1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Liman sahipsiz mi?
Liman sahipsiz mi?

Liman sahipsiz mi?

Girne Antik Limanı’nda “alt yapı çalışmaları” için kazılmasına rağmen kapatılmayan rıhtımdaki kazı tehlike saçıyor. Görüntü ise turizm kenti Girne'ye yakışmıyor

A+A-

Ayşe GÜLER

Girne Antik Limanı rıhtımında alt yapı çalışmaları için açılan kanallar kapatılmadı, bölgedeki mendirek ise yıkılma noktasına geldi.
Derin çukurların oluştuğu, yürümenin imkansız olduğu rıhtım üzerindeki parkeler yerinden sökülerek, denize döküldü.
Uzun süredir devam eden çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle kazaya davetiye çıkaran rıhtımda her gün onlarca turist dolaşıyor.
Girne Belediyesi tarafından bariyer konularak uyarı yazısı yazılmasına rağmen turistlerin rıhtım üzerinde dolaşmaya devam etmesi ise dikkat çekiyor. 
Turizmin incisi Girne’deki manzara yürekleri burkuyor.

Mendirek yıkılma noktasında
Öte yandan bölgede bulunan tarihi mendirek ise yıkılma noktasına geldi.
Marinaya su girişinin engellemede büyük rol üstlenen mendirekte uzun yıllardır yapılmayan bakım çalışmaları mendirek ile ilgili tehlike çanlarının çalmasına neden oldu.
Mendireğin altının oyulduğunu, kayaların yerinden söküldüğü öğrenildi.

Bölge esnafı tepkili
Bölge esnafı hem mendireğin durumu, hem de bölgedeki alt yapı çalışmalarının tamamlanmamasına isyan etti.
Vatandaşlar, kurumlar arasında yaşanan kopukluk nedeniyle bölgenin atıl durumda olduğunu savunarak, yetkililerin harekete geçmesini istedi.
Bölgedeki manzaranın Girne’ye yakışmadığını ifade eden vatandaşlar, önlem alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Girne Belediyesi bariyer çekti, dinleyen olmadı
Öte yandan Girne Belediye’sinin mendireğin olduğu bölgeye girişi engellemek için bariyer koymasına rağmen yerli halk ve turistlerin mendireğin bulunduğu rıhtımda gezdiğini, fotoğraf çektiği gözlemlendi.

-----------------------

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu: “Mendireğin alt yapısı güçlendirilecek”

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ise bölgede restoran ve işletmelerin tek tip düzene girmesi adına bir proje yürüttüklerini, rıhtımdaki yatlara su ile elektrik hatlarının çekilmesine yönelik çalışmaların toparlandığını ancak projenin devamının getirilemediğini belirtti.

Aşıkoğlu, projenin tamamlanabilmesi için ciddi maddi kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, bu nedenle çökme tehlikesi bulunan mendireğin güçlendirilmesi için destek çalışması yapılmasına karar verdiklerini söyledi.

Mendireğin çökme tehlikesine karşılık Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda olan yetkinin Turizm Bakanlığı tarafından üstlenildiğini dile getiren Aşıkoğlu, mendireğin alt yapısının güçlendirilmesi için 70 bin TL ile 80 bin TL’nin çıkarıldığını söyledi.  

Aşıkoğlu, Nisan ayı sonunda TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı pazarlama müdürleriyle görüşeceklerini ve 3 proje üzerinde çalışma yapacaklarını aktararak, söz konusu projeler arasında Girne Antik Limanı’nın da bulunduğunu kaydetti.

Aşıkoğlu, mendirek ile ilgili çalışmalarda Türkiye’deki örneklerin ele alınacağını belirterek, şu anda mendireğe yapılması planlanan çalışmanın kesin çözüm olmadığını, bölgedeki manzaranın turizm açısından hoş olmadığını da vurguladı.

Girne Belediye Müdürü Ali Teknikel: “Mendirek, 1 veya 2 sene içerisinde yıkılabilir”
Öte yandan Girne Belediye Müdürü Ali Teknikel, bölgedeki sorumluluk ve kontrol yetkisinin Girne Belediyesi’ne ait olmadığını, sorumlu birimin Limanlar Dairesi olduğunu dile getirdi.
Geçmiş dönemde Antik Liman ve bölgesine ait yetkinin belediyenin elinden alındığını söyleyen Teknikel, söz konusu durum nedeniyle bölgeye yatırım yapamadığını ifade etti.

Teknikel, Belediyenin Mendirek bölgesindeki sorunların farkında olması nedeniyle emniyetli alan olmadığını konusunda vatandaşlara uyarı yazısı yazdığını kaydetti.
Öte yandan mendireğin antik limanının suyunu temizlemek için kanalların bulunduğundan bahseden

Teknikel, bu bölgede eski fener kısmındaki kayaların yerinden oynadığını dile getirdi.
Teknikel, bu gibi yapıların belirli dönem aralıklarında tamir edilmesi gerektiğini, aksi halde kayaların aşınarak hareket ettiğini aktardı, 1 veya 2 sene içerisinde mendireğin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay: “Mendirekle ilgili keşif bedelinin çıkmasını bekliyoruz”
Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay ise mendirek ile ilgili olan keşif bedelinin belirlenmesinin beklendiğini söyledi.
Canaltay, Türkiye’den 2 kez heyetin mendireğin olduğu bölgede inceleme yaptığını belirterek, şu anda mendireğin istenilen yükseklikte olmadığını, taşların yerinden oynadığını aktardı.

Mendireğin marinayı koruyamadığını, güçlendirilmesine yönelik çalışmaların kendi dairesi tarafından yürütüldüğünü ifade eden Canaltay, bunun yanı sıra diğer çalışmaların Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu söyledi.

------------------------------

ESNAF NE DEDİ?

Mehmet Düzce: “Turistler ve yerli halk bu durumdan çok şikayetçi. Bölgeye sahip çıkılmasını istiyoruz. Kurumlar arasında mutabakat sağlanmalı. Yapılan çalışmaların acil olduğunu düşünmüyorum. Turizm imajımız için oldukça kötü bir manzara var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir görüntü yoktur.”

İbrahim Hacışakiroğlu: “Yetkililer topu birbirlerinin üzerine atıyor. Bölge ile kimse ilgilenmiyor. Sorunların uzun zamandır çözülmesini bekliyoruz. Turistler geldiğinde kötü bir manzara ile karşılaşıyorlar. Bir an önce yetkililerin ilgilenmesi gerekiyor.”

Aysın Ergin: “Ne limanın içerisi ne de mendireğin olduğu yer temizlenmiyor. Bu sene böyle giderse mendirek yerle bir olacak, yıkılacak. Yetkililer ilgisiz. Bölge ne yazık ki üvey evlat muamelesi görüyor. Bu işi yetkililer yapmayacaksa, Elçilik devreye girip sorunu çözsün.”

Ersan Keleşoğlu: “Sorumsuzluk olduğunu düşünüyorum. 4 başlı bir yapı söz konusu. Liman Ulaştırma Bakanlığı’na mı Çevre Bakanlığı’na mı bağlı bilinmiyor. Yoksa bu bölgeyle Turizm Bakanlığı veya Karayolları Dairesi mi ilgileniyor. Liman şu anda tekelleşmiş durumdadır, 2 aileye aittir. Gerekenin yapılmasını istiyoruz.”

Bu haber toplam 1908 defa okunmuştur