1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mavroyannis: Çözüm kararlılığını ilettik
Mavroyannis: Çözüm kararlılığını ilettik

Mavroyannis: Çözüm kararlılığını ilettik

Kıbrıs Rum tarafının müzakereci Andreas Mavroyannis, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades’in BM Genel Sekreteri’nin Özel Görevlisi Bayan Jane Holl Lute ile Pazar sabahı yaptığı görüşme sırasında Kıbrıs sorununda yaşayabilir bir çözüm bulunması konusunda karar

A+A-

Başkanlık Sarayında Anastasiades- Bayan Lute görüşmesinin ardından açıklamada bulunan Mavroyannis, “Cumhurbaşkanı Anastasiades Bayan Lute ile yaratıcı iyi bir görüşme yaptı” dedi ve Kıbrıs sorununa en yakın zamanda yaşayabilir bir çözüm bulunması konusunda kararlığını teyit ettiğini vurguladı.
 
“Guterres çerçevesi içerisinde bir dizi fikire atıfta bulundu ve söz konusu fikirler hakkında bilgi verdi” şeklinde konuşan Mavroyannis, Cumhurbaşkanı Anastasiades’in ademi merkeziyetçilik dâhil bir dizi fikir hakkında konuştuğunu belirtti.
 
Kıbıs Türk toplumunun “siyasi eşitiliği” ile ilgili talebi hakkında konuşan Andreas Mavroyannis, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitlikle ilgil görüşünün BM Genel Sekreteri’nin 1991 yılındaki raporu temelinde olmadığını,  o zaman ve o zamandan beri yapılan tartışmalara dâhil olmadığını,  Annan çözüm planında ifade edilmediğini, Christofyas- Talat anlaşmaları arasında olmadığını ve son beş yılda yapılan müzakereler sırasında ele alınmadığını söyledi.
 
Müzakereci Cumhurbaşkanı Anastasiades’in BM Genel Sekreteri’nin raporunda ifade edilen siyasi eşitliğin anlamını kabul ettiğini vurguladı. 
 
Mavroyannis devamla, Cumhurbaşkanı Anastasiades’in Bayan Lute ile yaptığı görüşme sırasında siyasi eşitlik konusu dâhil Guterres çerçevesindeki tüm konuları; garantiler sisteminin sona ermesini, mühadale haklarının sona ermesini, orduların adadan ayrılmasını,toprak konusunu ele aldığını belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades’in görev tanımının belirlenmesi amacıyla gerekli şartlarının yaratılmasını hedeflediğini ifade eden Kıbrıslı Rum müzakereci, belirlenecek olan görev tanımının Kıbrıs sorununa yaşayabilir ve çalışabilir bir çözüm bulunması amacıyla gerçek bir diyaloğun sağlanması için gerekli şartlarının yaratılmasının önemine işaret etti.
 
“Çalışabilir ve yaşayabilir bir çözüm olması için gerçek bir bağımsız ve egemen, çalışabilir bir devletin varlığı sağlanmalıdır” şeklinde konuşan yetkili, Anastasiades’in Bayan Lute tarafınan sunulan konuları netleştirdiğini ve Bayan Lute’nin katılımıyla Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı ile ortak bir görüşmenin yer alması konusunda hazırlığını teyit ettiğini söyledi.
 
Görev tanımı konusunda ilerleme sağlanması konusunda bir soruya Mavroyannis, BM Genel Sekreteri’nin 15 Nisan tarihinde BM Güvenlik Konseyine iyi hizmetler konusunda raporunu sunacağını belirtti.
 
Mavroyannis, görev tanımının belirlenmesi konusunda çalışmalara devam edildiğini ancak hala belirlenmediğini söyledi.
 
Yetkili, “istişareler, çalışmalar görüş teatisi devam ediyoruz. Çabalar devam ediyor ancak hala daha yolun sonunda değiliz” dedi.
 
Andreas Mavroyannis, Bayan Lute’nin Anastasiades’in fikilerini ve önerilerini dinlediğini belirtti.
 
Bayan Lute’nin garantör ülkeler ile yaptığı görüşmelerin ardından garantiler ve güvenlik konusunda Anastasiades’e her hangi bir mesaj verip vermediğiyle ilgili bir soruya Mavroyannis, Bayan Lute’nin ifade ettikleri üzerine yorum yapmak istemediğini söyledi ve “çalışmalara devam ediliyor” dedi.
 
Mavroyannis, Nikos Anastasiades’in Bayan Lute’ye garantiler ve müdahale haklarının sona ermesi, orduların ayrılaması konusu üzerinde Kıbrıs Rum tarafının görüşünü aktardığını söyledi.
 
Guterres çerçevesinin belirlenmesi konusu hakkında Mavroyannis, konu üzerindeki  çalışmalara devam edildiğini söyledi ve “BM Genel Sekreteri’nin altı nokta içeren bir paketi hakkında  konuşuyoruz” dedi.
 
Bayan Lute’nin  adaya tekrar ne zaman geleceği hakkında bir soruya yetkili,  konunun ele alınmadığını ve çabalara devam edildiğini belirtti.
 
Jane Holl Lute’nin adaya yaptığı dördüncü ziyaret olduğunu  ve her hangi bir sonuç ele alınmadığı konusunun endişe verici olup olmadığıyla ilgili bir soruya yetkili, Bayan Lute’nin çabalarının Crans Montana’dan sonra başladığını ve müzakerelerin  yeniden başlamasını hedefleyen bir misyon olduğunu söyledi.
 
KHA/JV/KBI/2019
Kıbrıs Haber Ajansı

Bu haber toplam 1086 defa okunmuştur