1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Lösemili Çocuklar Haftası…
Lösemili Çocuklar Haftası…

Lösemili Çocuklar Haftası…

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, risk faktörlerinden, kanser oluşturucu etmenlerden olabildiğince uzak durulması, daha bilinçli yaşanması gerektiğini vurguladı.

A+A-

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi’ni ziyaret etti


‘Bilinçlendirme çalışmaları ve önleyici tedbirler önemli’

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, risk faktörlerinden, kanser oluşturucu etmenlerden olabildiğince uzak durulması, daha bilinçli yaşanması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi’ni ziyaret etti.

Çocuklara hediyeler veren Gülle, aileleriyle ve bölüm doktorlarıyla da sohbet etti.
Ziyaret sırasında basına kısa bir açıklama yapan Çocuk Hematoloji Uzmanı Ayşe Sayılı, Kuzey Kıbrıs’ta tüm dünya istatistikleriyle uyumlu olacak şekilde, çocukluk çağında en sık löseminin, ardından lenf kanseri ve beyin tümörlerinin görüldüğünü kaydetti.

Dünyada her yüz bin çocuğun 4 ile 5’inde bu tip kanserlerle karşılaşıldığını belirten Sayılı, Kuzey Kıbrıs’ta  ise nüfus açısından bakıldığında her yıl 10 ile 15 vakanın yeni tanı olarak görüldüğünü anlattı.

Hastanede bir takım tanısal testlerin yapılabildiğini ifade eden Sayılı, tedavi ve ilaç anlamında belirli bir sıkıntılarının bulunmadığını, şu an aktif olarak yaklaşık 10 lösemi hastasına kemoterapi verildiğini kaydetti.

Gülle: “Çok yönlü çalışmalar yapılması gerekiyor”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, kanserin günümüzün en önemli hastalık gruplarından birisi olduğunu kaydetti. Bunun için çok yönlü çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Gülle, bilinçlendirme çalışmaları ve önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekti. Gülle, bazen de her şeye rağmen genetik faktörler ya da hamilelikte oluşan bazı nedenlerle çocukluk çağında da bu hastalıkların görülebildiğini ifade etti.

Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla çocuklara seslenmek, onların seslerini duyurmak istediklerini ifade eden Gülle, “Sıkıntılarını bildiğimizi ve sıkıntılarını çözmeye çalıştığımızı onlara hissettirmek istedik” dedi.

Bunun, uzun soluklu bir mücadele olduğunu, olayın, hekim altyapısı, bina altyapısı, sosyal altyapıyla birlikte düşünülmesi gerektiğini dile getiren Gülle, yeni onkoloji merkezinde daha iyi bir altyapı ve daha uygun koşullar yaratılacağı inancını ifade etti.

Gülle, olayın bir diğer önemli boyutunun da, insanların, olabildiğince risk faktörlerinden, kanser oluşturucu etmenlerden uzak durmaları olduğunu; daha bilinçli yaşamaları gerektiğini vurguladı.

Servisteki hekimlerin güzel, etkili, çağdaş bir hizmet verdiğini; tedavi sonuçlarının dünyayla uyumlu olduğunu, yeni hizmetlerle hizmet kalitesini daha da üst seviyelere çıkaracaklarını ifade etti.
(tak) 

Bu haber toplam 1565 defa okunmuştur