1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis genel kurulu toplandı
Meclis genel kurulu toplandı

Meclis genel kurulu toplandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Saat 10.10’daki ilk denemesinde nisap sağlanamadığı için ara verildikten sonra, saat 10.30’daki ikinci denemesinde toplanabilen Genel Kurul’da ilk olarak, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili ivedilik tezkeresi görüşüldü.

ULUÇAY

Tezkereyle ilgili söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, değişikliğin, 1 adet olan yabancıların mal alım hakkını 3’e çıkarmakla ilgili olduğu bilgisini verdi.

Uluçay’ın ardından söz alan UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu, ivediliği istenen tezkerenin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların aşılması yönünde iyi bir adım olduğunu ifade ederek, inşaat sektörünün lokomotif bir sektör olduğunu belirtti ve tasarıya destek vereceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından ilgili tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Tapu ve Kadastro (Özel Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı için ivedilik tezkeresi görüşüldü.

TATAR

Bu bölümde söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, tasarının 31 Temmuz’a kadar olan süreyi kapsadığını dile getirerek, geçici bir dönem için alınan tedbirlerin uzun vadede beklentiler yaratacağını ifade etti.

Tasarının geçmesi halinde 1 Ağustos’tan sonra tapu kayıtlarının düşeceğini savunan Tatar, bazı müteahhitlerin tasarının geçmesini bekliyor olabileceğini söyleyerek, bu durumun haksız kazanç yaratabileceğini ifade etti.

Tatar, tasarıya yine de lehte oy vereceklerini ancak bu gibi olasılıkların göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan da Tatar’ın ardından söz alarak, dövizin ekonomi üzerindeki etkisine işaret etti. Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve Reel Sektör Danışma Kurulunun konuyla ilgili çalışmaları olduğunu ifade eden Mungan, inşaat sektörü vasıtasıyla diğer sektörlere hareketlilik getirmesi için böyle bir düzenleme yapılmasına karar verildiğini anlattı.

Tasarının yeni yapılacak konutlara yönelik olduğunu anlatan Mungan, piyasaya hareketlilik getirmeyi planladıklarını kaydetti.

Ersin Tatar’ın yerinden sorduğu bir soru üzerine, Mungan, düzenlemenin bitmek üzere olan ve 31 Temmuza kadar tamamlanacak inşaatlara ve yasanın geçtiği tarihten 31 Temmuz’a kadar yeni çıkmış inşaat ruhsatı ve bununla birlikte tapuya kaydedilecek ve 24 ay içinde tamamlanacak konutlara yönelik olduğu bilgisini verdi.

Konuşmaların ardından ilgili tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Ardından Çevre (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin ivedilik tezkeresi oyçokluğu; Birleştirilmiş Çıraklık Ve Meslek Eğitimi (Değişiklik)Yasa Tasarısı’na ilişkin ivedilik tezkeresi ise oybirliğiyle kabul edildi.

TDP milletvekili Zeki Çeler’in Girne Akçiçek Hastanesi’ne dair sözlü sorunu ise, yazılı soru olarak sunacağı gerekçesiyle geri çekmesi okutulup onaya sunuldu.

SİBER İRAN TEMASLARIYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Tezkerelerin oylanmasının ardından Meclis Başkanı Sibel Siber, İran’da katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Arası Birlik Toplantısı’yla ilgili bilgi verdi.

Toplantıda, Kıbrıslı Türklere uygulanan amborgoların gündem olduğunu anlatan Siber, yaptığı temasları anlattı.

Yaptığı görüşmelerde kurumlar arası ilişkilerin geliştirilmesi yanında eğitim, ticaret ve turizm konularında işbirliğinin artması konularının görüşüldüğünü kaydeden Siber, görüşmelerle ilgili İran basınında çok sayıda haber yayınlandığını ifade etti.

ÖZEL HAYATIN VE HAYATIN GİZLİ ALANININ KORUNMASI YASA ÖNERİSİ ONAYLANDI

Ardından Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi oylanarak oybirliğiyle kabul edildi.(tak)

Bu haber toplam 2182 defa okunmuştur
Etiketler :