1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'MECLİS ONAYI GEREKİR'
 MECLİS ONAYI GEREKİR

'MECLİS ONAYI GEREKİR'

Yurt Dışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma’nın geçerli olması için Meclis’ten geçmesi gerekiyor

A+A-

Başsavcılık, TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Kuzey Kıbrıs’ta ‘Koordinasyon Ofisi’ açması yönündeki protokolün hukuka uygun olmadığını belirtti

 

YENİDÜZEN (Özel)

TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Kuzey Kıbrıs’ta ‘Koordinasyon Ofisi’ açması yönündeki protokolün hukuka aykırı olduğu Başsavcılık görüşüne yansıdı.

Başbakanlık ve Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında yapılan “Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma”nın hukuka uygunluğuna ilişkin ayrı ayrı Başsavcılıktan talep ettiği görüşe ‘yasal değil’ yanıtı geldi.

“Yasa ve kuralları hiçe sayamayız”

YENİDÜZEN'e konuşan Meclis Başkanı Sibel Siber, protokolün yasal olarak geçerli olmadığını belirterek konunun takipçisi olacağını kaydetti.

"Yasa ve kuralları hiçe sayamayız" diyen Siber şimdi resmi prosedürün çalıştırılacağını ifade ederek "Protokol meclisten onay alırsa yürürlüğe girebilir, aksi halde geçersizdir" dedi.

Süreç nasıl işleyecek?

Bundan sonraki süreçte, Bakanlar Kurulu protokolü “yasa tasarısı” şekline çevirerek, Meclis’e gönderecek.

Yasa tasarısı şekline çevrilen protokol, Meclis Hukuk Komitesi’nde görüşülecek. Oylanırsa Meclis Genel Kurulu’na gönderilecek. (Hukuk Komitesi’nde oylamada yeterli sayıyı alınırsa, Genel Kurul’a sevk edilecek”

Erhürman, anlaşmanın Meclis’ten geçmesi gerektiğine işaret etmişti…

Öte yandan CTP-BG Milletvekili, hukukçu Tufan Erhürman, “Yurt Dışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma”nın geçerli olması için Meclis’ten geçmesi gerektiğine işaret etmişti.

60’ı aşkın sivil toplum örgütünün de “geri alınmasını” talep ettiği Türkiye’den ‘koordinasyon ofisi kurulması’ kararı, geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu’nun gündemine taşınmıştı.

Erhürman, bu konudaki Bakanlar Kurulu kararının geçerli olmadığını iddia ederek, 5 yıllık bir anlaşmayla ilgili 1 yıllık uygulama kararının hukuka aykırı olduğunu belirtmişti.

 

Bu haber toplam 1760 defa okunmuştur