1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Masaya geri dönülmesi için ortak çaba"
 Masaya geri dönülmesi için ortak çaba

"Masaya geri dönülmesi için ortak çaba"

Samaras’ın ziyareti sırasında, Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi, Kıbrıs sorununda oluşan krizi “yumuşatmak” maksadıyla atacakları adımları belirledi, dört önlem açıkladı…

A+A-

“Krizin yumuşatılması ve masaya geri dönülmesi için ortak çaba”


Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın önceki gün Kıbrıs Rum tarafına gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yapılan görüşmelerde Kıbrıs Rum ve Yunan hükümetleri, Türkiye’nin Navtex yayımlaması üzerine Kıbrıs Rum tarafının müzakereleri askıya alması ile oluşan krizi “yumuşatmak” maksadıyla bundan sonra atacakları adımları belirledi.
Fileleftheros “Baskı Unsurlarını Belirlediler... Atina-Lefkoşa AB’ye ve Komşu Ülkelere Yöneliyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis ve Samaras’ın önceki gün, önce baş başa gerçekleştirdiği görüşmenin, daha sonra iki tarafın heyetlerinin de katılımıyla devam ettiğini, ardından gerçekleşen siyasi parti başkanları toplantısına Samaras ve Anastasiadis’in birlikte başkanlık ettiğini yazdı.

----------------------------------------------


TOPLANTILARDAN ÇIKAN SONUÇLAR

• Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri: Kıbrıs Rum ve Yunan hükümetleri Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi tarafından kararlaştırılan önlemleri teyit etti ve bunların en kısa sürede takviye edilerek ileri götürülmesi gereğine vurgu yaptı. Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi tarafından kararlaştırılan önlemler: Türkiye’nin AB üyelik sürecinde sorun yaratmak maksadıyla çaba harcanması, AB’nin desteğinin sağlanması ve AB tarafından Türkiye’ye baskı yapılması, Türkiye’ye baskı unsuru olması için komşu ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesi şeklindedir. Dünkü görüşmelerden ortaya çıktığı üzere Yunan tarafı tonları düşük tutma taktiği benimsiyor ve daha önceki görüşmelerde de defalarca tekrarladığı üzere Yunan tarafı krizin militarize edilmesine sıcak bakmıyor.

• Kıbrıs sorunu: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis gerek Yunan heyetiyle görüşürken gerekse siyasi parti başkanları toplantısı sırasında Kıbrıs sorunuyla ilgili teferruatlı bilgi verdi. Buna göre, BM krizin yumuşatılması için bir dizi adım öneriyor. Öneriler, Kıbrıslı Türklerden ve Kıbrıslı Rumlardan oluşacak, araştırma ve incelemeler, Barbaros’un Akdeniz’den çekilmesi ve müzakerelerin yeniden başlaması ile ilgilenecek siyasi bir komite kurulmasıyla ilgidir.

• Siyasi parti başkanları toplantısı sırasında, izlenmekte olan politikanın bütün genel hatlarında hemfikir olundu, Samaras’ın da toplantıda hazır bulunmasından istifade; Atina’ya teşekkür edildi.

------------------------------------------------


Simerini’nin iddiası…

KIBRIS RUM-YUNAN HÜKÜMETLERİ TARAFINDAN KARARLAŞTIRILAN DÖRT ÖNLEM

1-Kıbrıs MEB’indeki meydan okumalarına son vermesi için Türkiye’ye baskı yapılmasına dönük uluslararası düzeydeki diplomatik çabaya devam edilecek

2- AB düzeyinde halen yapılmakta olanlar güçlendirilerek sürdürülecek ve komşu devletlere de yayılacak,

3- Dün gerçekleşen Kahire üçlü zirvesinin bir benzerinin İsrail’le ve Türkiye’nin tavrından rahatsız görünen diğer devletlerle de yapılacak,

4-Krizin yumuşatılması ve diyalog masasına geri dönülmesi maksadıyla bütün istikametlerdeki ortak çaba güçlendirilecek.”

EİDE’NİN UZLAŞI ÖNERİSİNİN BERTARAF EDİLMESİ YÖNTEMLERİ ÜZERİNDE DURDULAR

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Samaras başkanlığındaki Yunan heyetinin Kıbrıs Rum siyasi parti başkanları ile görüşmesi sırasında şekillenen durumun gözden geçirildiğini, ancak Kıbrıs Rum ve Yunan liderliklerinin, yukarıda sıralananlar dışında başka eylem taahhüdü vermediğini yazdı.

Habere göre görüşmenin büyük bölümünde Eide-BM’nin müzakerelere geri dönülmesiyle ilgili uzlaşı önerilerinin bertaraf edilmesi yöntemleri üzerinde duruldu. Bununla ilgili olarak “arabuluculuk önerilerinin Kıbrıs Rum tarafını Türk şartları ile müzakerelere çekmek istediği” değerlendirmesinde bulunuldu.

AKEL’İN TAVRINDA KÜÇÜK DEĞİŞİKLİK... “MÜZAKERELERE, TÜRK TARAFININ TAVRI DEĞİŞİRSE GERİ DÖNELİM”

Gazete toplantıda AKEL’in, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya alma kararının kaldırılmasıyla ilgili tavrında hafif bir değişiklik olduğuna vurgu yaptı. Gazeteye göre AKEL Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere, Türk tarafının tavrı değiştiğinde dönmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Yunan heyetinden bir üye Türkiye’nin, Türk-Yunan diyalogunun devamını arzuladığından, meydan okumalarını daha fazla tırmandırmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

(tak)

Bu haber toplam 2034 defa okunmuştur