1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis toplandı
Meclis toplandı

Meclis toplandı

Genel Kurul gündeminde güncel konuşmalar, yazılı ve sözlü sorular bulunuyor.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün, Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında saat 10.40’da toplandı.

Genel Kurul gündeminde güncel konuşmalar, yazılı ve sözlü sorular bulunuyor.

Kurul’da ilk sözü alan CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Avrupa’da Öğrenim Gören Öğrencilerin Burs Talepleri” ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Özellikle üçüncü ülkelerde okuyan öğrencilerin burs konusunda yaşanan sıkıntıların devam ettiğini dile getiren Özdenefe, burs tüzüğünün değişmesi konusunda yapılan çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Üçüncü ülkelerde okuyan öğrencilerin TC ve KKTC’de okuyanlarla aynı statüde tutulmamasını doğru bulmadığına dikkat çeken Özdenefe, öğrenim ve eğitim hakkı açısından bu uygulamanın eşitlik ilkesi  maddesine de aykırı olduğunu belirtti.

Öğrencilere verilen bursların çeşitleri olduğunu fakat özellikle destek bursunun altını çizmek istediğini dile getiren Özdenefe, ekonomik olarak muhtaç olan öğrencilerin burs alması yönünde tüzükte,  sadece TC ile  KKTC’de okuyanların baz alınıp da üçüncü ülkede okuyanları kapsamaması konusunda çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ise, burs meselesinin uzun yıllardan beri öğrencilere sosyal devlet çerçevesinde bugüne kadar verildiğini ve o günkü koşullar altında yapıldığını belirtti.

Koşulların değiştiğini, şu anda Avrupa’nın birçok ülkelerinde birçok öğrencinin okumaya başladığını ve burs tüzüklerinin de değiştirilerek zamana ayak uydurulması gerektiğine işaret eden Berova, burs tüzüğüne ek olarak kredi tüzüğü çalışması yapıldığını kaydetti.

Öğrencilere devletin, öğrenim gördükleri süre içersinde finansal destek sağlaması ve bu kişilerin iş sahibi olduktan sonra devlete geri dönüşünü sağlaması yönünde çalışmalar yaptıklarını dile getiren Berova, öğrencilere krediler vererek öğrenimine yardım etmenin temel hedeflerinden biri olduğunu kaydetti.

Taslağın da hazırlanma aşamasında olduğunu ve bundan sonra da burs tüzüğü içerisinde tadilatlar yapılacağını söyleyen Berova, bütçenin daha fazla olması halinde birçok sorunun daha rahat aşılacağını düşündüğünü belirtti.

Burs ve kredilendirme ile ilgili çalışmaların yapılacağı bir yol haritası çizileceği ve rol modeli üzerinden de kararlar alınacağına dikkat çeken Berova, bursların belirlenmesinde şu anda bir mekanizma olduğunu ancak bunların tam olarak çalışması için de yeni sistemin ortaya konacağını kaydetti.

(tak)

Bu haber toplam 1191 defa okunmuştur