1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Manzara değişmedi
Manzara  değişmedi

Manzara değişmedi

İsmine bu kez ‘Yaz Kursu’ dendi, hükümet “yasa taslağı” ile destek verdi; başlarında örtü, ellerinde din kitaplarıyla çocuklar cami ve mescit yolunda…

A+A-

Lefkoşa’nın göbeği Surlariçi’nde okulların tatil olmasıyla birlikte onlarca çocuk

Haydarpaşa Camisi ve Akkavuk Mesciti’nin yolunu tuttu. Başları örtülü, ellerinde din kitaplarıyla ‘yaz kursları’ adı altında düzenlenen Kur’an kurslarına taşınan çocuklar, YENİDÜZEN’in objektifine takıldı… Din İşleri Başkanlığı “Kur’an değil yaz kursları” açıklamasıı yaptı.

 

Ayşe GÜLER-Meltem SONAY

Kamuoyu gündeminden düşmeyen Kur’an Kursları okulların tatil olmasıyla birlikte yeniden su yüzüne çıktı, her yıl olduğu gibi bu yıl da cami ve mescitlerdeki manzara değişmedi.

Lefkoşa’nın göbeği Surlariçi’nde ‘yaz kursları’ adı altında Haydarpaşa Camisi ve Akkavuk Mesciti’nde düzenlenen Kur’an Kursları, YENİDÜZEN’in objektifine takıldı.

Onlarca çocuk, başları örtülü, ellerindeki din kitaplarıyla mescit ve camilerin yolunu tuttu.

Cami ve mescitlerde ‘yaz kursu’ adı altında ‘Kur’an kurslarının’ verilmesinin hukuki boyutu tartışılmaya, bu durumun hapislik cezası öngördüğü yasalarda belirtilse de kursların halen devam etmesi dikkat çekti.

3 Temmuz’da başladığı ve 1 ay süreceği ifade edilen kursların, Din İşleri Başkanlığı ve Eğitim Bakanlığı’nın ortak istişaresi ile yürütüldüğü de Din İşleri Başkanı Talip Atalay tarafından YENİDÜZEN’e açıklandı.

Kursların Türkiye’den gelen öğretmen ve imamların dışında ihtiyaç olması halinde Hala Sultan İlahiyat Koleji mezunları tarafından verildiği de öğrenildi.

Öte yandan gün boyunca görüş almak için aradığımız Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya ise ulaşılamadı…

İMAM VE ÖĞRETMENLER TÜRKİYE’DEN GELİYOR… 3 Temmuz’da başladığı ve 1 ay süreceği ifade edilen kursların Türkiye’den gelen öğretmen ve imamların dışında ihtiyaç olması halinde Hala Sultan İlahiyat Koleji mezunları tarafından verildiği öğrenildi.

 

YENİDÜZEN, geçtiğimiz yıl da görüntülemişti…

Hatırlanacağı üzere YENİDÜZEN, geçtiğimiz yıl da Haydarpaşa Camisi’nde verilen Kur’an kurslarını görüntülemiş, kamuoyunda ciddi tartışmalar yaşanmıştı.

Kursların camilerde verilmesinin hukuki yönü de günlerce tartışılmıştı.


 

Çocuklar sabah erken saatlerinde yollarda…

YENİDÜZEN, dün sabah Lefkoşa Surlariçi’nde sabahın erken saatlerinde cami ve mescitteki kurslara katılabilmek için yollara düşmüş çocukları görüntüledi.
Kurslara katılan çocukların oldukça küçük yaşta olduğu da dikkat çekti. 

Farklı yaş grubundaki çocukların bazılarına kursa gidene kadar anneleri eşlik ederken, bazı çocuklar da tek başlarına kurslara katıldı.

‘Yaz Dönemi Dini Bilgiler Kursu Öğrenci El Kitabı’…

Çocukların kurslar için hem Turizm Bakanlığı’nın tam karşısında bulunan Haydarpaşa Cami hem de yakın bölgedeki Akkavuk Mesciti’ne girdiği görüntülendi.

Kursa katılan çocukların ellerinde ‘Yaz Dönemi Dini Bilgiler Kursu Öğrenci El Kitabı’ bulunduğu da görüldü.

Kurslarının verildiği Akkavuk Mesciti girişinde yazan “Namaz Cennetin Anahtarıdır”, “Mümin çok ayıplayan çok lanet eden çirkin söz söyleyen ve hayasız olamaz” yazıları da dikkat çekti.

Ellerinde Kur’an ve farklı dini kitapları…

Kurslarına katılan çocukların sabah saat 9.30 itibariyle ellerinde Kur’an ve farklı dini kitapları poşete koymuş vaziyette cami ve mescite geldiği görüldü.

Kimi çocuk ders yaparken kimisinde oyun oynadığı görüntülendi.

“Burada ders veriliyor, görüntü alamazsınız”

Kurslara katılan çocukların bazılarının içeride kurulan masalar üzerinde bazılarının da yerde Kur’an dersi aldığı objektiflere yansıdı.

Haydarpaşa Camisi’nde YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan bir görevli ise “burada ders verildiğini, görüntü alınamayacağını” ifade etti.


Din İşleri Başkanı Prof Dr Talip Atalay
“Kur’an Kursu değil, Yaz Dini Bilgiler Kursu ”

 

Din İşleri Başkanı Prof Dr Talip Atalay, camilerde ve okullarda her yıl düzenlenen ‘yaz kurslarının’ bu yılda yapıldığını söyledi.

Atalay, Kur’an Kursu şeklinde değil, ‘Yaz Dini Bilgiler Kursu’ şeklinde çocuklara bilgi verildiğini savundu.

Eğitim Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda kursların verildiğini belirten Atalay, talep olan tüm camilerde söz konusu kursların yapıldığını dile getirdi.

ATALAY: “KUR’AN KURSU DEĞİL, YAZ KURSU”…Din İşleri Başkanı Talip Atalay, camilerde ve okullarda her yıl düzenlenen ‘yaz kurslarının’ bu yılda yapıldığını söyledi,  Kur’an Kursu şeklinde değil, ‘Yaz Dini Bilgiler Kursu’ şeklinde çocuklara bilgi verildiğini savundu.

Atalay, kursların 3 Temmuz’da başladığını ve 1 ay süreceğini de ifade etti.

1 aylık sürede 7-8 yıldır süregelen müfredatın uygulandığını söyleyen Atalay, ‘kurslarda’

“Türkiye’den gelen öğretmen ve imamlar da var, bizden de var…”

Kursların Türkiye’den gelen öğretmen ve imamların dışında ihtiyaç halinde Kıbrıs’ın kuzeyindeki Hala Sultan İlahiyat Koleji mezunu olup, bu eğitimi verebilecek kişiler tarafından verildiğini söyleyen Atalay, geçmişte bu konuda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

“Abdest nasıl alınır, dua nasıl okunur bunları öğretiyoruz…”

Atalay, camilerde ve okullarında verilen ‘Yaz Dini Bilgiler Kursu’ müfredatıyla ilgili de bilgi verdi.

“Kur’an kursunun müfredatı başka bir şey… Yalnızca Kur’an-ı Kerim öğretilir, okutulur. Yaz kurslarında 3.4 ve 5. Sınıfların müfredatında teorik olarak öğretilen temel şeylerin pratiği yapılıyor” diyen Atalay, “Camilerde nasıl oturulur, nasıl kalkılır. Abdest nasıl alınır, dua nasıl okunur bunları öğretiyoruz. Kapsamlı bir eğitim söz konusu değil. Kur’an kursu daha farklı, daha üst bir boyut” şeklinde konuştu.

Atalay, kurslara katılan öğrenci sayısıyla ilgili şu anda net bir bilgisinin olmadığını, bu sayının kursların tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağını kaydetti.

Atalay, ayrıca Kur’an kursları ile ilgili düzenlemenin Meclis’te çıkartıldığını, Cumhurbaşkanlığı’na iletilmediğini sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz yıl Kur-an kursu tartışmalarına da değinen Atalay, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçtiğimiz yıl Kur’an kurslarıyla ilgili yazımız Eğitim Bakanlığı’na gitmişti. Hükümet değişikliği olduğu için yazımıza cevap alınmamıştı. Biz de rutin işlemi uygulamıştık. 8 yıldır aynı şeyler gidip geliyor. Daha sonra bizim yazımızı bulmuşlardı”


Yasa, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e iade edilmişti!
‘4 maddesi yeniden ele alınmalı’

Hatırlanacağı üzere bazı UBP-DP ve Bağımsız milletvekilleri tarafından Kur’an Kurslarına da yasal zemin yaratan, Din İşleri Dairesi( Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Önerisi hazırlanmıştı.

Hazırlanan öneri Meclis Genel Kurulu’na sevk edilmiş, oy çokluğuyla Meclis’te kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen yasa, 4 maddesi yeniden ele alınmak üzere Meclis’e iade edilmişti.

Başsavcılık tarafından Cumhurbaşkanına iletilen resmi görüşte de teknik yanlışlıklar içeren yasanın Meclise iadesi tavsiye edilmişti.

 

Bu haber toplam 14532 defa okunmuştur