1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. LTB’nin borcu 31 milyon 296 bin 713 TL arttı
LTB’nin borcu 31 milyon 296 bin 713 TL arttı

LTB’nin borcu 31 milyon 296 bin 713 TL arttı

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin  borcunun 31 milyon 296 bin 713 TL arttığı açıklandı.

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin  borcunun 31 milyon 296 bin 713 TL arttığı açıklandı. CTP’li Meclis Üyesi Onur Olguner’in LTB’nin 30 Haziran 2014 ila 15 Şubat 2017 arasındaki borç karşılaştırmaları belgesini sosyal medyada paylaştı. Belediye verilerine göre 30 Haziran 2014’de 160 milyon 293 bin 610 TL olan belediye borcu, 15 Şubat 2017’de 191 milyon 590 bin 324 TL’ye çıktı. Böylelikle borç toplamda 31 milyon 296 bin 713 TL  artmış oldu.

Belediye verilerine göre 30 Haziran 2014’de LTB’nin bankalara 29 milyon 684 bin 112 TL iken bu rakam 15 Şubat 2017’de 19 milyon 689 bin 381.77 TL’ye düştü.

Devlet kurumlarına borçlar

Belediyenin devlet kurumlarına olan borçlarına bakıldığı zaman ise 2014’de Sosyal Sigortalar Dairesi’ne 37 milyon 431 bin TL iken bu rakam Şubat 2017’de 50 milyon 622 bin 94 TL’ye çıktı. İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ise  30 Haziran 2014’de 41 milyon 528 bin 86 TL borcu olan belediyenin, Şubat 2017’de 64 milyon 325 bin 590 TL’ye yükseldiği dikkat çekti. Belediyenin Elektrik Kurumu’na ise 30 Haziran 2014 10 milyon TL olan borcu, Şubat 2017’de 8 milyon 86 bin 488 TL’ye düştü.

Diğer borçlar

LTB’nin esnaf ve müteahhitlere olan borç miktarına bakıldığı zaman ise 30 Haziran 2014’de 4 milyon 693 bin 930 TL olan borç, 15 Şubat 2017 itibariyle 1 milyon 501 bin 43 TL’ye indi. Belediyeler Birliğine ise 2014’de 595 bin 972 TL borcu olan LTB’nin 15 Şubat 2017’de borcu 159 bin 221 TL’ye düştü.

Haziran 2014’de personel maaşlarında 3 milyon 323 bin 424 TL olan borç ve yurt dışı üyeliklere olan 67 bin 314 TL’lik borçlar 2017’de sıfırlanırken, Kıdem tazminatları ise 2 milyon 23 bin 586 TL’den 213 bin 31 TL’ye düştü.

 


LTB’nin borcu sosyal medyada tartışıldı

'BORÇ AZALDI ALGISI YARATMA ÇABASI'

 

 LTB Başkanı Mehmet Harmancı, önceki gün sosyal paylaşım sitesinden belediyenin ileriye doğru gittiğini, 2018 yılının Haziran ayında belediyenin banka borcunun biteceğini iddia etti. Maliye eski Bakanı ve CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, sosyal paylaşım sitesinden Harmancı’nın açıklamalarını eleştirdi, bu borçtan 20 milyon TL’lik kısmının kapanacağına yönelik açıklamanın halka bir faydası olup olmayacağını sordu.

 

 Bunun üzerine Lefkoşa Türk Belediyesi CTP’li Meclis Üyesi Onur Olguner ise sosyal paylaşım sitesinde LTB'nin borcunun son 3 yılda 31 Milyon TL arttığını açıklayarak, idare borcun azaldığı algısını oluşturulmak için algı yönetimi yapıldığını ifade etti.

 

YENİDÜZEN (Özel)

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ‘borç’ durumu sosyal medya üzerinde tartışma konusu oldu. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, önceki gün sosyal paylaşım sitesinden belediyenin ileriye doğru gittiğini, 2018 yılının Haziran ayında belediyenin banka borcunun biteceği noktasına gelindiğini iddia etmesi üzerine, Maliye eski Bakanı ve CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, kendi sosyal paylaşım sitesinden bu açıklamalara eleştiride bulundu.

Özgür,  belediyenin 192 milyon TL borcu olduğunu, Harmancı’nın bu borçtan 20 milyon TL’lik kısmının kapanacağı açıklamasının halka bir faydası olup olmayacağını sordu.

Özgür’ün açıklaması ardından Harmancı yeni bir açıklama yaparak, “eski Maliye Bakanımız açıklamalarını esasen kendilerinin reform beklentilerini karşılayamamalarının bir özeleştirisi olarak okuyorum” diyerek, belediyenin borç miktarının 20 değil 30 Milyon TL olduğunu yazdı.

Bunun üzerine Lefkoşa Türk Belediyesi CTP’li Meclis Üyesi Onur Olguner ise sosyal paylaşım sitesinde LTB'nin borcunun son 3 yılda 31 Milyon TL arttığını açıklayarak, idare borcun azaldığı algısını oluşturulmak için algı yönetimi yapıldığını ifade etti.

LTB’nin 30 Haziran 2014 ila 15 Şubat 2017 arası borç karşılaştırmaları belgesini sosyal paylaşım sitesinde paylaşan Olguner, “bu dönemde toplam borç 31 Milyon TL artmışken, ambalajlı "borç azalıyor" algısı yaratmak Lefkoşa'ya zarar veriyor” açıklamasında bulundu.

 


LTB Başkanı Mehmet Harmancı
“2018 Haziran'ında banka borcunun biteceği bir noktadayız

LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın 3 Nisan’da sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada belediyenin her geçen gün ayaklarının yere basan ve ileriye doğru gittiğini belirterek, banka borcunun 2018 Haziran ayında biteceğini açıkladı. Harmancı’nın 3 Nisan tarihli açıklaması şöyle:

“ Her geçen gün ayakları daha da yere basan, eksikliklerini bilen ama bunları yenebilmek için belediye meclis üyeleri ve ekip arkadaşlarımızla birlikte kararlılıkla mücadele eden bir anlayışla ilerliyoruz, ve evet gerçekten ilerliyoruz. 2018 Haziran'ında banka borcunun biteceği bir noktadayız.  Personel sayımızı 840'lar seviyesini getirmiş durumdayız. Her geçen gün sorumluluklarını daha fazla yerine getiren bununla birlikte itibarını her geçen gün artıran bir kurumuz.
Sosyal belediyecilik anlayışını sürekli kılarken şehrin ihtiyaçlarını da yerine getirme vazifelerimizi adım adım gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Bu yolda aşmamız gereken birçok zorlu engel daha var ve hepsini aşabilecek bir zemin inşamız yolundan bir milim sapmadan devam edecek. Bugüne kadar tüm süreçlerde samimiyetimize samimiyetle yanıt veren şehrin sakinlerine yani bu şehrin sahiplerine içtenlikle teşekkür ediyorum.


Maliye eski bakanı ve CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür
“192 milyon TL borcun 20 milyon TL’lik kısmının kapanacağı propagandası yapmanın halka faydası olur mu?

Harmancı’nın açıklamalarını eleştiren Maliye eski Bakanı ve CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür,

“192 milyon TL borcu olan bir kurumun sözcüsü bu borcun sadece 20 milyon TL'lik kısmının birkaç yıl içinde kapanacağı üzerinden propaganda yaparsa bunun halka bir faydası olur mu” diye sordu. Özgür’ün açıklaması şöyle: “Lefkoşa Türk Belediyesi'nin borçlarının sorumlusu mevcut başkan değildir. Ancak devekuşu misali başımızı kuma gömerek halkımıza çağdaş standartlarda yerel hizmet götüremeyeceğimizi, yapısal olarak belediyelerin mali sürdürülebilirlik sorunlarını çözmek için merkezi hükümetin elini taşın altına koyması gerektiğini her fırsatta halka anlatması, halkı bilinçlendirmesi ve reform ihtiyacını topluma mal etmesi gereken de sorunların mağduru konumundaki yöneticilerdir. Siyaseti salt profesyonel halkla ilişkiler mantığı ile ele alacaksak bazı görevler için adaylıkta iletişim fakültesi mezunu olma şartı getirelim olsun bitsin. LTB zordadır, müsebbibi belki mevcut başkan değildir ve / fakat zorluklar aynen devam etmektedir. Bunu şeffaflıkla tartışmak ve çözüm önerilerini toplumsallaştırmak üzerinden siyaseti kurmak bence başta sol olmak üzere tüm siyasi görüşlerin en temel sorumluluğu olmalıdır...”

Harmancı: “Borç miktarı 20 değil 30 Milyon TL” 

Birikim Özgür’ün açıklamaları ardından LTB Başkanı Mehmet Harmancı, sosyal paylaşım sitesinden 4 Nisan’da yeni bir açıklama yaparak, Özgür’ü eleştirdi. Harmancı’nın paylaştığı yazı şöyle:

 “Eski Maliye Bakanımız ara ara 28 belediye içerisinden özel ilgi alanı olan Lefkoşa'ya ilişkin yorumlar yapmaktadır, bizde ilgi ile kendisini takip ediyoruz. Son eleştirisi de devlet kurumlarına olan borcu büyük olan Lefkoşa Türk Belediyesinin banka borcuna ilişkin yapmış olduğum paylaşım.
Kendisi buna içerlemiş ve bunu iyi bir PR çalışması olarak betimlemiş ve esasen benim merkezi hükümetlere reform yönünden baskılar yapmam gerektiğini sağlık vermiş.  Kendilerinin iktidar olduğu (02.09.2013-16.04.2016) dönem de dahil bir çok kez kapsamlı reform ihtiyacını hem yüksek sesle hem bire bir toplantılarda hem de yazılı olarak vermiş bir kurumun sözcüsü olarak eski Maliye bakanının açıklamasını esasen kendilerinin reform beklentilerini karşılayamamalarının bir özeleştirisi olarak okuyorum. Hem içişleri bakanlığını hem de maliye bakanlığını bu dönemlerde uhdelerinde barındırıp (ayrıca kendisi de sıklıkla batmış kamu maliyesini nasıl iyi idare ettiğinin propagandasını yapmaktadır) bu reformları gerçekleştirmeyerek ve dönüp şu an bunu eleştirerek benden de daha ileri bir halkla ilişkiler çalışmasını imza atmaktadır. Ayrıca yazısında belirttiği Doğru gidişata doğru gidişat demek kimseye batmamalı, eğer bir kurum popülizm yapmıyorsa, istihdam yapmıyorsa hatta tüm imkanlar zorlanarak çalışan sayısı azaltılıyorsa, piyasa borçları azalıyorsa 2018'de kendi çıkardıkları yasa vasıtası ile kamuya olan borçlarını yapılandırma şansı yakalamışsa ve bunu ödeyebilecek bir mali güce erişme çabası içerisindeyse daha da yüreklendirilmeli. Yine de olumlama yapıyorum ve reform gerekliliğini daha gür bir sesle yükseltme eleştirini doğru bir saptama olarak görüyorum bu vesile ile kendilerinin de meclisteki görevlerini hatırlayarak bu konuda gereken adımları atması için iktidara baskı yapmalarını diliyorum. Sevgiyle...”

 


 

Lefkoşa Türk Belediyesi CTP’li Meclis Üyesi Onur Olguner
“LTB'nin borcu son 3 yılda 31 Milyon TL arttı”

Lefkoşa Türk Belediyesi CTP’li Meclis Üyesi Onur Olguner ise sosyal paylaşım sitesinde LTB'nin borcunun son 3 yılda 31 Milyon TL arttığını açıklayarak, idare borcun azaldığı algısını oluşturulmak için algı yönetimi yapıldığını ifade etti.

LTB’nin 30 Haziran 2014 ila 15 Şubat 2017 arası borç karşılaştırmaları belgesini sosyal paylaşım sitesinde paylaşan Olguner, “bu dönemde toplam borç 31 Milyon TL artmışken, ambalajlı "borç azalıyor" algısı yaratmak Lefkoşa'ya zarar veriyor” açıklamasında bulundu.

Olguner’in dün yaptığı iki ayrı açıklama şöyle: “LTB'nin borcu son 3 yılda 31 Milyon TL artmışken, idare borç azalıyor algısı oluşturulmak için algı yönetimi yapıyor. LTB'yi kurtarmak için yapmamız gereken sorunları gizlemek, süslemek ve ambalajlamak değil, zor bile olsa doğru adımları atmaktır. Güzel ambalajlara değil, acı reçetelere ihtiyacımız var….  Bu dönemde toplam borç 31 Milyon TL artmışken, ambalajlı "borç azalıyor" algısı yaratmak Lefkoşa'ya zarar veriyor. Biz artık sorunları halı altına ötelememeliyiz. Aksine cesaretli olmalıyız ve bu Lefkoşa'yı kurtarmak için gereken acı reçeteleri uygulamaktan korkmamalıyız.

 

Bu haber toplam 3052 defa okunmuştur
Etiketler :