1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Malezya uçağı Rusya-Ukrayna sınırında düştü
Malezya uçağı Rusya-Ukrayna sınırında düştü

Malezya uçağı Rusya-Ukrayna sınırında düştü

Rusya-Ukrayna sınırında Malezya'ya ait bir yolcu uçağının düştüğü açıklandı.

A+A-

Hollanda ’nın başkenti Amsterdam’dan Mazlezya’nın Başkenti Kuala Lumpur’a giden Malzeya havayollarında ait yolcu uçağı, Rusya -Ukrayna sınırı yakınlarında düştü.

Rus İnterfax ajansı, Boeing 777 tipi uçağın Rus hava sahasına girdikten 50 kilometre sonra düşmeye başladığını ve ardından Ukrayna topraklarına düştüğünü bildirdi.

Ukrayna İçişler Bakanlığı’ndan bir yetkili, uçağın 10 bin metrede seyrederken karadan havaya bir füzeyle vurulduğunu ve uçakta bulunan 295 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Anton Geraşenko da 15'i mürettebat 295 kişinin tamamının öldüğünü doğruladı. Bölgeye arama ve kurtarma ekipleri gönderildi.

Ukrayna makamları uçağın ayrılıkçı güçler tarafından vurulduğunu iddia ederken, Rus yanlısı ayrılıkçılar ise düşürülmesiyle bir bağlantılarının bulunmadığını savundu. İnterfaks ajansına konuşan bir kaynak, yolcu uçağının BUK füzesiyle vurulduğunu iddia etti.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, düşen uçakta en az dört Fransız vatandaşının olduğunu söyledi.
Hava trafiği haberleri internet sitesi Flight Radar 24, Malezya Havayolları'na ait bir başka uçuş olan MH21'in uçuş yönünü tamamen değiştirdiğini ve Ukrayna hava sahasına hiç girmeden ilerlediğini tweet olarak paylaştı.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Malezya uçağıyla ilgili gelişmeler üzerine zirve için bulunduğu Brüksel'den Lahey'e geri dönme kararı aldı.
Amsterdam'dan kalkan uçakta en az 20 Hollanda vatandaşı yolcunun da bulunduğu bildiriliyor.
Gelişmeleri Lahey'den takip edip gerekeni yapacağını belirten Başbakan Rutte, "Çok derinden etkilendim. Ukrayna Başbakanı ile telefonla görüştüm. Şu anki önceliğimiz yolcular ve onların yakınları" dedi.
Hollanda Parlamentosu üyelerinden Louis Bontes, yaz tatiline giren meclise acil toplantı çağrısında bulundu.

Beyaz Saray, Ukrayna'da düşen yolcu uçağına ilişkin, mümkün olduğu kadar süratli şekilde "tam, güvenilir ve engelsiz" bir uluslararası soruşturma yürütülmesinin kritik önem taşıdığını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Malezya Havayolları'na ait uçağın düşmesinden "şoke olduğunu" belirterek, olayda yakınlarını kaybeden herkese en derin başsağlığı dileklerini sunduklarını kaydetti.

Uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşının olup olmadığını belirlemeye yönelik çalışmaları devam ettirdiklerini ifade eden Earnest, şöyle devam etti:

"Mümkün olduğu kadar süratli biçimde tam, güvenilir ve engelsiz bir uluslararası soruşturma olması kritik önemde. Rusya, Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna olsun, tüm ilgili tarafları, uluslararası soruşturma görevlilerinin kaza alanına emniyetli ve serbestçe erişimini sağlamak ve kalıntıların toplanmasını kolaylaştırmak için derhal bir ateşkesi desteklemeye çağırıyoruz."

Earnest, hiçbir kanıtın herhangi bir şekilde kurcalanmaması ve kaza alanındaki tüm potansiyel kanıt ve kalıntılara dokunulmaması gerektiğini vurgularken, ABD'nin her türlü uluslararası soruşturmaya derhal katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "Tüm gerçekleri henüz bilmemekle birlikte, bu olayın, silahlar, materyal ve eğitim faaliyetleri dahil ayrılıkçılara yönelik Rus desteği tarafından körüklenen Ukrayna'daki kriz bağlamında meydana geldiğini biliyoruz. Bu olay, Rusya'ya yönelik devamlı çağrıda bulunduğumuz üzere, Ukrayna'daki gerilimi azaltmak için derhal somut adımlar atması ve kalıcı bir ateşkesi ve barışa uzanan yolu desteklemesi gerektiğinin aciliyetini gösteriyor" ifadesini kullandı.

KERRY: "DEHŞETE KAPILDIK"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna'da Malezya Havayolları'na ait MH17 yolcu uçağının düşmesinden "dehşete kapıldıklarını" ifade etti.

Kerry, "Yaklaşık 300 kurbanın ailelerine taziyelerimizi sunmada kelimeler yetersiz kalıyor" yorumunda bulundu.

Bu zor dönemde Malezya ve Hollanda hükümetleriyle uçakta vatandaşları bulunan ülkelere destek sunduklarını belirten Kerry, düşen uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşı bulunup bulunmadığını da incelediklerini kaydetti.

ABD hükümetinin, olayın nedenini araştıracak güvenilir bir uluslararası soruşturmaya yardıma hazır olduğunu bildiren Kerry, olup biteni öğrenme çabaları kapsamında ilgili tüm ortaklarla temas halinde olacaklarını belirtti.

OBAMA, HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE İLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda görüşerek, olayda hayatını kaybeden Hollanda vatandaşları için başsağlığı diledi.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Obama, Rutte'ye, ABD'nin olaya dair süratli, tam, güvenilir ve engelsiz bir uluslararası soruşturma yürütülmesine derhal katkı sağlamaya hazır olduğunu iletti.

Obama ve Rutte, kalıntıların toplanmasının kolaylaştırılması ve kapsamlı bir soruşturmanın yürütülebilmesi için uluslararası soruşturma görevlilerinin kaza alanına derhal erişiminin güvenceye alınması gerektiği üzerinde mutabık kaldı. (Ajanslar)

Bu haber toplam 1740 defa okunmuştur
Etiketler : ,