1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mağusa Belediyesi'nde 'İSTİHDAM' FURYASI:
Mağusa Belediyesinde İSTİHDAM FURYASI:

Mağusa Belediyesi'nde 'İSTİHDAM' FURYASI:

Oktay Kayalp'ın belediyeyi devrettiği 270 personel sayısı şimdi 53 istihdamla 323'e çıktı.

A+A-

Yıllardır denk bütçesi ile anılan Mağusa Belediyesi'nde seçimin ardından göreve gelen yeni yönetim 'istihdam' rakamlarını yukarıya çekti.  Belediye Başkanı İsmail Arter göreve geldiği 2014 Haziran'ından bu yana 50'yi aşkın istihdam yaptı. İsmail Arter'in Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bir grubu daha belediyeye istihdam edeceği gündeme geldi.

YENİDÜZEN (Özel)

Ekonomik anlamda iyi yönetilen ve yıllardır denk bütçesi ile anılan Mağusa Belediyesi'nde seçimin ardından göreve gelen yönetim 'istihdam' rakamlarını yukarıya çekti. 

Belediye Başkanı İsmail Arter göreve geldiği 2014 Haziran'ından bu yana 50'yi aşkın istihdam yaptı.

29 Haziran seçimlerine UBP ve DP destekli “bağımsız” aday olarak giren İsmail Arter'in başkanlığa seçilmesiyle hız kazanan istihdamlar “seçim borcu” olarak yorumlanıyor.

Oktay Kayalp'ın belediyeyi devrettiği 270 personel sayısı şimdi 53 istihdamla 323'e çıktı. 

Özellikle başkent Lefkoşa'nın yaşadığı ve daha sonra da diğer kırsal belediyelerde patlak veren ekonomik sorunların başında gelen hesapsız istihdamların bu kez Mağusa Belediyesi'ni etkileyeceğinden endişe ediliyor.

“Sadece maaş ödeyebilen bir belediye”

İstihdamların ‘ekonomik boyutu’ da tartışılırken 53 yeni istihdamla Mağusa Belediyesi’nin “kendi öz kaynaklarıyla yatırım yapma” şansının ortadan kalktığı ifade ediliyor. Yapılan istihdamlarla sadece maaş ödeyebilen, ancak kente yatırım yapamayan bir bütçeye sahip olan belediyenin kontrolsüz istihdamlara devam etmesinin durumu iflasa kadar sürükleyebileceği belirtiliyor.  

Bir süre önce soruna dikkat çeken ve “Mağusa için tehlike çanları çalmaya başladı” diyen CTP Mağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali Bu iştah ve hız Mağusa’yı felakete götürür” diye konuşmuştu.

Şahali: Ancak bugün, bu sabrın ve olgunluğun sonuna gelindiği gündür

CTP Mağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali, İsmail Arter göreve geldiğinden bu yana kentin fiziki gereksinimlerine yanıt verecek konularda taş taş üstüne konmadığını, seçim bildirgesinde yer alan projelerle ilgili çalışma yapılmadığını, seçimden sonra belediyede istihdam edilenlerin sayısının 50’yi aştığını, stratejik planın bir kenara atıldığını ve çalışanlara da ciddi bir baskı, ayrımcılık ve mobbing uygulandığını söyledi.

Bu istihdam iştahı ve hızının Mağusa’yı felakete götüreceğini savunan Şahali, bütçesi, taahhütleri ve yarattığı gelirler dikkate alındığında, Gazimağusa Belediyesi’nin  bugünden sonra sadece rutin hizmetleri yerine getirip personel maaşlarını ödeyebilecek bir noktada olduğunu kaydetti.

Şahali, “Mevcut bütçe disiplini içinde büyük ölçekli proje gerçekleştirme şansı artık kalmamıştır. Üstelik gelir yaratma konusunda da disiplinden uzaklaşıldığı ve popülizme başvurulduğu bilgimizdedir” dedi.

Şahali, eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp yönetiminde Gazimağusa Belediyesi’nin gerek idari bakımdan, gerekse mali olarak, ülkenin en güçlü belediyesi ve hizmet kalitesi en yüksek kamu kurumlarından birisi olduğunu belirtti.

Bugünün İsmail Arter’in Gazimağusa Belediye Başkanı olarak görevdeki 200. günü olduğunu ifade eden Şahali, “Bir tür demokratik teamül olan, görevdeki ilk 100 günün beklenmesi, bu süre içinde herhangi bir eleştiride bulunulmaması geleneğine saygılı davranarak, Gazimağusa Belediyesi hakkında beyanatta bulunmamaya özen gösterdik. Hatta buna, kendi hazırladığı bütçe ile çalışmaya başlama fırsatı tanımak için bir 100 gün de biz ilave ederek son 200 gündür Gazimağusa Belediyesi hakkında konuşmaktan özellikle kaçındık. Bunun bir diğer nedeni de, seçim kaybına uğramamızın ardından Mağusa Halkı’nın çıkarlarını gözeterek söyleyeceklerimizin, bir tür hazımsızlığın ya da yenilgi psikolojisinin sonucu olarak söylenmiş olabileceğine dair istismardan kaçınmaktır. Ancak bugün, bu sabrın ve olgunluğun sonuna gelindiği gündür” dedi.

“Mağusa için tehlike çanları çalmaya başladı!”

200 günün, Mağusa’da kentin fiziki gereksinimlerine yanıt verecek konularda taş taş üstüne konmadan geçtiğini savunan Şahali, proje olarak açıklanan bir çok çalışmanın, proje disiplininden çok uzak ve tamamen palyatif nitelikli çalışmadan ibaret olduğunu ileri sürdü.

Seçim bildirgesinde yer alan projelere ilişkin olarak yürütülmesini bekledikleri çalışmalarla ilgili, Belediye Meclisi gündemine henüz herhangi bir konu gelmediğini kaydeden Şahali, Gazimağusa Belediyesi’nin mali ve idari olanaklarını, potansiyelini ve kabiliyetlerini çok iyi bildiklerini bu nedenle son 200 gündür yönetimde bulunan anlayışı kaygı verici bulduklarını ifade etti. Şahali, “Mağusa için tehlike çanlarının çalmakta olduğunu açıklamayı zorunlu bir görev olarak görüyoruz” dedi.

“200. günde 50 istihdam”

Gazimağusa Belediyesi’ne yapılan istihdamları eleştiren Şahali,  “Geçtiğimiz Cuma günü itibarıyla, seçimin ardından belediyede istihdam edilenlerin sayısı 50’yi aştı. Bu iştah ve hız Mağusa’yı felakete götürür” dedi.

Bütçesi, taahhütleri ve yarattığı gelirler dikkate alındığında, Gazimağusa Belediyesi’nin  bugünden sonra sadece rutin hizmetleri yerine getirip personel maaşlarını ödeyebilecek bir noktada olduğunu savunan Şahali, “Mevcut bütçe disiplini içinde büyük ölçekli proje gerçekleştirme şansı artık kalmamıştır. Üstelik gelir yaratma konusunda da disiplinden uzaklaşıldığı ve popülizme başvurulduğu bilgimizdedir” dedi.

“Yeni kurban Mağusa Belediyesi”

LTB’nin batmasındaki aslı nedenin, kontrolsüz istihdam uygulaması olduğunu; 2010 yılında bu kez seçim kazanma hırsına KTHY’nin  kurban edildiğini iddia eden Şahali, “Şimdi benzer bir durum Gazimağusa Belediyesi için de söz konusudur. 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçiminde avantaj elde etmek için, siyasi ihtiraslarının her dönem esiri olanların yeni kurbanı Gazimağusa Belediyesi’dir” dedi.

Bu haber toplam 2526 defa okunmuştur