1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mağusa'da her yüz gençten 30'u işsiz
Mağusa'da her yüz gençten 30'u işsiz

Mağusa'da her yüz gençten 30'u işsiz

LEAD Projesi Mağusa’da işsizlikle mücadele ediyor

A+A-

Avrupa Birliği’nin (AB) finanse ettiği ve Mağusa Kültür Derneği (MKD) tarafından yürütülmekte olan LEAD; Öğren, Deneyimle, Uygula ve Geliştir (Learn, Experince, Apply and Develop) isimli proje Mağusa bölgesinde işsizlikle mücadele etmeyi amaçlıyor. AB’nin Eğitimde İnovasyon ve Değişim VII (Innovation and Change in Education VII) başlığı altında yaptığı hibe programından yararlanmaya hak kazanan proje, Ekim 2018 tarihinden itibaren MKD tarafından yürütülüyor. 30 ay boyunca devam edecek olan ve iş sahibi olmayan kişilerin  istihdam edilebilirliklerini ve rekabet güçlerini, ücretsiz eğitimlerle, ödenekli staj programlarıyla, danışmanlıkla ve çeşitli etkinliklerle arttırmayı amaçlayan projenin hedef kitlesi Mağusa bölgesinde yaşayan ve dezavantajlı olan 18-30 yaş arası gençler ve 30-55 yaş arası kadınlar olarak belirlendi. Yapılan araştırmalar, Mağusa’da; her 100 gençten yaklaşık 30’unun işsiz olduğunu (%28,5), kadının emek piyasasındaki yerinin ise genel ortalamanın altında olduğunu göstermektedir (%38,8). İşsizlikten en çok etkilenen iki ana kesimin gençler (18- 30 yaş arası) ile 30 yaş üzeri kadınlar olduğu da eldeki bulgular arasındadır. Bu eğitimler aracılığıyla, projenin hedef kitlesinde yer alan kişilere kişisel ve profesyonel anlamda yeni beceriler kazandırmak veya var olan becerilerini geliştirmek hedefleniyor.

Mağusa İşgücü Piyasası Analizi Anketi Tamamlandı

Tamamlanan Mağusa Bölgesi İş Gücü Piyasası Analiz Anketi projeye ivme kazandırdı. LEAD Projesi kapsamında, Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren iş yerlerinin mevcut durum analizini yaparak, iş gücü piyasasına yönelik sorunları, beklentileri ve ihtiyaçları tespit etmek amacıyla geniş kapsamlı bir araştırma gerçekleştirildi. İki ayda tamamlanan araştırmada, 200 iş yeri yer aldı. LEAD Projesi kapsamında bir yıl boyunca 100 kişiye ücretsiz olarak sunulacak temel beceri eğitimlerinin içerikleri, katılımcıların istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla bu anketin sonuçlarına göre belirlenecek.

Tamamlanan araştırmanın sonuçlarında öne çıkan bazı bulgulara göre, bir personelin istihdam edilmesi sırasında en fazla dikkat edilen faktörler, etkili iletişim becerilerine hakimiyet (88,6%), ikna kabiliyeti (82,9%)  ve etkin dinleme becerileri (80,5%) olarak belirlendi. Bilgisayar becerilerinde Microsoft Office programlarını kullanma becerisi önemli bir avantaj sağlarken, en önemli kriter %96.6 ile interneti etkin kullanıma oldu. İstihdam edilecek personelin takım çalışmasına uygun olması aranan önemli bir özellik olarak önce çıkarken, çalışacak personelin en önemli niteliği %91.7 oranında güvenilirlik olarak tespit edildi. Ayrıca, araştırmaya katılan işyerleri, istihdam edilecek kişilerin hızlı düşünme (82.4%), girişimcilik (%79.4) ve problem çözme/kararlılık (%76.5) vasıflarının olması gerektiğini bildirdi. Bir personelin sahip olması gereken diğer önemli nitelik, etkili konuşma (%85.7)  ve akıcı konuşma (%78.6) olarak tespit edildi. Araştırma sonuçlarına göre, planlı-programlı olma (86.7%), satışa yönelik kampanya geliştirme konusunda müşteri odaklı olma (96.2%) ve sosyal medya hakimiyeti (92.3%) istihdamı etkileyen önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Genel hatlarıyla ele alındığında, araştırmada işletmelerin en fazla satış ve pazarlama iletişimi becerilerine sahip ve çalıştığı alanda uzmanlaşmış çalışan ihtiyaçları olduğu tespit edildi.

Bulgular, işletmelerde ihtiyaç olunan en önemli ekipmanın başında bilgisayarın olduğunu ve internet ile sosyal medya hakimiyetinin de aranan özelliklerin başında geldiğini gösteriyor.

Anket sonuçlarına göre, Mağusa’da ziyaret edilen iş yerlerinin %39.5’i ticaret alanında faaliyet gösterirken, bunu %28.5 ile hizmet sektörü ve %20.5 ile sanayi sektörü takip ediyor.

Ücretsiz Eğitim için Başvurular Başladı

Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında içerikleri belirlenecek olan eğitimlerin Temmuz 2019’da başlaması hedefleniyor. Bir yıl boyunca ücretsiz olarak sunulacak eğitimler, başvuru yapan ve kriterlere uygun kişiler arasından seçilecek 18-30 yaş aralığındaki 50 genç (kadın ve erkek) ve 30-55 yaş aralığındaki 50 kadın katılımcıya yönelik olacak. Başvuru kriterleri arasında ilgili yaş grubunda olmak, Mağusa bölgesinde ikamet etmek, çalışmıyor olmak, her hangi bir eğitim kurumuna bağlı olmamak  ve devlet yardımı almıyor olmak gibi faktörler yer alıyor. Eğitimlere katılacak olanların  belirlenmesi aşamasında, özellikle Mağusa Aşağı Maraş  bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle ve Sosyal Hizmetler Dairesi Mağusa Bölge Amirliği’yle işbirliği yapılacak. Katılımcıların, eğitimler sonrasında mezun duruma geçebilmeleri ve diplomalarını alabilmeleri için 6 aylık periodlarlahaftada 2 ders olarak tasarlanması planlanan eğitimlerin tamamına katılmış olmaları zorunluluğu olacak.

Kısa süre içerisinde duyurusu ve çağrısı yapılacak olan eğitimler için başvurular kabul edilmeye başlandı. Başvuruda bulunmak isteyen ve uygun kriterlerde olan kişiler 0542 860 01 26 numaralı telefonu arayarak Proje Müdürü Münise Alibeyoğlu’ndan bilgi alabilir, mkd.lead@hotmail.com adresine e-posta gönderebilir veya MKD LEAD Projesi isimli Facebook hesabı üzerinden iletişime geçebilir.

40 Kişiye Ödenekli Staj İmkanı

Eğitimi tamamlayan ve tam katılım ile mezun durumuna geçenler arasından seçilecek 40 kişiye, Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren ve bilgi ve becerilerine uygun olan kurumlarda 2 aylık staj olanağı tanınacak.  Kalıcı meslek edindirme yolunda önemli bir adım olan staj programına katılmaya hak kazanan kişilerin stajyer maaşları LEAD Projesi kapsamında proje bütçesinden karşılanacak.

Bu haber toplam 1818 defa okunmuştur
İlgili Haberler