1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Mahkeme yolu KAOS GETİRİR’
‘Mahkeme yolu KAOS GETİRİR’

‘Mahkeme yolu KAOS GETİRİR’

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlıktaki sorunlar ve projeler ile ilgili YENiDÜZEN’e konuştu, çarpıcı açıklamalar yaptı

A+A-

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YENİDÜZEN’in büyük ilgi gören SAĞLIK DOSYASI’nda söz bu kez Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

• “Serbest Çalışan Hekimlerin başlattığı bir dava var. Böyle bir konunun destekçisi olmayacağımızı söyledik. Neden? Çünkü hep birlikte karar verdiğimiz bir yol ve yol haritamız var. Biz bu yolda yürüyoruz. Sıkıntılar var mı? Var ama yürüyoruz, sağlam yürüyoruz. Buna devam ederken, tali bir konuyla uğraşmak, hekimler arasında bir şekilde huzursuzluk yaratmak doğru değildir.”

• “İki tarafa da bu tartışmanın tarafı olmak istemediğimizi bu davanın da bir şekilde ertelenmesi veya iptali için çalışacağımızı çünkü bizim esas olayımızın ortaya koyduğumuz vizyon çerçevesinde yol almak olduğunu ifade ettik. Bu konun mahkeme yoluyla çözülmesi mümkün değil, yeni kaoslar getirecek”

• “Yeni bir sistem oluşturma vizyonundan kimse kaçamaz. Herkes bu yolu yürümek zorunda. Kim oturursa otursun bu koltukta başka bir seçenek, formül,  yol mümkün değil. Bu halimizi biraz öteleyelim böyle geçsin durumu da yoktur. Bu süreç yürümek zorundadır.”

• “Mesai olayı bizi çok rahatsız ediyor. Olmazsa olmaz, toplum ve kamu vicdanında kabul edilemez bir durumdur. Mesai ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağız.”

• “Zaman zaman hastalarımız bizlerden, hekimlerden,  sağlık çalışanlarından kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşadı. Bu konuda hastalarımızdan özür dilerim. Ama bu yürümek zorunda olduğumuz bir yoldur.”

Fayka Arseven KİŞİ

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle,  yıllardır sağlıkta sistemsizliğin sistem olduğunu söyleyerek, sağlıktaki bu durumun artık sürdürülemez olduğunu vurguladı.

Sağlıkta yeniden yapılandırma hedeflerinin olduğunu ifade eden Gülle, yapılan Sağlık Çayıştayı ile de bunun teyit edildiğini söyledi.

Kamuda çalışanların 2’nci iş yapması konusunun mahkemelik olduğunun hatırlatılması üzerine Gülle, “Taraflara söyledik bu konuda taraf olmayacağız. Bütüne odaklanıp, tali yola sapmamak gerekir” açıklamasında bulundu.

Sağlıkta 10 yıllık planlama yapıldığını da ifade eden Gülle, “10 yıllık süre sonunda sağlık sistemi çalışacak bir yandan bütün binalar yenilenecek ve her yönüyle pırıl pırıl bir yapı ortaya çıkacak” dedi.


• YENiDÜZEN: Sağlıkta şuan ki durum nedir? Birçok şikayet var…

• Ahmet GÜLLE: Sağlıkta bir sistemsizliğin sistem olduğu yıllardır bütün sağlık örgütleri, paydaşları ve siyasi partiler tarafından konuşulmaktadır. Birçok başarılı hekimin gerçekleştirdiği pek çok güzel hizmetler var. Ancak bunlar sistemsizlik boyutu devam ettiği için hasta memnuniyetine tam olarak yansımamaktadır. Bundan hastalar, sağlık çalışanları, herkes rahatsızdır. Bundan dolayı sağlıkta yeniden yapılanma hedefi var. Biz göreve gelir gelmez hemen bir sağlık çalıştayı düzenleyerek, sağlık paydaşlarının tümünün, siyasi partilerin sağlıktaki sürdürülemez duruma yönelik bakış açılarını bir kez daha teyit ettik ve nelerin düzenlenmesi  ve nasıl bir vizyonla hareket etmemiz gerektiğini o çalıştayda ortaya çıkardık. Bu çalıştay sonrasında sağlıktaki finansmanın genel sağlık sigortası temelinde oluşturulması gerektiği noktasında herkes hem fikir oldu.

Sağlık yasalarının hepsinin de yeniden elden geçirilmesi ve düzenlenerek yeni sisteme göre yeniden yapılandırılması konusunda, hasta haklarının da bu çerçevede ele alınması gerektiği konusunda ve alt yapı olarak da yenilenmeyle ilgili herkes hem fikir oldu.

Daha sonra 14 Şubat’ta bir stratejik planlama çalıştayı daha yaptık. Bu çalıştayda da nasıl masalar oluşturulması gerektiği ve bunların nasıl ilerletileceği ile ilgili ayrıca daha özgün bir çalışma yapıldı. Bu çalışmadan hareketle bütün bu örgütlerin ortak fikri ile özellikle 4 tane masa oluştu. 1’ncisi; Genel Sağlık Sigortası ile ilgili, 2’ncisi; yasalar, 3’ncüsü; otomasyon 4’ncüsü; devletin reorganizasyonu ile ilgili.

• YENiDÜZEN: Genel Sağlık Sigortası’na yoğunlaştığınız diğer alanlarda yavaş kaldığınız eleştiriliyor…

• Ahmet GÜLLE: Özellikle biz Genel Sağlık Sigortası üzerine en büyük yoğunluğu yaşadık. Zaman zaman yasların aynı hızla gitmediğine yönelik eleştirilerle karşılaştık. Olay şudur; Genel Sağlık Sigortası olacaksa her şey ona göre, yasalar da ona göre düzenlenecek. Halbuki bazı arkadaşlar yasalarda özlük hakları ne olacak konusunda odaklandı. Bu da önemli ve bu da ele alınacak ama sistemin temel noktası Genel Sağlık Sigortası’nın oluşumudur. Eğer Genel Sağlık Sigortası olmayacaksa farklı bir model düşüneceğiz. O zamanda yasaları farklı bir bakış açısıyla ele alacağız. Dolayısıyla Genel Sağlık Sigortası’na daha fazla önem verdik. Bu konuda özellikle ek bir finansman kaynağına ihtiyacımız var. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıldı. Bu kaynağı bulacağımız ortaya çıktı. Büyük oranda yasa da son haline geldi. Şu anda bizim ikinci yine üzerine odaklandığımız konu sağlıktaki otomasyon konusudur. Otomasyon olmadan herhangi bir sağlık sistemi kurgulamak mümkün değildir. Bütün bilgilerin kayıt altında olduğu bir yapı olmadan her türlü veri ve istatistik olmadan bir sistem inşa edemezsiniz. Bu nedenle buna da çok önem verdik. Bu konuda zaman zaman bazı direnç ve sıkıntılar yaşamamıza rağmen bütün bunları göze alarak, bu konuda da ilerliyoruz. Önemli yol aldık, otomasyon programımız daha da genişletildi.

‘Hastalarımızdan özür dilerim’

• YENiDÜZEN: Otomasyon sistemi konusunda da şikayetler var…

• Ahmet Gülle: Zaman zaman hastalarımız bizlerden, hekimlerden,  sağlık çalışanlarından kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşadı. Bu konuda hastalarımızdan özür dilerim. Ama bu yürümek zorunda olduğumuz bir yoldur. Sağlıkta yapılanmanın olmazsa olmazıydı. Otomasyonda olay aşağı yukarı büyük oranda çözüldü. Artık Devlet Hastanesi’nde etkinleşiyor. Özellikle hastaların ilaç almalarıyla ilgili sıkıntılar uzun vadeli nasıl planlanabilir ile ilgili yeni bir program eklenmesi lazımdı.  Artık hastalarımız her ay ilaç almak için hekime gitmek zorunda kalmayacak. 6 aylık ilaçlar, 1 yıllık sürelerle ilaç yazabilecek hekimler artık hasta ilaçlarını aylık alacak ama her defasında hekime gitmek zorunda kalmayacak. Bu 1-2 ay içerisinde oturacak, şuan bunu önümüzdeki haftadan itibaren Mağusa ve Girne’ye, diğer merkezlerimize yayıyoruz. Zor yerden başladık ama biliyoruz zor aşıldı mı hepsi aşılacak.


• YENiDÜZEN: Sağlık yasalarında ve bakanlığın reorganizasyon edilmesinde durum nedir?

• Ahmet Gülle: Önümüzdeki günlerde de sağlıktaki yasalar gündeme gelecek. Genel Sağlık Sigortası’nın olabileceği ile ilgili alt yapı olduğu için bunun üzerinden kurgumuzu yapacağız. Bundan hareketle Sağlık Yasası, Özel Hastaneler Yasası, bütün yasaları ele alıp yeni kurguladığımız yapılanma modeline göre gerekli düzenlemeleri yapacağız.

Bakanlığın reorganizasyonu komitesi de çalışıyor. O da kısa bir süre sonra raporlarını bize sunacak. Yeni bir sistem olacaksa bakanlığında yeniden organize olması gerekiyor. Sonuçta biz bu sürecin zor bir süreç olduğunu biliyorduk. Bu konuda sıkıntılar olduğunu ve oluşacağını da biliyorduk. Ama bir misyonla biz göreve geldik. Bu misyon için bütün zorluklarla mücadeleye etmeye hazırız. Çünkü sağlıkta sürdürülebilir bir yapının olmadığını bütün sabır bekleme potansiyellerinin, kapasitelerinin dolduğunu herkesin artık yeni bir açılım beklediğini biliyoruz.

Bu sadece sağlık için değil toplumumuz için, toplumun özgüveni için toplumda bir şeylerin başarılabileceğinin gösterilebilmesi için de çok önemli. Sağlıkta temel bir konu olduğu için sağlıkta güçlü bir yapılandırma yaparsanız bunun üzerine her şey kurgulanabilir.

‘10 yıllık planlama yapıyoruz’

• YENiDÜZEN: Başka ne gibi çalışmalarınız gündemde… Yeni hastane her zaman ifade ediliyor bu konuda bir gelişme var mı?

• Ahmet Gülle: Bir diğer çalışma alanımızda sağlıkta 10 yıllık planlama yapıyoruz. Sağlığın alt yapısını ve personel yapısını 10 yıllık planlamaya koyuyoruz. Yani 10 yıl içinde kanser, böbrek, şeker hastaları ne kadar artacak, kalp hastalıkları ne olacak bunları öngörerek, bina alt yapımızı da yenilemek istiyoruz. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi ile devam etmemizin mümkün olmadığını gördük. Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nin de yeterli olmadığı ve yeni bir hastane yapılması noktasında da hem fikiriz. Dolayısıyla yeni bir Barış Ruh ve Sinir Hastanesi yapılacak, bu birinci kararımızdır. 2’ncisi yeni hastane acaba bu Barış Ruh’tan boşalan ve oradaki diğer bölgelerde katılarak büyük bir blok halinde mi olsun yoksa başka bir arazi üzerine sıfırdan hastane yapılsın noktasında karar verme aşamasındayız. Bu konuda Türkiye’den uzmanlarda davet ettik. Bizim ekiplerimizle bir araya gelip, bu konudaki bilgi donanımıyla buna karar vereceğiz.

‘Yeni hastane için hedef 2017’

• YENiDÜZEN: Yeni hastane ve Barış ve Ruh Hastanesi için öngörülen hedef ne?  

• Ahmet Gülle: Bizim öngörümüz Barış Ruh için önümüzdeki günlerde proje çizilecek. Bu yıl sonuna kadar proje bitecek, ihalesine çıkılacak. 2017’nin sonunda Barış Ruh’un yeni binasına taşınmasını öngörüyoruz. Bu arada da eğer yeni binayı mevcut alana yapacaksak demek ki 2017’nin sonunda yeni bina için kazma vurulacak. Bu arada projesi, fizilibitesi, finansmanı tamamlanacak. Tamamen yeni bir şey yapılacaksa da ona göre planlama yapılacak. Ama biz var olan yerde kurgulanabilir diye düşünüyoruz.

Bir de personel boyutu var; nasıl bir personele ihtiyacımız var. Hekimler, hemşireler, sağlık çalışanı ne kadar artacak neye göre artacak bunları değerlendiriyoruz. Vardiya Tüzüğü’nü hızlı şekilde yapacağız. Buna göre vizyonu ve çalışmalarımızı kurgulayacağız.

Yani 10 yıllık süre sonunda sağlık sistemi çalışacak bir yandan bütün binalar yenilenecek ve her yönüyle pırıl pırıl bir yapı ortaya çıkacak.

Ama bu sürede yapmamız gereken işler var. Onkoloji Merkezi bitiyor. Onun hemen yanına ihtiyaç olduğu için Dahiliye ve Çocuk Servisi’ni yerleştirmek üzere yine Onkoloji Merkezi gibi 5 katlı binayı hemen önümüzdeki yıl ihaleye çıkılacak.

Yine park ve çevre planlaması için proje hazırlandı. Yeni Erenköy’de Sağlık Merkezi’nin temeli atıldı, ardından aynısı Mehmetçik’e yapılacak. 112’leri güçlendiriyoruz. Çamlıbel’e yeni bir Sağlık Merkezi ve112 yapıldı.

Güzelyurt Bölgesi için de ülkemizde herhangi bir rehabilitasyon merkezi yoktur. Gerçek anlamda çağdaş, her ülkede olması gereken bir rehabilitasyon merkezi düşünüyoruz. Bu merkezin de Güzelyurt ve Lefke Bölgesi’nin sağlık turizmi bölgesi ilan edilmesi,  artık madenlerle, kirli turizm vizyonumuzu da engelleyen bu tür madensel çalışmalarla veya kirli petrol dolum tesisleri ile anılmaması… Artık bu konseptin bir tarafa bırakılması, sağlık turizmi vizyonuna göre şekillenmesi için bir Sağlık Turizmi Çalıştay’ı yaptık. Bunun raporları çıkıyor. O bölgenin artık farklı vizyon ile görülmesini istiyoruz. Dedik ki yeni bir rehabilitasyon merkezi olacak ve bunu içeren bir hastaneyi Güzelyurt’ta yapmaya karar verdik.


• YENiDÜZEN: Cengiz Topel Hastanesi ile ilgili planlar nedir?

• Ahmet Gülle: Orada artık koğuş sisteminden vazgeçilerek, normal odalara dönülmesine yönelik ve oradaki alt yapının güçlendirilmesine yönelik çalışma Güzelyurt ile birlikte aynı zamanda devam edecek. Zaten biz Cengiz Topel’e yönelik olarak bir dijital ultasond, röntgen cihazı alınması için ihaleye çıkılmış ancak bazı sorunlar yaşanmıştı bu sorunları aşıp hastanenin gelişmesine yönelik çalışmamız devam edecek.


• YENiDÜZEN: Cengiz Topel Hastanesi’ndeki hekim sorunu aşıldı mı?

• Ahmet Gülle: Hekim sorunuyla ilgili de gerekli kadroları yarattık, Kamu Hizmeti Komisyonu’na verdik. O mekanizma maalesef yavaş çalışıyor. Ama onunda hızlanması için çalışacağız. Sonuçta orada Dahiliyeci, kadın doğumcu, acil hekimi, çocuk hekimlerinin oraya istihdam edilip oranın sürekli kadrosu olarak yerleşmesini öngörüyoruz. Her yıl daha da güçlendirerek, sağlık turizmine hizmet edecek bir yapıyı oluşturmak istiyoruz. İşte bütün bu süreçleri sağlık çalıştayındaki öngördüğümüz vizyon ile yapıyoruz.

‘Taraf olmayacağız’

• YENiDÜZEN: Kamuda çalışan hekimlerin 2’nci iş yapmasına yönelik açılan bir dava var. Sağlık Bakanlığı bu konuda hangi noktadadır?

• Ahmet Gülle: Serbest Çalışan Hekimlerin başlattığı bir dava var. Böyle bir konunun destekçisi olmayacağımızı söyledik. Neden? Çünkü hep birlikte karar verdiğimiz bir yol ve yol haritamız var. Biz bu yolda yürüyoruz. Sıkıntılar var mı? Var ama yürüyoruz, sağlam yürüyoruz. Buna devam ederken, tali bir konuyla uğraşmak hekimler arasında bir şekilde huzursuzluk yaratmak doğru değildir. Dolayıysa bizim önerimiz gerekirse davanın geri çekilmesi, ana konusu olmaması gerektiği çünkü bu konuyla ilgili ortak vizyon var. Tabii bu defa o öyle olunca neden biran önce çözülmüyor denilerek doğal olarak hastanede çalışan hekimler de huzursuzluk duydu. Ama biz iki tarafa da bu tartışmanın tarafı olmak istemediğimizi bu davanın da bir şekilde ertelenmesi veya iptali için çalışacağımızı çünkü bizim esas olayımızın bütün bu ortaya koyduğumuz vizyon çerçevesinde yol almak olduğunu ifade ettik. Bu konun mahkeme yoluyla çözülmesi mümkün değil, yeni kaoslar getirecek. Ben hep şunu söyledim; eğer ben koltuğumda oturup bir şeyleri değiştirmek istemeseydim kabul edebilirdim. Ama bu kadar ilerlerken, bu arada dava açıp olay böyle çözülecekmiş gibi davranmak… Biz hep birlikte bu yola karar verdik. Şunu kabul ediyorum; herkes hızlı olmasını istiyor. Bir yerde belki siyasi istikrarsızlık olasılıklarına karşı acele etmek istiyor. Ama yeni bir sistem oluşturma vizyonundan kimse kaçamaz. Herkes bu yolu yürümek zorunda. Kim oturursa otursun bu koltukta başka bir seçenek, formül,  yol mümkün değil. Bu halimizi biraz öteleyelim böyle geçsin durumu da yoktur. Bu süreç yürümek zorundadır.


• YENiDÜZEN: Bu süreç olana kadar kamuda çalışan hekimlerin mesai saatlerini tamamlaması yönünde adım atılacak mı?

• Ahmet Gülle: Bu konuda şunu gördüm;biz kavga ederek mi yürüyelim yoksa sağlık gibi bir konuda olgunlukla hareket edelim. Bizim öngörümüz bu süreçte bu mesainin mümkünse Genel Sağlık Sigortası’nın test edilmesi gibi bir teşvik verilerek çözülmesi yönündeydi. Ondan dolayı biz herkesle şu saatte gelecek, şu saatte çıkacak, bunun üzerinden kavga ve huzursuzluklarla gitmek istemedik.


• YENiDÜZEN: Bu kavga değil ki mesai saatine uyulmasıdır istenilen?

• Ahmet Gülle: Bu konuda genel olarak bizim öngörümüz mümkünse Haziran ayında dediğim modeli başlatmak istiyoruz. Daha önce 1 Ocak 2016 diye öngörüldü ancak öncesinde başlatarak daha doğal bir yolla yapalım. Dolayısıyla mesai olayı bizi çok rahatsız ediyor. Olmazsa olmaz, toplum ve kamu vicdanında kabul edilemez bir durumdur. Biz bu formülü işletmek istiyoruz. Ama her boyutu ile 2016’da uygulamaya girecek. Mesai ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağız. 

Olayın bütünü önemli bazı noktalarda çatışıp bütünün işleyişini bozmamak lazım. Hekimlerle birlikte yürüyelim ama o olmadığı için normal mesai saatini bir şekilde başlatmamız lazım.


• YENiDÜZEN: Son olarak neler söylemek istersiniz?

• Ahmet Gülle: Burada bütün sağlık camiasına önerim; bu konuda kesinlikle ve kesinlikle bir milim bile hedefimizle, vizyonumuzla ilgili hiçbir geri adımımız yok. Bütünü ile ilgili işe başlarken nasıl kararlı isek aynı kararlılıktayız. Başarmaktan başka alternatif yok. Artık başlatılmış olan bir süreci bir şekilde ertelenmesini, önlenmesini sağlamak da mümkün değildir. Bu anlamda bütün paydaşları daha soğuk kanlı olmaya ve ana hedefe ulaşmak için enerjimizi harcamaya davet ediyorum. Şimdiye kadar iyi bir çalışma sürdürüldü. Dolayısıyla böyle büyük sorunların üzerine gidilirken herkes biranda bir şekilde şu veya bu kaygılarla bazı süreci etkileyebilecek etkinliklerde bulunabilirler ama bizim bütünü değiştirmemiz gerekiyor. Yeni yapılanmayı her yönüyle hayata geçirmeliyiz.

Bu haber toplam 2601 defa okunmuştur