1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Mağusa’da limanı ‘ÖZELLEŞTİRME’ gerdi
Mağusa’da limanı ‘ÖZELLEŞTİRME’ gerdi

Mağusa’da limanı ‘ÖZELLEŞTİRME’ gerdi

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un, limanların özelleştirilmesinin gündemde olduğu ve önceliğin de Mağusa Limanı olacağına ilişkin açıklaması, limanda ‘şok’ etkisi yarattı…

A+A-

 

• ‘ÇÖZÜMDEN ÖNCE ÖZELLEŞTİRME DEĞİL, ÖZERK YAPI’… Mağusa Limanı’nın bugünkü haliyle sürdürülebilir yapıda olmadığına işaret eden Ticaret Odası Başkan Vekili, Ekonomist Vargın Varer, ‘çözümden önce özelleştirme değil, özerk yapı’ görüşünü belirtti…

• “LİMANIN BU HALİYLE ÖZELLEŞTİRİLMESİ, ‘PEŞKEŞ’ OLUR”… “Özelleştirmeye karşı değilim ancak Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesi mümkün değil” diyen hem Gemi Acenteleri Birliği, hem de Armatörler Üyesi, Özkıraç LTD. Direktörü Yıltan Özkıraç, “Bu şartlarda özelleştirmeye çıkarsanız doğru düzgün bu işleri yapan firmalar girmez, elbet birileri girer ama bunun da adı peşkeş olur” şeklinde konuştu.

• “LİMANIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ, BİRİLERİNİN KÂR ETMESİ DEMEKTİR…” Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesinin gündemde olduğunu basından öğrendiklerini ifade eden Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tekkan, “Liman’ın özelleştirilmesi, birilerinin kâr etmesi demektir. Bu da piyasaya pahalılık getirir” şeklinde konuştu.

• “BU RESMEN PEŞKEŞ…”Limanın halkın malı olduğuna işaret eden GÜÇ-SEN Başkanı Erol Emin, Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesine şiddetle karşı olduklarını ifade etti.

Meltem SONAY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un, limanların özelleştirilmesinin gündemde olduğu ve önceliğin de Mağusa Limanı olacağına ilişkin açıklaması, limanda ‘şok’ etkisi yarattı.

Ticaret Odası, Liman İşleri Şirketi, Gemi Acenleri ve Armatörler Üyeleri ile Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) yetkilileri, limanın özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ‘basından’ öğrendiklerini ifade ederken, özellikle Kıbrıs Sorunu’na yönelik çözüm müzakerelerinin devam ettiği süreçte limanın özelleştirilmesinin ‘büyük yanlış, peşkeş’ olacağı görüşünü belirtti.

Limanın bugünkü yapısının da sürdürülebilir olmadığı görüşünde birleşen yetkililer, olası bir çözümde büyük önem kazanacak, ‘uluslar arası’ konuma gelecek limanın, gerçek yatırımcıya açılmasının daha doğru bir adım olacağı görüşlerini de ifade etti.


Ticaret Odası Başkan Vekili- Ekonomist Vargın Varer: ‘Çözümden önce özelleştirme değil, özerk yapı’

Mağusa Limanı’nın bugünkü haliyle sürdürülebilir yapıda olmadığına işaret eden Ticaret Odası Başkan Vekili, Ekonomist Vargın Varer, limanın şu anda çok başlı bir yapısı olduğuna işaret etti. Limanın yetkilerin birbirine girdiği, çok başlı yapısının yanı sıra, altyapının da yetersiz olduğuna işaret eden Varer, kamunun da limanın altyapısını güçlendirmeye yönelik kaynağı olmadığına dikkat çekti.

Limanın sadece Kuzey Kıbrıs’a ithalat ve ihracat hizmeti verdiğine işaret eden Varer, çözüm sürecinin hızlandığına ilişkin mesajların arttığı gelinen son dönemde, limanın da bir üst noktaya taşınması gerekliliğine vurgu yaptı.

“Limanı bir üst noktaya taşınmasının bir yolu özelleştirme ama tek yok değil” diyen Varer, limandaki farklı hizmetleri, bağımsız, özerk bir otorite altında toplayıp kendi gelirini yaratıp giderini karşılayacak bir yapı oluşturulmasının da bir yol olduğunu belirtti.

Çözümle birlikte, Mağusa Limanı’nın uluslar arası ticaret, yolcu taşımacılığı, özellikle de ‘cruising’de önem kazanacağı düşüncesini belirten Vargın Varer, “Mağusa Limanı bu önemi kazandıktan sonra özelleştirme sürecine girilmesi kanımca daha doğru olur” şeklinde konuştu.

Limanda mevcut şekliyle özelleştirmeye gidilmesi durumunda, ilgilenen yatırımcıların da sadece Türkiyeli yatırımcılar olacağına işaret eden Varer, tanınmamışlık durumunda bunun da limanın bir üst noktaya taşınmasına, transit liman olmasına fayda sağlamayacağı görüşünü paylaştı.

Varer, limanın mevcut yapısının sürdürülemez olduğunu yinelerken, ‘çözümden önce özelleştirme değil, özerk yapı’ görüşünü yineledi.


Gemi Acenteleri Birliği – Armatörler Birliği Üyesi Yıltan Özkıraç: “Limanın bu haliyle özelleştirilmesi, ‘PEŞKEŞ’ olur”

“Özelleştirmeye karşı değilim ancak Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesi mümkün değil” diyen hem Gemi Acenteleri Birliği, hem de Armatörler Üyesi, Özkıraç LTD. Direktörü Yıltan Özkıraç, Mağusa Limanı’nın bugünkü halinde, Serbest Liman haricinde bir rıhtımdan başka bir yeri olmadığını belirtti.

“Gerçekten limancılıkla ilgilenen birinin gelip buraya yatırım yapması mümkün değil” diyen Özkıraç, Serbest Liman bölgesinin tamamen özelde olduğuna ve 20 yıllığına bölgeyi elinde tutanların bulunduğuna işaret etti.
“Bu şartlarda özelleştirmeye çıkarsanız doğru düzgün bu işleri yapan firmalar girmez, elbet birileri girer ama bunun da adı peşkeş olur” diyen Yıltan Özkıraç, yıllardır bu işlerle uğraşan kişiler olarak Bakan Taçoy’dan Acenteler Birliği olarak aylardır randevu talep ettiklerini ancak alamadıklarını da belirtti.

“Sayın Bakan özelleştirme diyor, kiminle konuştu, kiminle görüştü?.. Yıllardır buraya emek veren, ekmeğini buradan çıkaranlarla konuştu mu” diye soran Özkıraç, Türkiye’den gelen yetkililere iyi görünmek için zaman zaman gelmiş geçmiş bakanların bu tür söylemlerde bulunduğu görüşünü belirtti.

Kıbrıs sorunu çözümünün görüşüldüğü ve konuşulduğu bu günlerde, Mağusa Limanı’nı devletin elinde tutması gerekliliğine de işaret eden Özkıraç, olası çözüm sonrası büyük önem taşıyacak ve uluslar arası olacak limanın, ciddi anlamda bu işi yapacak yatırımcılara açılmasının çok daha mantıklı olacağı görüşünü paylaştı.


GÜÇ-SEN Başkanı Erol Emin: “Bu resmen peşkeştir”

Limanın halkın malı olduğuna işaret eden GÜÇ-SEN Başkanı Erol Emin, Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesine şiddetle karşı olduklarını ifade etti.

Mağusa Limanı’nın, Kıbrıs’ın ilk limanı olması nedeniyle hem stratejik, hem de kültürel açıdan özel öneme de sahip olduğuna işaret eden Emin, özellikle Kıbrıs Sorunu’nun çözümüne yönelik görüşmelerin yoğunlaştığı bu dönemde, Mağusa Limanı’nın öneminin kat kat artacağı gerçeği dururken özelleştirmenin büyük yanlış olduğu görüşünü belirtti.

“Bu resmen peşkeştir” diyen Erol Emin, Mağusa Limanı’nın zaten yıllardır ihanete uğradığını, ihmal edildiğini ve üç parçaya bölündüğünü de ifade etti.

Limanın zaten serbest bölgelerle bölünmüş ve özelleştirilmiş yapısıyla çok büyük sorunlar barındırdığına işaret eden Emin, “Sayın Bakan bu sorunlara çözüm getireceğine bir de özelleştirme diyor, yazık edecekler” şeklinde konuştu.

Liman’ın son özel bir firmaya verilen serbest bölgesine polisin daha giremediğine dikkat çeken Emin, “Liman’ın özelleştirilmesi, Kıbrıslı Türk Halkı’na tamamen kapanması demektir” dedi.

Hükümet Programı’nda limanların özelleştirilmesi ilişkin bir husus bulunmadığına da işaret eden Emin, “Sayın Bakan kime sordu, nereden çıktı bu özelleştirme” diye sordu. Liman’ın şu anda sürdürülebilir yapıda olmadığına da işaret eden Emin, bir master plana ihtiyaç olunduğuna vurgu yaptı.

Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tekkan: “Liman’ın özelleştirilmesi, birilerinin kar etmesi demektir”

Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesinin gündemde olduğunu basından öğrendiklerini ifade eden Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tekkan, Yönetim Kurulu’nun bu konuyla ilgili toplandığını ve Bakan Taçoy’dan da randevu talep edildiğini ifade etti.

Konunun detaylarını bilmeden açıklama yapmanın doğru olmayacağını görüşünü de belirten Tekkan, “Liman’ın özelleştirilmesi, birilerinin kar etmesi demektir. Bu da piyasaya pahalılık getirir” şeklinde konuştu.

Mağusa Limanı’nın en düşük fiyatlarla çalışan liman olduğunu kaydeden Tekkan, “Özelleştirme olursa piyasaya pahalılık geleceğine inanıyoruz. Biz çok düşük fiyatlarla çalışıyoruz. Piyasaya pahalılık gelmesi bize olumsuz yansır” şeklinde konuştu.

Maraş’ın açılmasının da gündem olduğu içinde bulunduğumuz süreçte, düşük fiyatlardan dolayı Güney’in Mağusa Limanı’nı tercih edeceği düşüncesi taşıdıklarını ifade eden Tekkan, özelleştirme durumunda piyasanın pahalılaşmasıyla, Güney’in de Limasol ve Larnaka Limanları ile çalışmaya devam edeceği görüşünü paylaştı.
“Tüm bunların düşünülmesi gerekir” diyen Tekkan, Hasan Taçoy’la görüşmelerinin ardından, konunun iç yüzünü de öğrenerek pozisyonlarını belirleyeceklerini ifade etti.

 

 

Bu haber toplam 3737 defa okunmuştur