1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Limanların devrine soruşturma
Limanların devrine soruşturma

Limanların devrine soruşturma

Başbakan Yorgancıoğlu: “Liman İşçileri Şirketi’ne yeni ortaklar alınması konusunun soruşturulması ve işlemin iptal edilmesi için ilgili bakana talimat verdim”

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “Gazimağusa Limanı’nda, Liman İşçileri Şirketine yeni ortaklar alınması konusunun soruşturulması ve işlemin iptal edilmesi için ilgili bakana görev verildiğini” açıkladı.

Yorgancıoğlu, limanlarla ilgili olarak geleceğe dönük tasarrufta bulunma yetkisinin hükümetlere ait olduğunu, bu gerçekten hareketle, böylesi önemli bir konuyu “hükümetten habersiz, yangından mal kaçırırmış gibi ve yasalar zorlanarak yapılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını” vurguladı.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, konu ile yaptığı yazılı açıklamada, “Hükümetimiz gerekirse ilgili Liman İşçileri Şirketi’nin Limanla ilgili imtiyazını iptal etme kararlılığındadır” dedi.

“Hükümet konuyu takip altın aldı”

Yorgancıoğlu, Mağusa Limanı’nda, Liman İşçileri Şirketi’nin hissedarlarının şirkete yeni ortaklar aldığı bilgisinin kendilerine ulaştığı andan itibaren hükümetin konuyu takip etmeye başladığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Şirketin kırk yıllık tarihinde ilk kez yeni hissedarlar alındığını da değerlendiren hükümetimiz, şirkete hissedar olma kurallarına göre fiilen orada çalışıp çalışmadıklarına bakılması, çok uzun yıllardan beridir orada çalışanlar olmasına rağmen niye işe yeni girenlerin ortak yapıldıklarının gerçek nedenlerinin bulunması için olayın soruşturulması ve işlemin iptal edilmesi için ilgili Bakan arkadaşımıza görev vermiştir.

Limanlarla ilgili olarak geleceğe dönük tasarrufta bulunma yetkisinin hükümetlere ait olduğu gerçeğinden hareketle böylesi önemli bir konuyu hükümetten habersiz, yangından mal kaçırırmış gibi ve yasalar zorlanarak yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Bütün bunları da değerlendiren hükümetimiz gerekirse ilgili Liman İşçileri Şirketi’nin Limanla ilgili imtiyazını iptal etme kararlılığındadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

-------------------------------------------------

 

İçişleri Bakanı Uluçay: 
“İddialar gerçekleri yansıtmıyor”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, "Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketine üye olarak alınan yedi kişi arasından bazılarının, bakanlıklarınca yakın bir tarihte vatandaş yapıldıklarına ilişkin basında yer alan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını" belirtti. Uluçay, konuyla ilgili açıklamasında söz konusu yedi kişiden beşinin doğumdan KKTC vatandaşı olduklarını, diğer iki kişinin ise Kıbrıslı Türk anneden ve babadan dolayı vatandaşlık hakkı elde ettiklerini açıkladı. Uluçay, konuyla ilgili yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Yürürlükteki Yurttaşlık Yasasına göre; ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde veya dışında Kıbrıslı Türk babadan olan veya Kıbrıslı Türk anadan doğan çocuklar doğumdan başlayarak KKTC yurttaşı olarak kabul edilirler.’ Söz konusu yedi kişiden beş tanesinin anne ve babası KKTC vatandaşı olup kendileri de KKTC’de doğmuş ve doğumdan KKTC vatandaşı olmuş kişilerdir.

Bunlar dışında kalan ve Bakanlığımızca vatandaş yapıldıkları iddia edilen diğer iki kişiden; biri, 21 Nisan 2014 tarihinde Bakanlığımıza başvuruda bulunmuş ve Kıbrıslı Türk olan annesinden dolayı kazanmış olduğu vatandaşlığına karşılık; diğeri ise 5 Haziran 2014 tarihinde Bakanlığımıza başvuruda bulunmuş ve Kıbrıslı Türk olan babasından dolayı kazanmış olduğu vatandaşlığına karşılık kimlik kartlarını almışlardır.  Söz konusu her iki işlem için de ne Bakanlık kararının ne de Bakanlar Kurulu kararının gerekli olmadığını kamuoyuna saygı ile duyururuz.” TAK

Bu haber toplam 1422 defa okunmuştur