1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Lillikas: “Doğalgaz, iki toplumlu meseleye dönüşebilir”
Lillikas: “Doğalgaz, iki toplumlu meseleye dönüşebilir”

Lillikas: “Doğalgaz, iki toplumlu meseleye dönüşebilir”

Lillikas, doğalgazın müzakere masasında ayrı bir konu gibi görüşülmesinin, “doğalgazı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkı olmasından iki toplumlu bir meseleye dönüştüreceğini” savundu.

A+A-

Güney Kıbrıs’taki Vatandaşlar İttifakı’nın Başkanı Yorgos Lillikas, doğalgazın müzakere masasında ayrı bir konu gibi görüşülmesinin, “doğalgazı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkı olmasından iki toplumlu bir meseleye dönüştüreceğini” savundu.

Fileleftheros gazetesine söyleşi veren Lillikas, bu durumun, doğalgazdan istifade için yürütülen çalışmaların, çözüm bulunana dek veya Kıbrıslı Türkler, çözümden önce doğalgazın yönetimine katılımına dek ertelenmesine sebep olacağını söyledi.

Habere göre Lillikas, herhangi bir anlaşmazlık durumunda, herkesin, iki toplum doğalgaz konusunda hemfikir olana dek enerji programının ertelenmesi gerektiğini söyleyeceğini kaydederek, bu kapsamda Rum tarafının verdiği tavizlerin, Türkiye ve Kıbrıslı Türklere, en kısa sürede çözüm bulunması konusunda herhangi bir teşvik bırakmadığını iddia etti.

Lillikas, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin yeniden geleceğini; Türkiye bunu gerekli görürse gemiyi yeniden göndereceğini ve bunun, Rum yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik şantaj olarak kullanılacağını öne sürerek, Anastasiadis’in ya Türkiye Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik bölgesi” içerisindeyken müzakerelerde kalmaya zorlanacağını, ya da “aşağılanmış bir şekilde” müzakerelerden yeniden ayrılacağını savundu.

Bu sebeplerden ötürü, Anastasiadis’in sırf Barbaros “MEB”den ayrıldı diye müzakerelere geri dönmemesi gerektiğini ileri süren Lillikas, müzakerelerin yeni bir çevrede başlaması ve “oyunun kurallarının değiştirilmesi” gerektiğini iddia etti. (tak)

Bu haber toplam 1428 defa okunmuştur