kapatarak eylemlerine yürüyerek devam etti.

a4-032.jpg

Bir grup eylemci yaya olarak, ellerinde pankartlarla Meclis önüne yürüdü.

a6-006.jpg

Polis, araçlarının dikiz aynalarına sarı balon, camlarına da “Memlekete 5 Paralık Yararı Olmayanlar Hu Hu”, “Yollarda Ölen İnsanların Ah’ları Üzerinizde” “Ne İşe Yararsınız Be?” gibi pankartlar asan eylemcilerin araçlarla Meclis önüne geçmesine izin vermedi.  Araçlar Girne Kapısı’nda bırakıldı, Meclis önüne yaya gidildi.

a7-004.jpg

a1-106.jpg

a2-087.jpg

 'Yol Yoksa Seyrüsefer de Yok' grubunun Haspolat Çemberi’nde konvoy olarak başlattığı araçlı eylem, “Deterjanını Süpürgeni AL DA GEL” sloganıyla Meclis önüne taşındı.

Haspolat Çemberinde araçlarıyla toplanan birçok sürücü konvoy halinde Meclis önüne hareket etti.

Sosyal medyada örgütlenen ve bugüne dek iki araçsız eylem düzenleyen grup, bu kez araçlı eylemle gündeme geldi. Meclisin önündeki trafiği kapatmayı planlayan grup, meclisteki vekilleri, zamları, yolsuzlukları ve asgari ücretle çalışanların haklarını protesto edeceğini duyurdu.

y3-060.jpg

Eylemin başlıca nedeni yollarda yitip giden canların artık son bulması için olduğu ifade edilirken, “Deterjanını Süpürgeni AL DA GEL” sloganı kullanıldı.

y-007.jpg

Polis meclis önünde güvenlik önlemi aldı.

a1-105.jpg

Yaklaşık 30 araçla gerçekleşen eylem kapsamında vatandaşlar saat 11. 00 sıralarında Haspolat’ta toplandı.

m3-066.jpg

Polis araçla meclis önüne geçişi engelledi.

 

 

Fotoğraflar Fehime Alasya, Erol Uysal (tak)

Bu haber toplam 5148 defa okunmuştur
İlgili Haberler