1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Lurucina' meclis önünde
Lurucina meclis önünde

'Lurucina' meclis önünde

Lurucina köylüleri yol sorunlarını protesto etmek için Cumhuriyet Meclis önünde eylem düzenle

A+A-

Akıncılar (Lurucina) köylüleri yol sorunlarını protesto etmek için Cumhuriyet Meclis önünde eylem düzenledi.

Eylemde “Türk Vatandaşı Olmayana Bu Köye Giriş Yasak”, “Madem Türkçeden Anlamazsınız Je Suis Lurucina”, “Açık Hava Halk Hapishanesinden Sıcak Selamlarımızı Getirdik”, “Köye Giriş Yapmamız İçin Kimliğimizin veya Pasaportumuzun Rehin Alındığı Bir Yer Var Bu Ülkede”, “Lurucinalıyık Şikâyeti Olan Gargara Yapsın” pankartları taşınırken, eyleme Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Arif Salih Kırdağ, UBP Milletvekili Ersin Tatar ve Baraka Kültür Merkezi de destek verdi.

Eylem için toplanan pankart, slogan ve düdüklerle hükümeti protesto eden kalabalığa Meclis önüne gelen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu konuşma yaptı. Yorgancıoğlu’na CTP-BG Milletvekilleri Erkut Şahali, Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe eşlik etti.

YORGANCIOĞLU: “İNCELEMEDEN SONRA PROJE ÇIKACAK”

Başbakan Yorgancıoğlu, Akıncılar yolunun proje ihalesinin tamamlandığını fakat ihale aşamasında ihaleyi alacak iki firmadan birinin diğerinden çok yüksek teklif sunması nedeniyle Merkezi İhale Komisyonu tarafından araştırma başlatılması nedeniyle 5-6 günlük bir gecikme yaşandığını anlattı.

Yorgancıoğlu, ihaleyi kazanan firmanın hangisi olduğunu kendisinin de bilmediğini, fakat bu firmanın bölgede topografik yapıyı inceleyip ona göre bir proje çıkaracağını, ardından da yolun yapımına geçileceğini söyledi.

Prosedürün yarısından fazlasının uygulandığını, yol için kaynağın da hazır olduğunu ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, “Akıncılar’a ne yapıldıysa CTP zamanında yapıldı…” şeklinde konuştu.

BARBAROS: “40 YILDAN BERİ ÇOK ÇEKTİK”

Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros da, Başbakan’ın yolun yapılacağı müjdesini daha eylem başlamadan vermesinin sevindirici olduğunu söyleyerek, yolun en kısa zamanda yapılması dileğinde bulundu ve köylülerin 40 yıldan beri çok çektiğini söyledi.

Barbaros, sürecin yakın takipçisi olacaklarını, istemedikleri gelişmeler olması halinde eylem şeklerini değiştireceklerini, bunlara sandığı boykot etmenin de dahil olduğunu ifade etti.

1974 Harekâtı’nın halkın yüzde 95’ine mutluluk getirdiğini, Akıncılar’ınsa geriye kalan yüzde 5’lik bölümde kaldığını kaydeden Barbaros, bu mutsuzluğu gidermek için başlattıkları girişimlerden ilkinin yol için olduğunu belirtti.

TC Yardım Heyeti katkılarıyla Kırklar çevre yolunun yapımına başlandığını fakat daha sonra Ercan Havaalanı’nın genişletme çalışmaları nedeniyle köylünün “hevesinin kursağında kaldığını” ifade eden Barbaros, geçici Sibel Siber hükümeti döneminde Haspolat-Gaziler yolu yapımına başlandığını fakat ilerleyen süreçte adımların yavaşladığını ve bu nedenle köyde yüzde 100’e yakın katılımla bir imza kampanyası düzenlediklerini anlattı.

“İSTİŞARELERDEN SONUÇ ALAMADIĞIMIZ İÇİN EYLEM KARARI VERDİK”

Barbaros, İçişleri Bakanlığı’yla yapılan istişarelerde sonuç alamadıkları için eylem kararı verdiklerini söyleyerek, köylülerin birinci derecede askeri bölgede yaşamaktan dolayı da çeşitli sıkıntılar yaşadığını, bunların başında hırsızlık olaylarının geldiğini kaydetti.

Barbaros ayrıca köyün suyunun Rum kesiminden geldiğini ve TC’den gelecek suda Akıncılar’ın yine düşünülmediğini, köyden çok fazla göç yaşandığını ve yerleşim sorunları bulunduğunu da sözlerine ekledi

(tak/foto yenidüzen)

Bu haber toplam 3104 defa okunmuştur