1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mağusa insiyatifi: “Kültürel mirasımıza ait yapılarda yaşanan sıkıntılardan kaygı duyuyoruz”
Mağusa insiyatifi: “Kültürel mirasımıza ait yapılarda yaşanan sıkıntılardan kaygı duyuyoruz”

Mağusa insiyatifi: “Kültürel mirasımıza ait yapılarda yaşanan sıkıntılardan kaygı duyuyoruz”

Mağusa İnsiyatifi Aktivisti Nurcan Gündüz, Mağusa Surları’nın restorasyon çalışmaları için tek taş kaynağı olan, Serbest Liman Bölgesi’ndeki taşocağının “ihale yapılmadan ve kamuoyuna duyurulmadan” Tosunoğlu İnşaat Şirketi’nin kullanımına verildiğini iddi

A+A-

 

Mağusa İnsiyatifi Aktivisti Nurcan Gündüz, Mağusa Surları’nın restorasyon çalışmaları için tek taş kaynağı olan, Serbest Liman Bölgesi’ndeki taşocağının “ihale yapılmadan ve kamuoyuna duyurulmadan” Tosunoğlu İnşaat Şirketi’nin kullanımına verildiğini iddia ederek, kararın geri alınmasını istedi.

Gündüz tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Mağusa Surları’nın tamiri için yaşamsal önem taşıyan bu tesisin özel bir şirkete verilmesi, gelecekte restorasyonla ilgili büyük sorunlar doğurmaya müsait bir ortam yaratacaktır. Mağusa İnsiyatifi, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nı, konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmaya ve adı geçen şirketle yapılan söz konusu anlaşmayı feshetmeye çağırmaktadır” ifadelerine yer verildi.  Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Kira Komisyonu’na ilgili bakanlık tarafından baskılar yapıldığı yönünde bazı iddialar bulunduğunu savunan Gündüz, “Bazı bölgelerde kiralanan yerlerin ihalesiz olarak kiralandığı, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun (AYK) bilgisine dahi getirilmeden tarihi mekanlara prefabrik büfeler, satış için kullanılacak tezgah - stant benzeri geçici yapılar kurulması için ihalesiz anlaşmalar yapıldığı öğrenilmiştir. Mağusa İnsiyatifi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile ilgili bakanlığı, bu faaliyetleri hukuk kurallarına uygun yürütmeye ve özellikle Suriçi’nde bu yönde bir faaliyet varsa, derhal bu faaliyeti durdurmaya çağırır” ifadesini kullandı.

“İTÜ kampusu tartışmaları”
İTÜ’nün Gazimağusa’ya kampus açma kararından memnuniyet duyan sivil toplum örgütlerinden birinin de Mağusa İnsiyatifi olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Şu günlerde İTÜ Gazimağusa Yerleşkesi’nin kamuoyunda yarattığı tartışmalar ise malumunuzdur. Kentin tarihi dokusuna uymadığı, mimarisi ve konumu ile ilgili teknik nedenlerle AYK’nın projeyi birden fazla kez reddettiği, konunun uzmanları tarafından defalarca dile getirilmiştir. Bu sorunlar dolayısıyla, Anıtlar Yüksek Kurulu’nda yapısal bir değişikliğe gidileceği, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Belediyeler Birliği temsilcilerinin kuruldan tasfiye edilerek yerine bakan tarafından atanacak üyeler getirileceği öğrenilmiştir.”  Yapılacak projenin Gazimağusa’nın tarihi dokusu ve mimarisine uygun, konunun uzmanlarından oluşan teknik kurulların onayından geçerek kabul edilmiş bir proje olması gerektiğini belirten Gündüz, bu sorunun, bütün Gazimağusalıların ortak sorunu olduğunu kaydetti.
Gündüz açıklamasında, “Mağusa İnsiyatifi olarak, İTÜ projesiyle ilgili sorunların çözümünde hukuka uygun davranılması, kentin tarihi dokusunun ve mimarisinin korunması için gerekli özenin azami şekilde gösterilmesi için tüm paydaşlara görev düştüğünü bir kez daha hatırlatırız” ifadesine yer verdi. TAK

Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 1307 defa okunmuştur