1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Maliye iyiye, ekonomi kötüye gitti'
 Maliye iyiye, ekonomi kötüye gitti

'Maliye iyiye, ekonomi kötüye gitti'

Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros UNITED MEDYA Grup'u ziyaret ederek KANAL SİM ve YENİDÜZEN yöneticileri ile görüştü, ülke gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı

A+A-


• “Bu güne kadar uygulanan ekonomik programlar sorunlarımıza çözüm getirmedi. Aspirin etkisi yaptı, tümörü yok etmedi, günlük baş ağrısını geçirdi, insanları karşı karşıya getirdi”
• “Kamu ile özel sektör çalışanları karşı karşıya getirildi, Maliye ekonomik anlamda 'iyileşirken' ekonomi kötüye gitti.”
• “Çözümü istiyoruz. Uluslararası hukuk dışında kalmanın acısını çok yaşadık. Mevcut bölünmüşlüğü ve bu anormal yapıyı kabul etmiyoruz”
• “Kıbrıs sorunu konusunda 2000'li yılların başındaki gibi bir ‘toplumsal bütünlük’ yakalanması gerekiyor”
• “Kıbrıslı Rumlar artık Türkiye'yi bir tehdit olarak görmüyor, bir fırsat olarak görüyor”
• “Önümüzdeki günlerde hem içte, hem de dışta dinamik bir süreç bekliyoruz”
• “Hükümet bir an önce kurulmalı. Bir hükümet krizi istemiyoruz.”

YENİDÜZEN (Özel)

Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs’ın kuzeyinde bu güne kadar uygulanan ekonomik programların sorunlarımıza çözüm getirmediğine dikkat çekerek “Tüm programlar sadece  aspirin etkisi yaptı, tümör yerinde durdu, günlük baş ağrısını iyileştirdi” dedi.

Maliyenin iyiye, ekonominin ise kötüye gittiği bir durumda ekonomik programların farklı kesimleri karşı karşıya getirdiğini anlatan Fikri Toros, “İşte bu nedenle, yeni ekonomik programın hazırlanmasında rol almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

UNITED MEDYA Grup'u ziyaret ederek KANAL SİM ve YENİDÜZEN yöneticileri ile görüşen Toros ve Ticaret Odası heyeti ülke gündemini masaya yatırdı.

'ÇOK DİNAMİK BİR DÖNEM'

Çok dinamik bir döneme girildiğini belirten Toros, yeni hükümet çalışmaları ve Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin yeni gelişmelerin beklendiği bir dönemin yaşadığını kaydetti. Müzakere sürecine paralel olarak yürütülen “güven yaratıcı önlemler” konusunda da önemli adımlar atılacağına işaret eden Toros, Ticaret Odası'nın güneydeki muhatabı ile sürece müdahil olduğunu kaydetti. 2000'li yılların başındaki gibi bir “toplumsal bütünlük” yakalanması gerektiğini ifade eden Toros, bunun geçmişte kendiliğinden olduğunu ancak şimdi “birilerinin yapması gerektiğine inandıklarını” söyledi.  Kendilerinin bu toplumsal bütünlüğü oluşturma konusunda bir inisiyatif üstlendiğini açıklayan Toros bunu oluşturmada medyaya büyük görevler düştüğüne dikkat çekti.

'MEVCUT STATÜKOYU VE BU ANORMALLİĞİ KABUL ETMİYORUZ'

Toros, Kıbrıs sorunu konusunda “kapsamlı çözüm modelini” desteklediklerine vurgu yaparak “Bizler bölünmüşlüğü, mevcut statükoyu ve bu anormalliği kabul etmiyoruz” dedi. Yeni başlayan müzakere sürecini hem desteklediklerini hem de zorladıklarını belirten Toros, uzun yıllar sonra Kıbrıs Rum muhatapları ile “güçlü birliği” kurduklarına işaret etti. Kıbrıslı Rum iş çevrelerinin de sorunun çözümünün ekonomik anlamda iyi bir ilklim oluşturacağına inandığını kaydeden Toros, “Kıbrıslı Rumlar artık Türkiye'yi bir tehdit olarak görmüyor, bir fırsat olarak görüyor” dedi.

Güney Kıbrıs'ta devlet düzeyinde çok yoğun kulis çalışmaları yaptıklarını da söyleyen Toros, Kıbrıs Rumların artık AB müktesebatının kuzeyde de uygulanması konusunda olumlu düşündüğünü anlattı. “Önümüzdeki günlerde hem içte, hem de dışta dinamik bir süreç bekliyoruz. Müzakere süreci, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’taki hükümet kurma çalışmaları ve gelişmeler elbette bizleri yakından ilgilendiriyor” diyen Toros, yaşanan tüm süreçlerde, özellikle de çözüm sürecinde toplumsal desteğe ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Toros, “2000’li yılların başındaki gibi bir dinamiğe ihtiyaç var. Şimdi de bunu yapmak zorundayız. Bu konuda medyaya büyük görevler düşüyor. Yeniden meydanlarda toplanalım desek, çağrı yapsak kim kulak asar buna? Emin değilim… Ama bu birlikteliği yeniden göstermenin zamanı geldi diye düşünüyorum. Yaşadığımız siyasal ilkim buna müsait” şeklinde konuştu.

'HÜKÜMET KRİZİ ANLAMSIZ'

Yaşanan hükümet krizini çok anlamsız bulduklarını belirten Toros, “Bir an önce hükümetin kurulmasını istiyoruz” dedi. Yeni bir ekonomik program hazırladığını anımsatan Toros 2016-2018 yıllarını kapsayacak programa katkı yapmak istediklerini açıkladı. “Bu güne kadar uygulanan diğer ekonomik programlar ekonomik sorunlarımıza çözüm getirmedi. Tüm programlar sadece  aspirin etkisi yaptı. Kamu ile özel sektör çalışanları karşı karşıya getirildi, Maliye ekonomik anlamda 'iyileşirken' ekonomi kötüye gitti. Bu anormal yapıyı kabul etmiyoruz” diye konuşan Toros, icraat konusunda da sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

“Hiçbir hükümet icraat yapmadı. Mesela Ekonomi Bakanı kim olacak? Bütün dünyada buna ekonomi çevreleri karar verir. Biz hiçbir şeyden haberdar değiliz” şeklinde konuşan Toros birçok icrayı ilgilendiren konuda yapısal sorunlar olduğuna vurgu yaptı.

Bu haber toplam 1462 defa okunmuştur