1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Mahkeme kararına UYULMUYOR’
 ‘Mahkeme kararına UYULMUYOR’

‘Mahkeme kararına UYULMUYOR’

Karaoğlanoğlu’ndaki ‘kahverengi bölgede’ öğrenci yurdu inşaatını sürdüren Salih Çanlar ve Hüseyin Hasizmirli, bölgede oto kaporta ve boya işleri yapılmasının yasak olması ve bu yönde mahkeme kararı almalarına rağmen bir iş yerinin faaliyetlerini sürdürdüğ

A+A-

Ayşe GÜLER

Karaoğlanoğlu’ndaki ‘kahverengi bölgede’ öğrenci yurdu inşaatını sürdüren Salih Çanlar ve Hüseyin Hasizmirli, bölgede oto kaporta ve boya işleri yapılmasının yasak olması ve bu yönde mahkeme kararı almalarına rağmen özel bir işyerinin faaliyetlerini sürdürdüğünü savundu.

Şirketin ‘oto kaporta, oto boya, oto tamir, oto garajı veya oto elektrikçisi gibi benzeri işleri yapmaları yada bu yönde faaliyette bulunmasının’ mahkeme kararı ile men edildiğini söyleyen Çanlar ve Hasizmirli, mahkeme kararının göz ardı edildiğini belirtti.

Avukatları Emre Efendi ile birlikte YENİDÜZEN’e gelerek şikâyette bulunan Salih Çanlar ve Hüseyin Hasizmirli, sorunun çözülmemesi halinde konuyu polise aktaracaklarını da dile getirdi.

Öte yandan Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, şu anda konuyla ilgili araştırmaların devam ettiğini, gereken neyse yapılacağını açıkladı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise mahkeme kararına rağmen söz konusu iş yerinin boya ve koparta işlemlerini sürdürdüğüne dair belediyeye 1 Mayıs tarihinde ihbar geldiğini söyleyerek, böyle bir durumun tespit edilmesi halinde işletmeye verilen ruhsatın iptal edileceğini açıkladı.

Bunun yanı sıra Kartis Garj Co Ltd adına avukat Ayşe Güney ise 27 Mayıs’ta davanın görüşülmesine devam edileceğini söyledi. Söz konusu işyerinin 8 yıldır izinli olarak faaliyet verdiğini dile getiren Güney, bölgede bu işyeri dışında başka işyerlerinin de ayni işlemi yaptığını ifade etti.

Efendi, mahkeme süreci ile ilgili bilgi verdi

Avukat Emre Efendi, söz konusu şirket aleyhine açılan ve Salih Çanlar ile Hüseyin Hasizmirli adına yürüttüğü mahkeme süreci hakkında bilgi verdi.

2013 yılında müvekkillerinin ilgili yerlere birçok kez dilekçe yaptığını ancak hiçbir sonuç elde edememeleri üzerine 4 kişi aleyhinde dava dosyalandığını belirten Efendi, sadece Kartis Garaj Co Ltd aleyhinde açtıkları davan lehlerine sonuçlandığını ve kararın kesinleştiğini ifade etti.

Efendi, diğer davalar ile ilgili mahkeme sürecinin halen devam ettiğini kaydetti.

“Kartis Garaj Ltd lehine ara emri temin edildi”

Kartis Garaj Co Ltd lehine 22 Kasım 2013 tarihinde ara emrinin temin edildiğini ve bu ara emrinin kesinleştiğini belirten Efendi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ara emrine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Kartis Garaj’ın yetkilisi İsmail Güney aleyhine hapislik talebinde bulunduk. Mahkeme konu şahıs aleyhine 1 aylık hapislik emri verildi.

Hapislik emri verildikten sonra konu şahıs 2-3 gün bulunamadı. Daha sonra bulunarak, hapse gönderildi.

Cezaevindeki 4 veya 5 günün ardından mahkemeye müracaat yaparak, bu işleri söz konusu bölgede yapmayacağını söyleyerek, hapislik emrinin kaldırılmasını istedi. Ara emrinden sonra davadaki taleplerimiz doğrultusunda karar verilmesi durumunda hapislik emrinden vazgeçeceğimizi söyledik. 17 Eylül 2014’te mahkeme tarafından nihai karar verilerek, oto koparta, oto elektrik veya benzeri işleri yapmaları, bu yönde rahatsızlığa neden olmalarını men eder şeklinde bir karar verilmişti. Bu karar karşı tarafın kabulü üzerine verilerek, kesinleşti”

“Mahkeme kararı hiçe sayılıyor”

2014 yılının Eylül ayında mahkemenin söz konusu işletmenin ‘özel rahatsızlık teşkil eden oto kaporta, oto boya, oto tamir, oto garajı veya oto elektrikçisi gibi benzeri işleri yapmaları ya da bu yönde faaliyette bulunmalarından men edilmesi’ yönünde karar verdiğini aktaran Efendi, “söz konusu iş yeri sahibi, Girne Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi mahkeme kararını hiçe sayarak, yasalara aykırı davranıyor” dedi.
Efendi, yapılanların İyi İdare Yasası’na da aykırı olduğunu söyledi.

“İzinsiz iş yapan bir yer mühürlenmiyor”

Kahverengi Bölge’de mahkeme kararına gerek kalmadan böyle bir işlemin yapılmasının yasak olduğunu ifade eden Efendi, “söz konusu işletme izinsiz olarak yada kendisine verilen planlama onayına aykırı iş yapıyor. Şehir Planlama ve Girne Belediyesi izinsiz iş yapan bir yeri mühürlemiyor” şeklinde konuştu.

Efendi, “Biz defalarca yetkililerle görüştük. Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ile görüştük. Mahkeme kararını gösterdik. Ancak mahkeme emrine aykırılıkla ilgili müracaatımız görüşülürken, mahkeme bölgede bir keşif yaptı. İlgili şahıs bize izin aldığını söyledi.  Girne Belediyesi’nden izin belgesini bize gösterdi. Oto yedek parça, tamir, servis, elektrik döşeme izni verildi. Verilen bu izin Emirname’ye aykırı. Mahkeme kararına gerek yok. Ancak mahkeme kararı var. Buna rağmen Girne Belediyesi söz konusu iş yerine bu işlemler için izin veriyor. Biz Girne Belediyesi’ne neden bu izni verdiklerini sorduğumuzda bize Şehir Planlama Dairesi’nin izin verildiği söylendi. Şehir Planlama Dairesi’nden planlama iznini talep ettik. Gördük ki bu izin ön onay iznidir.

Planlama onayı verilmedi. Ancak Girne Belediyesi söz konusu şirketin verdiği ön onay iznini planlama izni gibi kabul ederek, izin verdi. Belediye, mahkeme emrini bilmelerine rağmen çok büyük bir hata yaptı” şeklinde konuştu.

“Emirname’ye aykırı hareket edenler suç işliyor”

Efendi, Emirname’ye aykırı hareket edenlerin, buna izin veren kişilerin İmar Yasası’nın 34. maddesine göre suç işlediklerini vurgulayan Efendi, “Girne Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi, benim kanaatimce suç işler durumdadır” dedi.

-----------------------------------------------------------------

Girne Belediye Başkanı Güngördü: “Boya ve koparta işlemleri sürüyorsa ruhsatı iptal edeceğiz”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise mahkeme kararına rağmen söz konusu iş yerinin boya ve koparta işlemlerini sürdürdüğüne dair belediyeye 1 Mayıs tarihinde ihbar geldiğini söyleyerek, böyle bir durumun gerçek olması halinde işletmeye verilen ruhsatın iptal edileceğini açıkladı.

Güngördü, dün belediyede çalışan bir personelin ilgili iş yerini fotoğraf çekmesi için görevlendirildiğini dile getirerek, gerekli değerlendirmelerin yapılacağını ifade etti.

“Söz konusu bina yapılırken niçin yapılacağı belliydi. Bu adamların işi koparta ve boyacılıktır. Zamanında bu işe göz yumuldu” diyen Güngördü, göreve gelmesinin ardından ilgili şirketin ruhsatının Temmuz ayına kadar yenilenmediğini belirtti.

Güngördü, Şehir Planlama Dairesi’nin söz konusu iş yerine belirtilen bölgede hangi işleri yapıp yapamayacağına dair resmi yazı yazdığını dile getirerek, belediyenin bu doğrultuda izin verdiğini kaydetti.

Güngördü, mahkeme kararına saygılı olduklarını yineledi.

Kartis Garj Co Ltd adına avukat Ayşe Güney: “Davanın görüşülmesine 27 Mayıs’ta devam edilecek”

Kartis Garj Co Ltd adına avukat Ayşe Güney ise 27 Mayıs’ta davanın görüşülmesine devam edileceğini söyledi.
Söz konusu işyerinin 8 yıldır izinli olarak faaliyet verdiğini dile getiren Güney, bölgede bu işyeri dışında başka işyerlerinin de ayni işlemi yaptığını ifade etti.

Güney, ilgili işyerinin belediyeden yedek parça satışı, tamir işlemleri ve araç kiralama ile ilgili izin aldığını belirterek, kaporta ve boya işlemlerinin ayni bölgede başka bir işyerinde yapıldığını ifade etti.


---------------------------------------------------

Yasa ne diyor?

Emirname’nin 10. maddesine göre ‘Kahverengi Bölge’ olarak isimlendirilen bölgede ‘konut kullanımı, yurt kullanımı, ticaret ve ofis kullanımı, açık hava diskoteği ve benzeri türdeki gürültü yaratan türdeki eğlence kullanımı, gece kulübü ve benzeri türdeki eğlence kullanımı dışındaki diğer türdeki eğlence kullanımı, otel, tatil köyü, karma turizm konaklama ve benzeri türdeki turizm kullanımı, toplumsal hizmet kullanımı, kamusal hizmet kullanımı’ amaçlarına yönelik yapı ve inşaat veya kullanımı değişikliği ile parselleme, bölme, birleştirme ve alt yapıya yönelik gelişmelerin yapılabileceğine işaret ediliyor.

Bu haber toplam 4309 defa okunmuştur