1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Lisanslı sporculara sosyal güvence
Lisanslı sporculara sosyal güvence

Lisanslı sporculara sosyal güvence

Lisanslı spor yapan, işi olmayan sporculara tam sosyal güvenlik desteğinin verileceği belirtildi

A+A-

YENİDÜZEN Spor Servisi

Spor federasyonlarına kayıtlı bulunan spor kulüplerinin istihdam ettiği KKTC vatandaşı lisanslı sporcularının, sosyal güvenlik kurumlarına kaydettirilmesi kaydıyla, tam sosyal güvenlik desteği sağlanacağı belirtildi. Konu ile ilgili olarak Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nda basına bilgi verilirken, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner spor basınına açıklamalarda bulundu. Basın toplantısında ayrıca Futbol Kulüpler Birliği Başkanı Kemal Köseoğlu ve Futbolcular Birliği Başkanı Hüseyin Sadıklar da yer aldı.

 

Yatırımlar geri ödenecek

Yapılan açıklamada işi olmayan 18-35 yaş arası lisanslı olarak spor yapan sporcuların sigortalanabileceği belirtildi. Tüm spor branşlarında lisanslı sporcuları kapsayacak olan uygulamada üniversite mezunu, lise mezunu, kadın ve meslek lisesi mezunları gibi kategorilere göre tam sosyal güvenlik yatırımı teşviği verilecek. Sporcuların sigorta primlerini yatıran kulüplere, üç aylık sürelerde yatırımlar geri ödenecek. Yürürlükte olan uygulama ile birlikte işi olmayan sporcuların sigortalanarak güvence altına alınması planlanıyor.

 

Sertoğlu: “Spora yapılan katkıların en kapsamlısı”

Basın toplantısında konuşan KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu, son dönemde spora ve futbola yapılan katkıların en büyüğü ve kapsamlılarından bir tanesinin yapıldığını söyledi. “Gençliğe ve ülke sporuna sahip çıkma adına sayın bakana teşekkür ederim” diyen Sertoğlu, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün de atılan adımın ortasında yer aldığını ifade etti. Olaya sadece futbol olarak bakılmaması gerektiğini belirten Sertoğlu, “İşi olmayan, sigortası olmayan tüm sporcuların çok basit bir olayla sigortalanması ve hayatını sigortalı bir şekilde geçirmesini amaçlanıyor. Devlete bağlı sosyal sigortalar kurumuna kayıtlı bir kişi olarak hayatını sürdürmesi çok önemli bir olaydır” dedi.

 

“Kulüpler ikna edilerek sözleşmeler de hayata geçirilmeli”

Yıllarca bunu nasıl yapabilecekleri yönünde düşündüklerini, son olarak sağlık anlamında futbolcuları sigortaladıklarını söyleyen Sertoğlu, “Onu da yarım başarabildik. Ama bu

olay belli kurallar çerçevesinde, sigortalanmış olmayan, kaydı bulunmayan tüm sporcular için ciddi bir olaydır” şeklinde konuştu. “Bu yılın ortasında ve gelecek yılın başında bu sözleşmelerin de kulüpleri ikna ederek hayata geçirilmesi lazım” diyen Sertoğlu, “Bu sözleşmelerle birlikte bu arkadaşlar da kendilerini bir şekilde emniyete alsınlar. Umarım spora, futbola ülke gençliğine daha büyük hizmetler yapılır” şeklinde konuştu.

 

Saner: “Lisanslı hizmet veren tüm federasyonları kapsayacak”

Basın toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, uygulamanın sadece futbol ile ilgili değil, ülkede lisanslı hizmet veren tüm federasyonları kapsayacak bir sosyal güvenlik desteği olduğunu belirtti. Görevde oldukları sürede gözlemledikleri bazı sıkıntılardan bir tanesinin genç işsizliğin yüzde 10.7 olduğunu ve bunun kendilerini düşündürdüğünü söyleyen Saner, “Burada KKTC vatandaşı genç işsizlerin tam sosyal güvenlik kapsamında 18-35 yaş arası özel bir programla yola çıktık. Bunları kategorilere ayırdık. Süreyi 18-35 yaş arası üniversite mezunu 48 ay, lise mezunlarına 36 ay, kadın ve meslek lisesi mezunu çocuklarımıza ara eleman ihtiyacını karşılaşmak adına 5 yıl olarak belirledik. Bu gençlerimiz girişimci olarak hayata atılacaksa, 18-35 yaş arası kalmak adına tam sosyal güvenlik yatırımı teşviği verelim dedik” şeklinde konuştu.

 

“Sporculara teşvik verelim dedik”

Kendisinin daha önce spor kulüplerinde başkanlık ve yöneticilik yaptığını belirten Bakan Ersan Saner, “Bu noktaya gelmişken hizmet veren tüm federasyonların lisanslı sporcularına tüm sosyal güvenliklerini ödemek için proje kapsamında sporcu kardeşlerimize teşvik verelim dedik” dedi. Saner, “Üniversite mezunlarına asgari ücret üzerinden net maaş veren herkese bu teşviği vereceğiz. Burada işverenleri de düşünmek zorundaydık. Asgari ücret üzerinden işveren yüzde 15 işveren katkı payı ödeyeceği için, siz devlete olan zorunluluğunu çalışana ödeyin, gerisini devlete bırakın dedik. Sizin devlete olan mükellefiyetlerinizi çalışanlarınıza verin, biz kalanını karşılayalım dedik” ifadelerini kullandı.

 

“Şu anda yürürlüktedir”

“Bir yerde işi olmayan, iş olarak spor yapan lisanslı sporcularımıza bu katkıyı vermenin bizim için görev olduğunu düşünüyorum” diyen Ersan Saner, “Bu bugün şu anda yürürlüktedir. Genç işsizlere tam sosyal güvenlik desteği vermek için yürürlüktedir. Sizler sporcuların yatırımlarını 3 ay yapacaksınız, nisan ayında bu yatırımların tümünü ilgili federasyona yada kulübe verilecek. Lise ve üniversite mezunları ayrı ayrı olacak. İki yıl yatırımı olan, yılda 181 çalışmışlığı olan bu yatırımdan yararlanabilecek. Tabi biz bu teşviği vermek için iki yıl beklemeyeceğiz” şeklinde konuştu. Uygulamadan lisanslı sporcuların yararlanabileceğini, kulüplerin oyuncu ile ilgili yatırımı yapacağını belirten Saner, “Biz de üzerimize düşeni yapacağız. Süreç içerisinde ortaya çıkan farklı düşüncelerimizle tadil edebiliriz” ifadelerini kullandı.  

Bu haber toplam 2463 defa okunmuştur
Etiketler : ,