1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis yılın son toplantısı tamamladı
Meclis yılın son toplantısı tamamladı

Meclis yılın son toplantısı tamamladı

Meclis Genel Kurulu sonraki toplantısını 5 Ocak Pazartesi günü yapacak.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bu sabah saat 10.30’da Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak sunuşlara yer verildi. Bu bölümde öncelikle üye sayısı değişen siyasal partilere göre Başkanlık Divanı’nın yeniden düzenlenmesi kararı okunarak, kabul edildi. Buna göre, UBP'nin üye sayısının 3'e çıkmasıyla başkanlık divanının toplam üye sayısı da 7'ye çıktı.

Bu arada, pazartesi yapılacak Divan Katipliği için UBP Grubu Dursun Oğuz'u aday gösterdi.

Ardından “Özelleştirme Değişiklik Yasası’nın Halkın Bilgisine Sunulmaması Kararı” okunarak kabul edildi.

Genel Kurul’da sunuşlar bölümünde Mecliste temsil edilen siyasi partilerdeki vekil sayılarının değişmesi göz önünde bulundurularak, komitelerdeki üyeliklerin yeniden belirlenmesi ve boş üyeliklere yeni atamalar yapılması kararı da ele alındı.

DP-UG’nin vekil sayısının düşmesi nedeniyle grup Başkan Vekili Mustafa Arabacıoğlu’nun başkanlık divanına sunduğu öneri oybirliğiyle kabul edildi. Buna göre, DP-UG’nin Dilekçe ve Ombudsman Komitesi'ndeki üye sayısının 2'den 1'e düşmesiyle Menteş Gündüz'ün üyeliği geri çekildi. Hüseyin Avkıran Alanlı’nın üyeliği devamı ediyor.

Daha sonra, UBP Grup Başkan Vekili Nazım Çavuşoğlu’nın başkanlık divanına sunduğu “Meclisteki temsiliyet sayılarının değişmesi nedeni ile komitelerde gruplara düşen üye sayılarının yeniden belirlemeleri ve grubun 7 üyeli komitelerdeki temsiliyet sayılarının 2 den 3’e yükseltilmesi” istemi de görüşüldü.

Buna göre Ekonomi Maliye Plan ve Bütçe Komitesi üyeliğine Kutlu Evren’in, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi üyeliğine Faiz Sucuoğlu’nun, İdari Kamu ve Sağlık İşleri komitesi üyeliğine İzlem Gürçağ’ın, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi üyeliğine Esat Ergün Serdaroğlu’nun, Sayıştay Komitesi üyeliğine Kemal Dürüst’ün, AB Uyum Yasa Tasarısını görüşmek üzere oluşturulan (Geçici ve Özle) Komite üyeliğine Esat Ergün Serdaroğlu’nun, Digitech İletişim Limited’e yapılan Stopaj Vergisi Uygulaması ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi üyeliğine Ahmet Kaşif’in görevlendirildiği ve Ekonomi Maliye Plan ve Bütçe Komitesi üyesi İzlem Gürçağ’ın geri çekilip yerine Hamit Bakırcı’nın görevlendirildiğini bildiren karar oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra tezkerelere geçildi. DAÜ Kuruluş Yasa Tasarısı’nın özel komitede ele alınmasıyla ilgili tezkerenin görüşülmesi sırasında UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün söz alarak, özel komite önerisini doğru bulmadığını; tasarının sürekli komiteden ad-hoc komiteye alınmasının çok da doğru olmadığını ifade etti. Özgürgün, konuyla ilgili bilgi talep etti.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, bu konunun istişare edilmediği noktasında haklı olduğunu söyleyerek özür diledi. Denktaş, yasa tasarısının tüm siyasi partilerin katılmasına olanak sağlamak için bu komiteye aktarıldığını belirtti.

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı da ad hoc komiteye alınmasıyla her partiden temsilciler olacağını ve TDP’nin de komite toplantılarına katılacağını; bunun doğru bir karar olduğunu belirtti Çakıcı, komitenin en kısa zamanda toplanmasıyla DAÜ’deki sorunun çözülmesini istedi.

Tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar bölümünde ilk olarak UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, sağlıkla ilgili konuşma yaptı.

Konuşmasının başında ekonomik sorunlara değinen Sucuoğlu, borçsuz işletme, iş sahibi kalmadığını belirterek, Gıda Güvenliği Yasası’nın esnafı iflasa sürükleyeceğini ve zarar göreceklerini savundu. İmitasyon eşyalar satarak, geçimini sağlayan binlerce esnaf olduğunu belirten Sucuoğlu, bu insanların dükkanlarını kapatmasına yol açılacağını kaydetti.

Sucuoğlu, “Arasta’ya kilit vuracağız. Binlerce esnafın iflasının vebali sizin boynunuzda olacak. Bu yöntemle ekonomi ve maliyeye ciddi bir girdi sağlıyorlar” dedi.

Faiz Sucuoğlu, hükümeti Bakanlar Kurulu’nda yasa gücünde kararnameler çıkarak ülkeyi yönetmekle suçladı.

Kanserin hızla yayıldığını, önlem alınması gerektiğini ifade ederek, bütün sorunların çözümünün Genel Sağlık Sigortası’na bağlanmasını eleştirdi.

Özel sektörede çalışanların sorunlarına da değinen Sucuoğlu, sağlığın siyasi partiler üstü olması gerektiğini belirtti.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlık çalıştayında bir yol haritası çizildiğini söyledi. Bilinçli yaşam ve hastalıklardan korunmanın çok önemli olduğunu belirten Gülle, alınacak çok yol olduğunu kaydetti. Gülle, komitelerin daha hızlı ve etkili çalışması gerektiğini ifade etti.

Gülle, temel ve koruyucu sağlığa her dönemdekinden daha çok önem verdiklerini söyledi.

Kanserle ilgili istatistiki verilerin ortaya çıkmasının sağlanacağını ve çağdaş bir kanser kayıt sistemi kurulacağını belirten Gülle, ciddi bir vizyonla çalışacaklarını belirtti.

Özel hekim ve hastaneler konusunda büyük eksiklikler bulunduğunu ve bu yönde çalışma başlattıklarını belirten Gülle, “Çalışacak, yapacak çok işimiz var” dedi.

Sisteminin bütününü kurmaya, Genel Sağlık Sigortası’nı oluşturmaya çalıştıklarını belirten Gülle, büyük bir yol alındığını ifade etti.

Gülle, özel hastanelerin sorunlarına yönelik yasaların da ele alınacağını kaydetti.

DÜRÜST

UBP Milletvekili Kemal Dürüst tarımsal politikalar konusunda güncel konuşma yaptı. 2014 yılında yaşanan olumsuzlukların, yeni yılda yaşanmamasını dileyen Dürüst, ülkede evine ekmek götüremeyecek insan sayısının her gün artığını söyledi.

Dürüst, “KKTC’deki refah seviyesi eski noktasında değildir. Hükümet edenler lütfen bunu artık fark etsinler” dedi.


Dürüst, narenciye konusunda Tarım Bakanlığı’nın daha aktif olması ve gelecek yıllara yönelik projeler hazırlaması gerektiğini belirtti.

Nar üretiminin iyiye giden bir sektör olduğunu söyleyen Dürüst, nar üreticilerine yönelik teşvik verilmesi gerektiğini kaydetti.

SENNAROĞU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, narenciye sektöründe sıkıntılar olduğunu belirtti.

Sennaroğlu, “Narenciye politikası yıllardır süregelen bir politikadır. Bunda bir değişiklik yoktur. Bizde narenciyede uygulanan politika ne Avrupa Birliği’nde de, ne de Türkiye’de vardır. AB’de hükümetler narenciye veya süt almaz ve ödemez” dedi.

Sistemin değişmesi gerektiğini söyleyen Sennaroğlu, üretici birliklerinin ana görevlerinin eylem yapmak olduğunu sandıklarını ancak ana görevlerinin bu olmadığını belirtti.

CYPFRUVEX’in yönetiminde üretici birliklerinin söz haklarının daha fazla olmasını, hatta tüm yönetimin onlarda olmasını istediklerini söyleyen Sennaroğlu, üretici birliklerinin buna yanaşmadığını ancak narcıların bunu başardıklarını kaydetti.

Sennaroğlu, narenciyede uygulanan sistemin tıkandığını söyleyerek, “Hep birlikte olacak üreticiler ve birlikte bu tıkanıklığı çözmeliyiz. CYPFRUVEX yönetimi her hükümet değiştiğinde değişiyor. Bu kurum üretici birliklerinin kontrolünde olmalıdır. Ehil insanlar bu kurumun başına gelmelidir” diye konuştu.

“Pazar fiyatı oluşmadan ihtacat teşvik primi açıklamak doğru değil” diyen Sennaroğlu, çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Sennaroğlu, ürün bedellerinin ödenmemesinin sorumlusunun hükümet olmadığını söyledi.

ÖZCENK

UBP Milletvekili Erdal Özcenk, “DAÜ’de Son Durum” konusunda güncel konuşma yaptı.

Özcenk, DAÜ yasasının en kısa sürede çıkarılarak kaosun sona ermesini istedi.

Erdal Özcenk, “Benim derdim, rektörün kim olacağı değildir. Ben, DAÜ’nün yıpranmasını istemiyorum. Bu kavga kimseye yaramaz. Gelin bu yasanın acilen komiteden Genel Kurul’a gelmesini ve geçirilmesi sağlayalım” dedi.

PİLLİ

UBP Milletvekili Ali Pilli, ülkede yaşanan sıkıntılar konusunda güncel konuşma yaptı.

Güncel konuşmalar sırasında söz alan UBP milletvekili Zorlu Töre, “Ulusal Mücadelemiz ve Şehitlerimizi Anarken” konulu bir konuşma yaptı.

SANER

Zorlu Töre’nin ardından UBP Mağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, KTHY çalışanlarının durumu ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Saner, KTHY’nin nasıl ve kimin tarafından batırıldığı konusunda önerge sunduklarını ancak bunların sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın Kıbrıs Havayolları’na ortak olma fikri olduğunu da savunan Saner, “Sen ülkende yeni havayolu kuracaktın o ne oldu da güneydeki havayoluna ortak olmak istiyorsun?” diye soru.

“Ortak olacaksak kendi kurduğumuz havayolu ile de ortak olabiliriz” diyen Saner, Türk Hava Yolları ile ortak olunabileceğini ifade etti.

ANGOLEMLİ

TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de KTHY eski çalışanları ile ilgili güncel konuşma yaptı.

KTHY eski çalışanlarının sorunlarının Özelleştirme Yasası ile çözülmediğini söyleyen Angolemli, TDP’nin verdiği önerinin bir an önce gündeme alınmasını istedi.

KAŞİF

Daha sonra usule ilişkin söz alan UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, iktidarın Meclis toplantısına katılmamasını, bu nedenle de sorulan sorulara cevap verilememesini eleştirdi.

Meclis toplantısını kapatmadan önce konuşan Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel de Meclis çalışanları hakkında söylenenleri eleştirerek, Meclis çalışanlarının özveriyle çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Üstel tüm halkın yeni yılını kutladı.

Meclis Genel Kurulu sonraki toplantısını 5 Ocak Pazartesi günü yapacak.

(tak)

Bu haber toplam 1557 defa okunmuştur