1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Lefkoşa Konseri
Lefkoşa Konseri

Lefkoşa Konseri

Lefkoşa Konseri

A+A-

Erdinç Gündüz

1966 yılında,  dileyen Lise mezunu Mücahitlerin terhis edilebileceği ve arzu edenlerin, burslu olarak yüksek öğrenim için Türkiye’ye gidebilecekleri kararı kesinleşmişti.  1963-64 lise mezunlarından oluşan ilk grupta, yüksek öğrenim için,  Bayrak Kuartet’ten de ayrılacak olanlar vardı. Yılmaz, Ersel ve Rahmi, zorunlu olarak grubu bırakacaklardı.
Geride kalanlar, ben, Süleyman ve Ferahzat, Bayrak Kuartet’in nasıl devam edeceğinin planlarını yapmaya başlamıştık. İşte tam bu sıralarda Lefkoşa Konseri fikri atıldı ortaya.  Bir bakıma, ayrılacak olan arkadaşlarımızla son çalışmamız olacaktı bu konser.

***

Bütün 22. Bölük seferber olmuştu. Komutanlarından, çavuşlarına, erlerine kadar. Konser seferberliğinin sorumluluğunu da, Bölükte Takım Komutanı olan Hasan Zilci üstlenmişti.  Konser tarihi olarak belirlenen 1 Kasım 1966 için yoğun bir çalışma başlatıldı.  Afişler bastırıldı, gönüllü arkadaşlar sokak sokak gezip afiş asıp dağıttılar. Bilet işiyle bir başka gönüllü grubu ilgileniyordu. Hasan Zilci  ise,  asli görevi yanısıra, bir yandan  her şeyin takibini yaparken bir yandan da dekorlar için çabalıyordu. Nitekim onun bu çalışmaları semeresini verecek, Lefkoşalı müzikseverler bu konserde, o güne kadar hiç alışılmamış güzellikte bir sahne dekoruyla karşı karşıya kalacaklardı.

Zafer Sineması 1000 kadar koltuk kapasiteliydi.  Plana göre 1 Kasım’da ö.s. öğrenciler, gece 20.00’de de halk için sahne alacaktık.  2000 küsur bilet basıldı.  Ancak talep çok daha fazlaydı.  Üçüncü bir konser kaçınılmaz olmuştu.  1000 adet bilet daha baskıya verilip satışa çıkarıldı. Üç konser için 3000 biletin tümü de çok kısa sürede tükenmişti.

***

Konser maratonu, öğrenci konseriyle, 1 Kasım 1966 günü ö.s.  başladı, gece 20.00’de ve 2 Kasım’da tekralanan konserle noktalandı.  Üçünde de tıklım tıklım dolu olan  Zafer Sineması, belki de tarihinin en büyük kalabalığına ev sahipliği yapıyordu.  Belki de Lefkoşa da, Lefkoşa olalı böyle birşey yaşamamıştı.  Her şey alışılmışın dışındaydı. Sahne dekoru, sahne ışıklandırması v.s. v.s.  Ama en önemlisi salonu dolduranların konser boyunca hiç bitmeyen coşkusuydu.

***

Sahneye önce  ‘Bayrak Kuartet-Küçükler’  adını verdiğimiz grup çıktı.  Bu bölüm, enstrümantal parçalarla,  30 dakika kadar sürüyordu.  Aynı bizim gibi, üç gitar bir bateriden oluşan grupta,  bateride Oktay,  gitarlarda Mustafa Defteralı ve Aydın Kalfaoğlu, bas gitarda ise Bülent Kalfaoğlu vardı. 
‘Bayrak Kuartet Küçükler’den sonra sahneye biz çıktık. Önce üç-beş enstrümental parça çaldık. Sonra da Ersel ve Rahmi şarkılar söylediler. Benim ve Yılmaz’ın seslendirdiği İngilizce şarkılar da vardı.
İlginç bir repertuardı. Zamanın ünlü grupları Ventures ve Shadows, Beatles, Rolling Stones ve Animals’ın parçaları yanısıra, Türk Pop Müziğinden, Dario Moreno’nun  ‘Aşkımız Bitti’,  Erol Büyükburç’un ‘Ağlarım’ gibi şarkıları vardı.  Hatta Rahmi,  Fransızca bir şarkı bile seslendirmişti. Ersel ise özellikle Cliff Richard şarkılarıyla sahnedeydi. Benim seslendirdiğim şarkılar ise batıdan, daha sert ve gürültülü (!) parçalardı. Troggs’tan, Beatles’dan, Rolling Stones’dan seçilmiş şarkılardı.

-----------------------------------------------------------

Özel izin
Lefkoşa Türk Kız Lisesi öğrencileri de Bayrak Kuartet Konseri’ne gelmek istiyorlardı ancak okul Müdüresi Leman Feridun Hanım olaya soğuk bakıyor, izin vermiyordu.  Göndermiş olduğumuz 300 kadar bilet de iade edilmişti. Bunun üzerine, Leman Hanım’la karşılıklı görüşme kararı alındı. Belki yüzyüze konuşulduğunda ikna edilebilirdi.
Leman Hanım’la görüşmeye -yanlış hatırlamıyorsam-  Ferahzat ve Hasan Zilci arkadaşlarımız gittiler. Uzun süren bir görüşmeden sonra Müdüre Hanım bir koşulla izin vermeyi kabul etti.  Lefkoşa Türk Kız Lisesi’nden gidecek kız öğrencilere Zafer Sineması’nın balkonu ayrılacak, oraya başka hiç kimsenin girmesine izin verilmeyecekti. Şartını kabul ettik ve böylece LTKL öğrencileri de konsere gelebildiler.  Konser boyunca en coşkulu yerin  o balkon olduğunu da ilgi ile izledik.

Bu haber toplam 1639 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 286. Sayısı

Adres Kıbrıs 286. Sayısı