1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis güncel konuları tartıştı
Meclis güncel konuları tartıştı

Meclis güncel konuları tartıştı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugün gerçekleştirdiği toplantıda güncel konuşmalar yapıldı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugün gerçekleştirdiği toplantıda güncel konuşmalar yapıldı.

SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu ekonomik gelişmeler konusunda konuştu. Sucuoğlu hellim konusuna değindi.

Sucuoğlu, “Hellim konusu ellerimizden kayıp gidiyor. Gidişat, Rumların isteği doğrultusundadır” dedi.

Şeffaflık konusunda iddialı olan hükümetin, olmayan işler yaptığını iddia eden Sucuoğlu, KIB-TEK’e 79 kişinin şeffaf olmayan bir şekilde istihdam edildiğini ileri sürdü.

Sucuoğlu, Zirai Levazım Dairesi’nde çalışan bir ziraat mühendisinin görevden alınarak, bir edebiyat öğretmenin bu dairede görevlendirildiğini iddia etti.

Kırsal kesim arsaları, Kalkınma Bankası’na istihdam konularına değinen Sucuoğlu, bunların gizlilik içinde, partizanlıkla yapıldığını savundu.

Ercan Havalimanı konusunda Taşyapı Şirketi’nin KKTC’yi dava ettiğini, ağaçların kesilmesi konusunun gündeme geldiğini söyleyen Sucuoğlu, “Birbirimizi kandırmayalım. Bu ağaçlar pistten olayı kesilecek” dedi. Sucuoğlu, Başbakan ile Başbakan Yardımcısı’nın Ercan konusunda da birbirlerinden farklı noktalarda olduklarını, birbirlerini suçladıklarını iddia etti.

Scarpie hastalığının kontrolden çıktığını ileri süren Sucuoğlu, bu konuda ne yapıldığı konusunda bilgi edinmek istediklerini kaydetti.

SENNAROĞLU

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, hellim konusunun tüm toplumun hassasiyeti olduğunu söyleyerek Başbakan başkanlığında bir komite oluşturulduğunu toplantılar yaptıklarını kaydetti. Sennaroğlu, komitenin kararlar üretileceğini, Dışişleri Bakanlığı’nın da bu konuyu temaslarında gündem yaptığını, hükümetin her platformda mücadelesine devam ettiğini belirtti.

Sennaroğlu, tüm arpaların bozuk olduğu yönünde basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu, bir bölgede çok az miktarda bir arpanın ıslanarak bozulduğunu kaydetti.

Sennaroğlu, Scarpie konusunun 50 yıldan beri ülkede var olduğunu, bu sorunun çözümlenmesi gerektiğini, ama bunun kendi hükümetleri döneminde ortaya çıkmadığını belirtti.

Brucelladan, scarpieden hasta olan herhangi bir kişi bulunmadığını söyleyen Sennaroğlu, LSD’nin de dünyada insana geçtiğine ilişkin bir vaka olmadığını belirtti. Sennaroğlu, bu hastalıkların ekonomik kayıplara yol açtığını ifade etti. Tüm hastalıklara yönelik alınması gereken tedbirlerin alınmakta olduğunu ifade eden Sennaroğlu, LSD’ye yönelik aşılama işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Sennaroğlu, aşı yapılan hayvanların bazı yan etkiler yaşayacağına yönelik iddiaların gerçekleşmediğini, bilimsel raporların da yaşanmayacağını söylediğini kaydetti.

Sennaroğlu, KIB-TEK’te Sayıştay denetiminin engellendiğine yönelik raporun kendilerine ulaştığını, konunun araştırılacağını ifade etti.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, temel insan hakları, vatandaşlık ve muhaceret affı ile ilgili güncel konuşma yaptı.


OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, tarım ve içişleri konusunda konuşma yaptı. Küçükbaş hayvancılıkta yem tedariki ile ilgili sorunlar yaşandığını, bakanlığın çözüm geliştiremediğini iddia eden Oğuz, küçükbaş hayvancılığın önemli olduğunu belirtti.

Kasaplarda küçükbaş hayvan alımında okka kullanıldığını söyleyen Oğuz, bakanlığın kilogram kullanımına geçiş konusunu karara bağlamasını istedi. Oğuz, ayrıca kasapların da denetim altına alınması gerektiğini kaydetti.

LSD hastalığına karşı aşılama çalışmalarının geç de olsa başladığını söyleyen Oğuz, LSD’nin görüldüğü mandıralarda aşılama yapılmadığını, bu hayvancıların henüz tazmin de edilmediğini, sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Oğuz, bu hayvancıların hükümetten ilgi beklediklerini vurguladı.

Yemlik arpa konusuna da değinen Oğuz, bozuk arpaların üreticiye verildiğini, bu nedenle zarara uğrayanlar olduğunu kaydetti.

Oğuz, narenciye üreticilerinin alacakları konusunda son durumun ne olduğunu sordu.

Toprak Ürünler Kurumu’nun et ithallerinde denge unsuru olduğunu söyleyen Oğuz, TÜK’ün bir ihaleye giremediğini ve denge unsuru görevini yerine getiremediğini kaydetti.

SENNAROĞLU

Gıda Tarım Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, TÜK’ün denge unsuru olduğunu, askeri et ihalesine katılmasının da kendi döneminde başladığını, söz konusu ihaleye TÜK’ün katıldığını ancak mezbahadan yeterlilik belgesi alınması konusunda sorun yaşayarak giremediğini söyledi.

Sennaroğlu, bu ihaleden sonuç alınamaması konusunda bakanlığın bir hatası bulunmadığını belirtti. Sennaroğlu, “Bu yaşananlar zamanında yapılan hataların sonucudur” dedi.

Sennaroğlu, arpa fiyatlarına da değinerek, yapılan uygulamanın doğru olduğunu kaydetti.

LSD hastalığının görüldüğü mandıralarda aşılama yapılmadığı iddiasının doğru olmadığını söyleyen Sennaroğlu, hayvanların aşılanacağını, üreticilerin yanında olduklarını belirtti.


SANER

Ercan Havalimanı ile ilgili güncel konuşma yapan UBP Milletvekili Ersan Saner, Ercan’la ilgili sürecin olumlu gitmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi.

Ercan’da dünya çapında bir uluslararası ihaleye çıkıldığını söyleyen Saner, muhalefette iken CTP ile DP’nin Ercan ihalesini eleştirdiğini ancak bugün Ercan ihalesinin yürürlükte olduğunu belirtti.


Meclis Başkanlığı’na vekalet eden Arif Albayrak’ın konuşma süresinin dolduğunu söylemesi üzerine Ersan Saner ile Albayrak arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

HAMZAOĞULLARI

Daha sonra CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları elektrik ile ilgili güncel konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı.

Hamzaoğulları, UBP’li katiplerin Meclis’te bulunmaması nedeniyle sürekli divan katibi koltuğunda CTP’li milletvekillerinin oturduğu gerekçesiyle tepkisini dile getirdi.

Hamzaoğulları, muhalefeti, güncel konuşması olmasına rağmen oturumun açılmasına gelmedikleri gerekçesiyle de eleştirdi.

Sayıştaylığın geçmiş dönemlerle ilgili denetim yapmadığını söyleyen Hamzaoğulları, Sayıştayın Lefke Belediyesi’ni denetime gittiğini ancak eski belediye başkanıyla ilgili hiçbir araştırma yapmadığını söyledi.

Sayıştay’ın İsmet Akim tarafından çağrılmasına rağmen Elektrik Kurumu’nun geçmiş dönemlerini kontrol etmek üzere de kuruma gitmediğini söyleyen Hamzaoğulları bu nedenle Sayıştay başkan ve üyelerinin görevden alınmasını talep etti.


TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik sıkıntılarla ilgili konuşma yapmak üzere kürsüye çıkarak CTP Milletvekili Hamzaoğlulları’nın konuşmasını eleştirdi. Bunun üzerine iki milletvekili arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

“Sayıştaylığın elemanlarını sokağa attılar” diyerek bugün bir gazetede çıkan manşet haberini gösteren Tatar, bir belediye başkanının kızının Elektrik Kurumu’na işe alındığını söyleyerek bu konuda açıklama istedi.

Tatar akıllı sayaç gündeme geldiğinde 100 kişinin boşa çıkacağını buna rağmen 120 kişi daha istihdam yapıldığını söyledi. Tatar, 500 kişi bile fazlayken ve 100 kişi daha işsiz kalacakken neden bu istihdamların yapıldığını sordu.

Tatar Elektrik Kurumu yönetiminin görevden alınmasını da talep etti.

Ülkede ciddi ekonomik sıkıntılar yaşandığını belirten Tatar hükümeti bu konuyla ilgili tedbirsiz olmakla suçladı.

ANGOLEMLİ

Son olarak TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli güncel konuşma yaptı. Angolemli, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin sorunlarına ilişkin konuştu.

İngiltere’de binlerce Kıbrıslı Türk olduğunu dile getiren Angolemli, bu nedenle oradaki temsilciliğin tam donanımlı olması gerektiğini ifade etti.

Londra’daki Kıbrıslı Türklerin sayısının tam olarak bilinmediğini söyleyen Angolemli orada iyi çalışan bir temsilcilik olmadığını savundu.


Angolemli, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği sağlık raporlarının GKK’da sayılmadığı yönünde söylemler olduğunu ifade ederek bu konuda açıklama yapılmasını istedi.

GÜLLE

Daha sonra söz alan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle “Angolemli’yi hayretlerle izledim” diyerek birilerinin gerçekle alakası olmayan spekülasyonlarla çok değerli kurumları yıpratmaya çalıştığını belirtti ve olayın bir kişinin geçici olarak askerlik yapamaz kararı alması olduğunu dile getirdi.

Konunun rüşvet ya da uygunsuz raporla alakası olmadığını söyleyen Gülle konunun kişinin o dönemlik durumuyla ilgili olduğunu kaydetti.

Kurumların yıpratılmaması adına bu konuda spekülatif davranmaya son verilmesi gerektiğini ifade eden Gülle hastane kurullarının müdahaleye kapalı olduğunu anlattı.

Askerlikle ilgili konuların doğru olmayan zeminlerde tartışıldığını ifade eden Gülle, hekimlerin rüşvet aldığı ya da benzeri bir söylemi asla kabul edemeyeceğini kaydetti.

Gülle’nin konuşması sırasında TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı resmi gazeteden yayınlanmadığı için askerlikle ilgili sağlık tüzüğünün gayrı yasal olduğunu ifade ederek bu konuda açıklama istedi.

Gülle bu konuyu araştıracağını söyledi.

ANGOLEMLİ

Daha sonra yeniden söz alan Angolemli bir siyasetçi olarak halkın sorunlarıyla ilgilenmek durumunda olduğunu, yetkili makamların konuyla ilgili açıklama yapmaması nedeniyle konuşmasını yapmak durumunda kaldığını söyledi.

Tüzüğün gayrı yasal olduğu söylemlerine de değinen Angolemli gerekli açıklama gelmezse meclis araştırması istemek durumunda kalacağını söyledi.

Konuşmaların ardından yazılı sorular ve cevapları okundu ve Meclis Genel Kurulu toplantısı sona erdi.

Meclis Genel Kurulu sonraki toplantısını 23 Şubat Pazartesi günü yapacak.

(tak)

Bu haber toplam 1288 defa okunmuştur