1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Liderler görüşmesi sona erdi
Liderler görüşmesi sona erdi

Liderler görüşmesi sona erdi

Liderlerin, BM kontrolündeki ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binadaki görüşmesi 4.5 saat sürdü

A+A-

ANASTASİADİS: “ÖNEMLİ KONULARDA İLERLEME KAYDEDİLDİ… DİYALOG SÜRECEK”

Kıbrıslı  Rum lider  Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde önemli konularda ilerleme kaydedildiğini, diyalogun süreceğini söyledi.

Kıbrıs Rum radyosunun haberine göre, bugün ara bölgede gerçekleştirilen liderler görüşmesinin ardından Başkanlık Konutu’na dönüşünde basına açıklamalarda bulunan Anastasiadis, bugünkü görüşmeden memnun olup olmadığının sorulması üzerine, BM Özel Danışmanı Eide’nin açıklamasının her şeyi söylediğini ifade etti.

Anastasiadis, görüşmenin oldukça verimli olduğunu, önemli konularda ilerleme kaydedildiğini ve diyalogun süreceğini sözlerine ekledi.

-----------------------------------------------------------------

SAAT: 13:40

Liderler görüşmesi sona erdi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda iyimser olduğunu, liderlerin gösterdiği kararlılıktan sonra bugün daha da iyimser olduğunu vurguladı.

Eide, bugün, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde liderler arasında gerçekleştirilen ve yaklaşık  dört buçuk saat süren görüşmenin ardından, liderlerle birlikte dışarı çıkarak basına ortak açıklamayı okudu.

Eide, liderlerin bugünden itibaren özlü konulara odaklandıklarını ve “Yönetim, Mülkiyet ile Toprakta Kriterleri” ele aldıklarını açıkladı.

Norveçli diplomat, Kıbrıs müzakerelerinin sonuca ulaşabileceği konusunda iyimser olduğunu ve son görüşmelerden sonra liderlerin çözüm konusunda gösterdiği kararlılıktan dolayı daha da iyimser bulunduğunu vurguladı.

Eide, iki liderin, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın 8 Temmuz’da gerçekleştireceği etkinlikte bir araya geleceklerini kaydetti. Liderlerin müzakereler çerçevesindeki görüşmesi ise 10 Temmuz’da olacak.

-----------------------------------------------------------

SAAT: 11:00

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bir araya gelen liderlerin görüşmesi devam ediyor.
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in BM kontrolündeki ara bölgedeki görüşmesi saat 09.10’da başlamıştı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde başlayan görüşme yaklaşık 3 buçuk saattir sürüyor. Bu arada, BM yetkilileri, Görüşmenin 14.00 gibi bitebileceğini belirtti.
Müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in de katıldığı müzakerelerde özlü müzakerelere geçilmesi bekleniyordu.

Liderler, 7 ay aradan sonra 15 Mayıs’ta başladıkları müzakerelerde bugüne kadar 3 görüşme gerçekleştirdi.
Müzakereciler, liderlerin talimatı doğrultusunda bugüne kadar gerçekleştirdikleri müzakerelerde geniş bir tarama yaparak, uzlaşılan  ve uzlaşılmayan konular hakkında bir değerlendirme kağıdı hazırladı. Arama tarama safhası tamamlanan müzakerelerde liderlerin bugün özlü müzakerelere geçmesi bekleniyor.
Liderler, 10 ve 27 Temmuz’da da bir araya gelme kararı almıştı.

----------------------------------------

Kıbrıs müzakereleri kapsamında Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis bugün bir araya geldi.

Liderlerin, BM kontrolündeki ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binadaki görüşmesi saat 09.10’da başladı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmeye, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis de katıldı.

Yeniden başlayan müzakereler çerçevesinde bugün 4. görüşmeyi gerçekleştirecek liderlerin özlü müzakerelere geçmesi bekleniyor.

(tak)

Bu haber toplam 2423 defa okunmuştur