1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Mavi Balina - Whale Blue
Mavi Balina - Whale Blue

Mavi Balina - Whale Blue

2015 yılında Rusya’da 21 yaşındaki Philipp Budeikin isimli çocuğun başlattığı iddia edilen Ölüm oyunu akımı. Hedefte bulunan kitle 18 yaş altındaki ergenlik dönemindeki gençler.

A+A-

Cenk Paşa

2015 yılında Rusya’da 21 yaşındaki Philipp Budeikin isimli çocuğun başlattığı iddia edilen Ölüm oyunu akımı. Hedefte bulunan kitle 18 yaş altındaki ergenlik dönemindeki gençler. Amacı ağına düşürdüğü gençlere sözde oyun yöneticisi olduğunu iddia eden bilgisayar korsanları tarafından zarar verme üzerine kurulu. Geçtiğimiz haftaya kadar ülkemizde görünmeyen bu oyunu biraz inceleyelim.

Mavi Balina Nedir?

Mavi balina alışık olduğumuz oyunlar gibi indirilip bilgisayarlarınızda oynanabilecek bir oyun değil. Oyuna ait bir internet adresi ya da satışı bulunmuyor. Bu oyunu oynamak için Rusya kökenli sohbet sayfalarından sayfa yöneticilerine ulaşarak oyuna katılmak istediğinizi söylüyorsunuz. Sayfa yöneticisi size internet adresi veriyor. Siz bu adrese girer girmez sizin haberiniz olmadan tüm bilgilerinizi oyun yöneticileri ile paylaşılıyor. Kişisel bilgilerinizi paylaştığınız anda oyuna dahil oluyorsunuz.

Sizi şantaj yolu ile 50 gün boyunca her gün daha da korkunç bir hale gelen görevleri yerine getirmeniz isteniyor. Görevleri kısmen yerine getiren oyunculara “Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın” görevi ile oyunu bitirmeleri isteniyor. Hindistan’da 22 yaşındaki bir genç intihar etmek üzere iken kurtarıldı ve “görevi tamamlamazsam annem ölecek” diyerek eylemini sürdürmek istedi.

Bu görevler neler?

50 gün 50 görev şeklinde ilerleyen Mavi Balina görevleri ile ilgili kesin bilgiler bulunmuyor. Ancak oyundan sağ olarak kurtulan kişilerin aktardığı bilgiler ile bilinen bazı görevler var. Örneğin saatlerce korku filmi izlemeleri istenen kişilerden, özellikle lise öğrencilerine verilen el ve ayaklarını sivri cisimler ile balina resmi çizme, damarların yakın noktalarına yaralar açma gibi görevlerin yanında sabahın erken saatlerinde uyandırılıp gün boyu korku içerikli görüntüler izlettirilenler, bir gecesini mezarlığın en karanlık noktasında geçirmesi istenen katılımcılar da mevcut.

49 gün boyunca fiziki ve psikolojik zararlar verilen katılımcıyı hayattan koparıp son görev olan “balina olmalısın” ile intihar etmesini emrediyorlar.

Neden Mavi Balina?

Oyuna Mavi Balina isminin verilmesinin nedeni ise bu balina türünün artık iyileşemeyeceği yaralar alması veya çok hasta olması sonrasında kendilerini karaya vurmalarından kaynaklandığı düşünülüyor.

Oyun Yaratıcısı tutuklandı…

Mavi balina ile ilgili en kapsamlı soruşturmayı Rusya polisi gerçekleştiriyor. Elde edilen verilere göre oyun uzun zamandır oynanıyor ve bilanço çok ağır. Kasım 2015 ile Nisan 2016 tarihleri arasında 130 genç bu oyuna maruz kaldı. Bu oyunu yöneten kişiler ergenlik çağındaki gençleri çok iyi tanıyorlar, kızları fiziki, erkekleri ise karakteristik olarak yetersiz olduklarına ikna edip kendilerini “kayıp nesil” olarak isimlendiriyorlar.

Oyun yapımcısı tutuklanarak 3 yıl hapse mahkûm oldu. Kendisini savunması ise “toplumlarda temizlik yapıyorum” şeklindeydi.  Özellikle Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Azerbaycan’da etkili olan oyun son zamanlarda Türkiye ve Avrupa’da da görülmeye başlandı.

Çocuğumu Nasıl Korumalıyım?

Çocuğunuz kendisini soyutlamış, saldırganlaşmış sürekli ölümden bahsediyor ve vücudunda kesik izleri var ise hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alın. Çocuğunuzun

Internet ve sosyal ağlarda bulunan bu tür tuzaklara düşüp, üzücü sonuçların olmaması için çocuklarınızın internet kullanma alışkanlıklarını yakından takip etmelisiniz. Oynanacak oyunları birlikte belirlemelisiniz. Çocuklarınıza mutlaka internet ortamında tanımadıkları kişilere şüphe ile yaklaşmaları gerektiğini anlatmalısınız. En önemli koruma yöntemi ise çocuğunuzun rol modeli olun ve teknolojiden daha çok çocuğunuza vakit ayırın…


Kısa kısa…

resim-bilgi-1.jpg

Hergün kullandığımız klavyelerdeki F ve J harflerinin üzerinde küçük kabarık bir çizgi vardır.

Bu çizgiler 10 parmak klavye kullanıcıları için kılavuz görevi görmektedir. Bir diğer sebebi, gözleri görmeyen kişiler için işaret noktası oluyor bu tuşlar.

 

resim-bilgi-2.jpg

Everest parkurundaki 5200 metre yükseklikte bulunan ilk kamp alanına kurulan baz istasyonu sayesinde tüm Everest tırmanışı esnasında cep telefonunuz çeker. İsveç merkezli mobil operatör firması Ncell’in kurmuş baz istasyonu...

resim-bilgi-3.jpg

1981 yılında 1 GB'lık depolama biriminin maliyeti 300 bin doları geçerken, bu rakam yıldan yıla azaldı. 1987 yılında 500 bin dolara, 2000 yılında 10 dolara ve 2012'de 1 doların dahi altına düştü. 1 gb = 1024 mb = 8.589.934.592 Bit

 

 

Bu haber toplam 5340 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 372 Sayısı

Adres Kıbrıs 372 Sayısı