1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Lokumcum Kıbrıs- Tuzla
Lokumcum Kıbrıs- Tuzla

Lokumcum Kıbrıs- Tuzla

Lokum Kıbrıs mutfağında genelde ikram edilen bir lezzet olarak hep yerini aldı. Mevlitlerde ikram edilen lokumları bakkallarda da bulabilirken çok eskilerde Kıbrıs kahvehanelerinde önemli bir yeri vardı. Önemli yere sahipti. Bir gelenekti.

A+A-

zekai-altan-001.jpg

Lokum gibi adam. Lokum gibi iş ve çok beğenilen bir iş veya lezzet için de “lokum” sözcüğü hep kullanılır. Kıbrıs mutfağında da lokum hep vardı. Kıbrıs mutfağında lokum sürekli kullanıldı ve halen de kullanılıyor. Kıbrıs’ta sadrazam sucuğu olarak bilinen diğer önemli bir lokumumuzdur. İçerisine padem ve ceviz gibi kuru yemişlerin dizildiği ve üzüm sucuğu gibi çengelle asılıp kurutulması için asılmasından dolayı sucuk adını almıştır. Ancak o bir lokumdur. Lokum Kıbrıs mutfağında genelde ikram edilen bir lezzet olarak hep yerini aldı. Mevlitlerde ikram edilen lokumları bakkallarda da bulabilirken çok eskilerde Kıbrıs kahvehanelerinde önemli bir yeri vardı. Önemli yere sahipti. Bir gelenekti. Kahveye gidildiğinde kahvenin yanında kağıtlarda sarılı lokum ikramı da beraber yapılırdı. Gül şurubu, sıcak veya soğuk geleneksel sumada yanında. Küçük tepsinin içerisinde basit bir sunum olarak yapılırdı. Hatta ve hatta  kahvehanelerde oynanan spastra (kağıt oyunu) veya tavla gibi geleneksel kahvehane oyunlarında lokum en önemli bahis olarak kullanılırdı. “Hade lokumuna oynayalım” ve oyun başlardı. Bazen babalar evlerine cebi dolu olarak lokum götürülerdi. Çok hoş bir eğlence aracı idi. Şimdilerde kahvehanelerdeki lokum geleneği de kayboldu. Kıbrıs mutfağındaki lokum ise günümüzde Mevlitlerin yanında hediye olarak daha çok kullanılıyor. Sade kağıtların içerisinde satılan lokumlar artık çok güzel ambalajlara girerek daha da bir önem kazandı. Kıbrıs’ta Lokumcum Kıbrıs adı ile geleneksel lokumlar üretilip satılmakatdır.    

lok.jpg

MEKÂN

Lokumcum Kıbrıs Tuzla köyünde. 2015 yılından beri hizmet vermektedir. Tuzla köyüne girerken yol üzerinde sıralı alış-veriş dükkanlarının olduğu yerde. Hem satış, hem ziyaret hem de küçük lokum cafe olma yönünde gelişmkete. Lezzet dünyamızda farklı bir konsept ve lezzet olarak yerini aldı. Burada üretilen lokum çeşitleri ve özellikle Sadrazam sucuğu geleneksel Kıbrıs damak tadına göre üretilmektedir. Lokumcum Kıbrıs işletmecileri Furkan ve Mustafa Sezen kardeşler. Lezzet dünyamıza yeni bir soluk kattılar. Hijyenik ve lokumun özelliklerine göre üretim yapmaktadırlar. Lokumcum Kıbrıs’ta tattığım lokumlarda, görünüşleri lokumun tipine göre verilen şekiller, dokusu ve elastiki olması gibi yani parmakla bastırıldıktan sonra eski şeklini alması gibi özelliklerin olduğunu söyleyebilirim. Ağzımda yumuşak ve kaygan olması gereken özelliğine sahip. Özellikle geleneksel Sadrazam  sucuğunun yapılışı ve kullanılan malzemeler de geleneksel Kıbrıs damak tadına özgü yapılıyor. Lokumlarda geleneksel doğal malzemeler kullanıdlığı gibi glikoz şurubu kullanılmamaktadır.

LOKUMLAR

Burada tatabileceğiniz veya sipariş vererek alacağınız lokumların da çeşidi oldukça varsıl. Bal aromalı, antep fıstıklı, meyve aromalı, sade lokum, gül lokum, sultan lokumu, meyve aromalı lokumlar, Mevlit lokumu ve Sadrazam sucuğu da birçok çeşit arasında yer alan spesiyallerdir. 

Birçok ülkede de bilinen ve “Türk Lokumu veya Turkish Delight” hatta “Lokum veya lokumi” olarak bilinen Lokum Kıbrıs’ta Kıbrıs Lokumu” olarak bilinmektedir. Bir de yeri gelmişken altını çizmek istediğim bir diğer lokum da “Yeroşubu” lokumudur. Baf’ın yakınlarındaki Yeroşubu köyünde yapılan ve üretilen bir diğer Kıbrıs lokumudur. 

Evet, yolunuz Tuzla’ya düşerse mutlaka uğrayın ve bu lokumların tadını alın. Özellikle Mevlit lokumu ve Sadrazam sucuğunu mutlaka tadın. Yakın bir tarihte Sadrazam sucuğunun yapılışı ile ilgili özel bir bölme yapılarak Sadrazam sucuğunun yapılışını da çay ve kahveniz ile tadacağınız lokumlarınız ile izleme olanağı yaratılacaktır. Diğer farklı aroma ve kuru yemişlerle birlikte kullanılan doğal mazlemelerden hazırlanan lokumların da tadı ise çok farklı. Lezzet dünyamıza giren lokum lezzetlerini taddıran bir işletme. Furkan ve Mustafa’yı kutlamak gerekir.

 

0 548 8899910
0 548 8905000
Ersoy Birkan Caddesi İldeniz Business Complex No:6
TUZLA / MAĞUSA
ozsezentradingltd@gmail.com
Bu haber toplam 6948 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 395 Sayıs

Adres Kıbrıs 395 Sayıs