1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Manuel Noriega hayatını kaybetti
Manuel Noriega hayatını kaybetti

Manuel Noriega hayatını kaybetti

Orta Amerika ülkelerinden Panama'nın eski diktatörü Manuel Noriega, 83 yaşında hayatını kaybetti.

A+A-

Orta Amerika ülkelerinden Panama'nın eski diktatörü Manuel Noriega, 83 yaşında hayatını kaybetti.

Panama İletişim Bakanı Manuel Dominguez, Noriega'nın öldüğünü açıkladı.

Bir süre önce beyin ameliyatı geçiren Noriega, beyin kanaması nedeniyle yeniden ameliyata alınmıştı. Dominguez, Noriega'nın ölüm sebebi hakkında bilgi vermedi.

Panama Devlet Başkanı Juan Carlos Varela, sosyal paylaşım ağı Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Noriega'nın ölümüyle tarihimizin bir sayfası kapandı." ifadelerini kullandı.

Noriega, 1984'te Panama'nın askeri lideri olmuş ve ABD'nin 1989'da ülkeyi işgaline kadar 6 yıl iktidarda kalmıştı.

ABD'ye verdiği destekle tanınan Noriega, Orta Amerika'da komünizmin yayılmasını önlemeye çalışan Washington yönetiminin önemli ortaklarından biri haline gelmişti.

ABD yönetimi ise halka yaptığı baskıyı sürekli artıran ve adı uyuşturucu kaçakçılığına karışan Noriega'yı iktidardan indirmek için 1984'de Panama'yı işgal etmişti.

ABD'nin işgalinin ardından başkent Panama'daki Vatikan Büyükelçiliğine sığınan Noriega, 3 Ocak 1990'da teslim olmuştu. Yargılanmak üzere ABD'ye götürülen Noriega, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve haraç almadan 17 yıl hapis yatmıştı. Noriega, 2010'de iade edildiği Fransa'da kokain kaçakçılığından elde edilen parayı Fransız bankaları aracılığıyla aklamaktan suçlu bulunmuş ve 7 yıl hapse mahkum edilmişti.

Fransa'nın 2011'de Panama'ya iade ettiği Noriega, bu defa da iktidarda olduğu dönemde siyasi rakiplerini öldürmekten üç kez 20 yıl hapse mahkum edilmişti. Hapiste felç geçiren ve beyin kanseri teşhisi konulan Noriega, beyin ameliyatı geçirebilmesi için ocak ayında serbest bırakılmıştı.

 

Bu haber toplam 2838 defa okunmuştur