1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mahkeme kararı protesto edildi
Mahkeme kararı protesto edildi

Mahkeme kararı protesto edildi

Tufanlı’ya cezaevi önünde destek verildi, karar protesto edildi…

A+A-

Firuzan NALBANTOĞLU

Vicdani Ret hakkını kullanmak isteyip seferberliğe gitmeyi ret eden Haluk Tufan Selamlı’nın Askeri Mahkeme’de yargılanarak tutuklanmasının ardından, Vicdani Ret İnisiyatifi’nin çağrısıyla örgütler Merkezi Cezaevi önünde toplandı. Selamlı’ya destek olmak ve mahkemenin verdiği karara tepki göstermek için toplanan örgütler ve duyarlı kişiler, “Vicdanımız kararı reddediyor” “Ölüdürünmeyin, öldürmeyceyik” “Ordulara ne bir saniye ne bir kuruş” “Savaş çıkmış giden yok” “Milletin vekili ne işe yarar” “Astlığı üstlüğü alt üst etmeye geldik” yazılı döviz ve pankartlar açtılar. 

Önen: “Bu akşam bu adada özgürlüğe yaklaştığı hissiyle Haluk huzurlu uyuyacak”
Burada YKP adına açıklama yapan YKP Yürütme Kurulu Üyesi Celal Devrim Önen; Bugün vicdanımızı hapsettik. Bugün ihtiyacımız olduğunda hiç düşünmeden yardımımıza koşacak bir insanı hapsettik. Bugün savaş çıktığında bize silah çekmeyecek olan “düşmanımızı” hapsettik. Bugün bize bir bardak su getirmeye çalışan çocuğumuzu hapsettik. Bugün bize yeni bir dünyanın kapısını açma cesaretini gösteren komşumuzu hapsettik. Bugün geç kaldığımız için bizi uyarmaya çalışan annemizi hapsettik. Bugün nefes almak için sarılmaya çalıştığımız bütün değerleri hapsettik” dedi. Selamlı’nın özgürlük yolunda bir adım daha attığını söyleyen Önen, “Buna üzülünür mü hiç? Üzüntümüz, bu kararı alan, bunun değiştirilmesi için uğraşmayan ve buna seyirci kalanların içinde olduğu durumdur” dedi.
“Bu akşam bu adada özgürlüğe yaklaştığı hissiyle Haluk huzurlu uyuyacak” diyen Önen, “Sizin yataklarınız rahat mı? Hade uyuyun bakalım” diyerek açıklamasını tamamladı.


Karapaşaoğlu: “Selamlı’nın cezaevinde olmasının sorumlusunun mecliste bulunan vekillerdir”
Önen’in ardından, Vicdani Ret İnisiyatifi adına Halil Karapaşaoğlu açıklama yaptı.
Karapaşaoğlu, Haluk Selam Tufanlı’nın insan öldürmeyeceğini, savaş hazırlıklarının parçası olmak istemediğini, militarist her türlü yapının içinde olmayacağını ısrarla söylediğini, söylemekle kalmayıp bunu yaşam biçim haline dönüştürdüğü vurguladı. “Haluk bugün arkamızda duran bu demir kapının bu beton duvarların arkasında siyasi düşüncelerinden ve vicdanından dolayı 10 gün hapis cezasına çarptırıldı” diyen Karapaşaoğlu, vicdani reddin yasal bir zemine kavuşturulmasının zeminini yasa koyucunun yapmasını gerektiğini söyledi. Açıklamasınai “Bu ülkenin milletvekilleri askerlik yasa tasarısı tartışılırken, ısrarla vicdani retti bir hak olarak görmek istemediklerini ispat etmişlerdir” sözleriyle devam eden Karapaşaoğlu, Selamlı’nın cezaevinde olmasının sorumlusunun mecliste bulunan vekiller olduğunu belirtti. Karapaşaoğlu açıklamasına, “Dün Murat bugün Haluk ve yarın diğer vicdani retçiler hapse atılmaya devam edecekler. Bugün vicdani retçilerin sayısı 13’ken yarın bu sayı 20’lere 30’lara taşınacaktır. O zaman ne yapacaklar? Her ay bu ülkenin iki veya üç gencini ceza evine atmaya devam mı edecekler? Bu yol uzun bir yoldur. Bu yol kendi tarihine, özgürlüklerine sahip çıkmak isteyenlerin yoludur” sözleriyle son verdi. Karapaşaoğlu, herkesi bu akşam saat 18.00’de Kuğulu Parkta toplanmaya ve oradan yapılacak yürüyüşe davet etti.


Hülya Selamlı: “Artık aileler de bu işin içinde”
Eylemin ardından Kanal SİM’e konuşan Haluk Tufan Selamlı’nın annesi Hülya Selamlı, yaşananlara tepkisini gösterdi. “Bu iş bitmeyecek. Giderek çoğalacak, yarın yüz genç daha reddini açıkladığında ne yapacaklar? Yüzlerce gencimizi hapse mi sokacaklar? Artık aileler da bu işin içinde. Bunu bilsinler." Diyen Selamlı, bütün annelere seslendi. “Sizin de oğlunuz vardır. Yetkililerinde oğlu vardır. Bugün benim oğlum yarın onların oğlu öbür gün hepinizin oğlu” diyen anne Selamlı, bütün ailelerin birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı ve aileleri örgütlenmeye çağırdı.

Bu haber toplam 1608 defa okunmuştur