1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. LGBT ve Coming Out
 LGBT ve Coming Out

LGBT ve Coming Out

Klinik Psikolog Ziliha Uluboy’la konuştuk

A+A-

 

 

• Coming out nedir? Kısaca bahsedebilir misin?

“Coming out of closet”  (dolaptan çıkma) dilimize açılma olarak geçmiştir ama yine de come out / coming out olma veya yapma çok yaygın olarak kullanılır.
Açılma, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender  (LGBT )bireylerin ailelerine, yakınlarına, arkadaşlarına veya kime isterlerse cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini açıklamaları anlamına gelir. Açılma anına kadar bu diğerleri tarafından ya bilinmiyordur, ya da hiç konuşulmamıştır. Heteronormatif yapıda açılma diye bir kavram yoktur nedeni de heteroseksüelliğin (karşı cinsellik)  normal ve tek cinsel yönelim olarak görülmesi, toplumsal değerlerin, kuralların ve yaşam biçimlerinin herkes heteroseksüelmiş gibi kabul edilmesidir. İnsanların kadın ve erkek olarak ikiye ayrılmasını, cinsel ilişkilerin / evliliklerin sadece ve sadece karşı cinsiyetlere sahip kişiler arasında olabileceğini ve her cinsiyetin kendine has rolleri olduğunu iddia eden inançlar, düşünceler bütününde açılma kavramı söz konusu değildir. Heteroseksüellerin cinsel kimlik oluşumu evresi diye bir kavramları da işte bu yüzden yoktur fakat bu durum eşcinseller (homoseksüeller) için böyle değildir. Eşcinseller toplum baskısı, homofobi, heteroseksizmden kaynaklı cinsel kimlik oluşumu evrelerinden geçerek kimlik oluşumuna varırlar. İçsel dünya ile dışsal dünyanın çok farklı ve uyumsuz olması onların bir süreçten geçmelerine neden olur.

LGBT bireylerde açılma sadece başkalarına değil, ilk önce kendi kendilerine açılmaları gerekebilir. Heteroseksist yapıda yaşayan LGBT bireyler cinsel kimlik oluşumu evrelerinden geçerek kimliklerini benimseyebilirler; bu evreler kimlik karmaşası, kimlik karşılaştırması, kimliği tolere etme, kimliği kabul etme, kimlikten gurur duyma ve kimlik sentezi ile son bulur.

Açılma LGBT bireyler için çok önemlidir.  Onları çift kimlikle yaşamaktan kurtarır, gerçek kendileri olmasını sağlar ama bu çok da kolay değildir. Ailenin eşcinselliğe ve transcinselliğe olan tutumu çok önemli bir faktördür. Eğer çocuk aileye açıldığında şiddet görme, ret edilme, maddi ve manevi mahrumiyet yaşanması  olasılığı varsa belki de hiç açılma olmayacaktır.  Bu durum iş yeri, okul, arkadaş grubu için de geçerlidir.  Açılma en rahat maddi bağımsızlık kazanıldığında yapılır ama insan için sadece maddi durum önemli değildir duygusal  ihtiyaçları aile desteği, aile tarafından kabul görme de çok önemlidir.

• LGBT Bireylerin bu süreçte yasadığı psikolojik sorunlar nedir?

Açılma sürecinin olabilmesi için daha önce de bahsettiğim gibi LGBT bireyin kimlik oluşumunun belli bir evreye gelmesiyle olabilir. LGBT bireyin bişeyleri kendi içinde oturtabilmeli belki profesyonel desteğe ihtiyaç duyulmuşsa  o alınmalı ve kendini bu duruma hazır hissetmeli ve istemeli.

Bu süreçte LGBT bireylerin çoğunluğu yoğun bir stres ve kaygı yaşar. Açılma sürecinde öncesi, açıldığı an ve sonrası olarak düşünmek gerekir. Kendi bu duruma hazır olabilir ancak aile buna kendini hiç hazırlayamamış olabilir. LGBT birey durumun normal olduğunu farkındadır fakat aile için böyle olmayabilir. Çocuğun aileyi destekleyebilmesi, sorulan sorulara cevap vermesi önemlidir. Yaşadığımız toplum yapısında heteroseksüellikten farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği düşünülmediğinden, öğretilmediğinden ailenin vereceği tepki bir yere kadar normal diye düşünüyorum. Bu yüzden açılma sürecinde çocuk ve aile arasında durumu kabul etme uyumlanma olamamışsa bir uzman yardımı almak hayatlarının o dönemini çok kolaylaştıracaktır. Tabi burda da doğru yerden yardım almak önemli.
  

• Bu sorunların esas nedenleri sence nelerdir? Aile, toplum okul vs gibi

Heteronormatif yapı, heteroseksizmin ve cinsiyetçiliğin çok kronikleşmiş olması yaşamımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır fakat kişi ailesi ile başka iş ve okul hayatında başka problemlerle karşı karşı kalır. Okulda ve işte dışlanma, homofobi, transfobi ile yüzleşirken ailede evden atılma, utanç vs gibi olumsuz davranışlara maruz kalabilirler.

• Coming Out sürecinde ailelere tavsiyen nelerdir?

Çocuk LGBT olduğunu yani cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini ailesine açıkladığında veya aile bunu bir şekilde öğrendiğinde ebeveynin tutumu çok önemlidir. Aile bu durumdan rahatsızlık duyuyorsa bunu çözmek için uğraşmalı, bu konuda bişeyler okumalı, profesyonel destek almalı, bu konuyu öğrenmeli, çocuğunu anlamaya çalışmalı ve ona destek olmalı. Bu durum çocuğun yanlışı, hatası değildir aile durumdan rahatsızsa bu ailenin kendi içsel sorunudur ve bunu çözmek için çalışmalıdır.

LGBT konusunda doğru bilgiye ulaşamayan ebeveynler çocuğunun bu durumunu değiştireceğini düşünerek zarar verici yardım arama girişimlerinden kaçınmalılar. Doğru yerden bilgi alıp çocuklarını nasıl koruyabileceklerini, nasıl destek olacaklarını, çocuk cinsel yöneliminden ve cinsiyet kimliğinden ötürü olumsuz davranışlara maruz kaldığında ebeveynin çocuğunu koruması, savunması ve yanında olması gerekliliğini öğrenmelidir.

O çocuğun halen aynı çocuk olduğunu unutmamalı. Açılmadan sonra aile çocuğu ile bağlarının artık daha güçlü ve yakın olabileceğini farketmeli çünkü daha önce aralarında olan sır ortadan kalkmıştır ve her iki tarafta olduğu gibi gerçek kimlikleriyle ilişkidedirler bu da aile ilişkilerinin daha iyi olabilceği fırsatını verir.
Çocuğun cinsel kimliğini ifade ediş biçiminin desteklenmesi ve çocuğunun ileride mutlu bir LGBT erişkin olarak yaşayabileceği inancına sahip olunması ve bu yönde aile olarak üstlerine düşeni yapmalara gerekir.
Çocuk LGBT kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğradığında ayıplamak, kınamak, suçlamak, onu cezalandırmak, ondan utanç duyduğunu ve aileyi rezil etiğini söylemek, daha fazla/az maskülen ya da feminen davranmaya zorlamak, LGBT kimliğini saklaması ve bunun üzerine konuşmaması yönünde zorlamak çocuğa yapılacak en büyük kötülüktür. Çocuk aileden uzaklaşabilir, akademik başarısını büyük ölçüde etkileyebilir, çocuğun gelecek hayallerinin bitmesine bu gibi tutumlar neden olabilir.

LGBT ebeveynlerin bir araya gelerek benzer sorunlar yaşadıklarını, yalnız olmadıklarını görmek kendilerini iyi hissettirecektir aynı zamanda birlikte öğrenip, kendilerini birlikte geliştirmeleri hayata başka bir pencereden bakma fırsatı verecektir.

 

'LGBT ÖZEL'DEKİ  DİĞER YAZILARI OKUMAK  İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 7517 defa okunmuştur