1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mağusa İnisiyatifi'nden Anayasa Değişikliğine destek
Mağusa İnisiyatifinden Anayasa Değişikliğine destek

Mağusa İnisiyatifi'nden Anayasa Değişikliğine destek

Mağusa İnisiyatifi, bugün yaptığı açıklamada Anayasa Değişikliği Önerisi'ne destek verdi.

A+A-

Mağusa İnisiyatifi, bugün yaptığı açıklamayla Anayasa Değişikliği Önerisi'ne destek verdi. Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Ulaş Gökçe'nin inisiyatif adına yayınladığı basın açıklamasının tam metni şöyle:

"Mağusa İnisiyatifi, Kıbrıs Sorununda olduğu gibi, her olumlu adımı kapsamlı çözümün önünde bir engel değil parçası, tetikleyicisi olarak görür.

İnsan hak ve özgürlüklerinin sınırları aştığı bir dönemde Kıbrıslı Türklerin demokratik haklarının, kendi kendilerini yönetmelerinin önünde bir engel teşkil eden KKTC Anayasa’sının değiştirilmesi gerekliliği uzun yıllardan beridir tartışılmaktadır. Geçen yıl gerçekleştirilen genel seçimleri sonucunda Meclis’te yer alan partilerin çoğunluğu Anayasa’nın demokratikleşmesi yönünde sözler vermişlerdi. Koalisyon kuran CTP-BG ile DP-UG ise bu sözlerini hükümet programına almışlardır. Bir süreden beridir Cumhuriyet Meclisi komite çalışmalarında siyasi partiler yeni anayasa taslağı konusunda uzlaşıya varmışlardı. Ancak bugün itibarıyla söz konusu uzlaşı bazı parti başkanlarının müdahalesiyle tahrip edilmiştir.

Umudumuz siyasete olan güvenin daha fazla zarar görmemesi, siyasi partilerin seçim öncesi verdikleri sözlerin ve hükümet programının gereği olarak Meclis’te uzlaşıya varılan anayasa değişiklik önerilerinin halkın oyuna sunulması yönündedir. Bu bağlamda mevcut anayasada yer alan geçici 10. maddenin kaldırılmasına yönelik adım mutlaka atılmalıdır. 

Mağusa İnisiyatifi, Haziran ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerle birlikte anayasa değişiklik önerilerinin halkın oyuna sunulmasını talep etmektedir. Referanduma sunulacak öneriler uzun yıllardan beridir toplumsal taleplerin merkezinde olan unsurları içermemesi durumunda bu taleplerin yerine getirilmesi için Hükümet partileri ve Meclis üzerindeki baskı hiçbir şekilde azaltılmamalıdır. Kamuoyunun talepleri Hükümet ortaklarının aralarında uzlaşacakları maddelerden bağımsız olarak var olmaya devam edecektir.  Siyasi manevralar partiler üzerindeki baskının azaltılmasına değil artmasına yol açacaktır. Mağusa İnisiyatifi, Meclis’in görev süresince daha iyi bir anayasa çalışması ve oylaması için 2014 yerel seçimler dışında farklı imkânlar olacağını da dikkate alarak;

1. Cumhuriyet Meclisi Geçici ve Özel Komitesi tarafından hazırlanan Anayasa Taslağı, 29 Haziran 2014 Yerel Seçimleri sırasında halkın oyuna sunulmalıdır.
2. Halkımızı demokratik, çağdaş ve insan haklarına saygılı bir ülke için anayasa değişiklik önerilerine yetersiz olsa da iyi bir başlangıç olarak ‘Evet’ demeye çağırıyoruz.
Mağusa İnisiyatifi olarak, sorunların çoğu zaman bütünlüklü olarak değil adım adım çözüldüğünü bir kez daha hatırlatırız."

Bu haber toplam 1967 defa okunmuştur