1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Liderler görüşmesi ertelendi
Liderler görüşmesi ertelendi

Liderler görüşmesi ertelendi

Özersay: “Erteleme talebi, Eide’nin ziyareti gerekçe gösterilerek, BM’den geldi. Buna onay verdik ancak liderler görüşmesinin Eylül ayı içerisinde mutlaka gerçekleşmesini talep ettik”

A+A-

2 Eylül’deki görüşmenin ertelenmesine onay

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 2 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanan liderler görüşmesine BM’den gelen “erteleme” talebi, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarınca onaylandı.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanlığı’na yeni atanan Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs’a 5-8 Eylül tarihleri arasında yapacağı ziyaret gerekçe gösterilerek BM’den gelen erteleme talebinin Kıbrıs Türk tarafınca onaylandığını belirtti.

TAK muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Özersay, erteleme talebinin “Eide”nin ziyareti gerekçe gösterilerek, BM’den geldiğini vurguladı. Özersay, buna onay verdiklerini ancak liderler görüşmesinin Eylül ayı içerisinde mutlaka gerçekleşmesini talep ettiklerini kaydetti.

Özersay, Eide’nin adaya geleceği gün olan 5 Eylül’de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edileceğini, 6 Eylül tarihinde ise kendisiyle bir araya geleceğini belirtti.

Liderler BM Genel Kurulu’na gidecek
Bu arada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Eylül ayının sonuna doğru BM Genel Kurulu toplantısı için New York’a gidecekleri öğrenildi.

Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Kıbrıs Türk tarafı, söz konusu ziyaret nedeniyle liderler görüşmesinin, Cumhurbaşkanı’nın adadan ayrılmasının beklendiği 22-23 Eylül’den önceki bir tarihte gerçekleşmesini talep edecek. Türk tarafının bu talebini yeni Özel Danışman Eide’ye de aktarması bekleniyor. Eide ile görüşmede, müzakere sürecindeki durum ele alınacak ve liderler için görüşme tarihi belirlenecek. Öte yandan, 2 Eylül’deki liderler görüşmesinin ertelenmesinin tek nedeninin Eide’nin gelişi olmadığı öğrenildi. Müzakere sürecinde önemli bir rolü bulunan Ban’ın Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Lisa Buttenheim’ın da söz konusu tarihte New York’ta Kıbrıs konulu temaslarda bulunacak olması bu ertelemede rol oynuyor.

Bu haber toplam 1668 defa okunmuştur