1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mağusa Limanı açıklarına demirlendi
Mağusa Limanı açıklarına demirlendi

Mağusa Limanı açıklarına demirlendi

Mağusa Limanı açıklarında 15 gündür bekleyen, çimento yüklü 'Klos-C' isimli gemiye serbest limana giriş izni verilmedi. İsrail özel donanma güçleri, 2 ay önce Kızıldeniz'de durdurdukları gemide çok sayıda roket, havan topu ve kalaşnikof mermisi ele geç

A+A-

Sevgi YALMAN
Mağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü, Mart ayı başında İsrail ile İran arasında krize yol açan askeri mühimmat yüklü Klos-C  gemisinin serbest liman ve bölgeye girişine izin vermedi. İsrail özel donanma güçlerinin, Kızıldeniz’de durdurup Eliat limanına çektikleri gemide 160 km menzile sahip M 302 tipi 40 roket, 400 bin AK-47 Kanaşlikof mermisi ve 181 adet havan topu bulunduğu iddia edilmişti. İsrail’in İran kaynaklı olduğunu öne sürdüğü ancak İran hükümetinin reddettiği silahlara el konulmuş, gemi daha sonra serbest bırakılmıştı. İsrail askeri sözcüsünün iddiasına göre gemi İran’ın güneyindeki bir limandan askeri mühimmatı yükledikten sonra Irak’a uğrayıp buradan da çimento yüklemişti.
İddialara göre Klos C gemisi, serbest kaldıktan sonra birçok ülkeye giriş yapmak istedi, ancak izin verilmedi. Son olarak Mısır limanından da geri çevrilince 15 gün önce Mağusa Limanı açıklarına demirledi. Acentesi aracılığıyla da sözlü olarak 149 konteynır içindeki çimentoyu Serbest Liman Bölgesi’ne indirmek istedi.

Serbest Liman Müdürlüğü devrede
Mağusa Serbest Liman ve Bölgesi'nin yetkilileri, bu talep üzerine, gelen duyumları da değerlendirerek araştırma başlattı. Serbest Liman ve Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu, öncelikle yükün bozuk olup olmadığı ile ilgili araştırma başlattıklarını, Doğu Akdeniz Üniversitesi uzmanlarından fizyolojik basınç denemesi talep ettiklerini söyledi. Alınan çimento örnekleri ile ilgili raporu beklerken radyasyon iddialarını da değerlendirdiklerini ifade eden Curcioğlu, dün Sivil Savunma ekiplerinin cihazları ile gemiye giderek radyasyon ölçümü yaptıklarını belirtti. “Halkımız rahat olsun,gemi ve yükle ilgili tüm araştırmalar yapılmadan,bu geminin serbest limana gelmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuşan Hasan Curcioğlu, dün öğleden sonra aldıkları yeni bir ihbarı değerlendiklerini ve geminin vukuatlı olduğunu tespit edip Serbest Liman Yönetim Kurulu ve Başbakan Yardımcısı,Ekonomi,Turizm ve Spor Bakanı Serdar  Denktaş’la görüştükten sonra geminin Serbest Limana alınmaması kararını aldıklarını vurguladı.
Bu arada dün akşam saatlerinde söz konusu geminin bölgeyi terk etmek için harekete geçtiği görüldü.

Bu haber toplam 2462 defa okunmuştur
Etiketler :