1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. LEFKOŞA ‘HARABE’ GİBİ
LEFKOŞA ‘HARABE’ GİBİ

LEFKOŞA ‘HARABE’ GİBİ

Başkentin hali perişan… Yollar çukur, sokaklar çöp dolu… Lefkoşalı duruma isyan ediyor

A+A-


 

Başkent Lefkoşa, bir yandan alt yapı sorunlarıyla bir yandan da çevre kirliliğiyle boğuşuyor. Yolları çukurlarla dolu olan Lefkoşa’da vatandaşlar belediye hizmetlerinden yararlanamadıklarından dert yanıyor. 

Ayşe GÜLER-Didem MENTEŞ

Başkent Lefkoşa’nın hali içler acısı durumda… Ciddi alt yapı sorunlarıyla boğuşan Lefkoşa’daki çevre kirliliği vatandaşı canından bezdirdi.

Lefkoşalı, belediye hizmetlerinden yararlanamadıklarını ifade ederek, gerekli temizlik hizmetlerinin yapılmadığından dert yandı.

“Lefkoşa bu görüntüyü hak etmiyor” diyen vatandaşların birçoğu, yeni dönemde belediye başkanının sorunları çözebilmek için “halkla daha iç içe olması gerektiğini” dile getirdi.

Kimi vatandaşlar ise “Büyük ümitlerle başkanı seçtik, umutlarımız yarıya düştü. Şu anki belediye hizmetlerden yarı yarıya memnunuz. Yeni başkan Lefkoşa’ya ekstra bir şey katmadı” diye konuştu.
Bazıları ise mali sıkıntılar nedeniyle belediye başkanına “süre verilmesi gerektiğini” savundu.

Yollar delik deşik…
Lefkoşa Türk Belediyesi’nin hizmet verdiği bölgelerde birçok yol, ova yollarını aratmıyor. Şu anda bazı bölgelerde asfaltlama çalışması yapılsa da Lefkoşalı, ‘çukurlu yollar’ nedeniyle isyan noktasına geldi.
YENİDÜZEN’e konuşan vatandaşlar, bozuk yollar nedeniyle araçlarında hasar oluştuğunu söyledi.

Sıcaklık arttı, sinekler çoğaldı
Bazı Lefkoşalılar ise hava sıcaklıklarının artması nedeniyle sineklerin çoğaldığını ancak halen gerekli ilaçlamanın başkent sokaklarında başlamadığını savundu.
“Boş arazilerde fareler ve yılanlar geziyor. Sinekler çoğaldı. Bu işe bir an önce çözüm bulunmalıdır” diyen vatandaşlar, yetkilileri göreve davet etti.

En büyük sorunlardan biri çevre temizliği…
Vatandaşların büyük bir bölümü çevre kirliliğinden dert yandı.
Belediyenin ana yol dışında ara sokaklara yeterli hizmeti vermediğini savunan vatandaşlar, belediye başkanına çağrı yaptı, bu bölgelerinde temizlenmesini istedi.
Vatandaşlar özellikle Marmara, Kaymaklı ve Hamitköy bölgesindeki ara sokaklardaki çevre kirliliğinden şikayetçi oldu.

----------------------------------------

VATANDAŞLAR NE DEDİ?..  VATANDAŞLAR NE DEDİ?.. VATANDAŞLAR NE DEDİ?..

Levent Yaman: “Çevre temizliği yapılmıyor”

“Eskiye rağmen belediye hizmeti çok daha iyi durumdadır. Hamitköy’e daha önce hiçbir hizmet yoktu. Ali Kocaman Sokak’ta daha önce sular sokağa kaplamıştı. Basına durumu aktarmıştık daha biraz iş yapıldı. Çöplerimiz toplanır ama çevre temizliği yoktur. Köyün içinde çöpleri toplamak için kamyonlar geçer ama çevre temizliği yapılmaz. Bazı yerlerde çöpler birikir birçok sefer belediyeye toplaması için içeriye haber ederiz ama gelip almadılar. Benim evin önünde otları temizledim yılan falan gelmesin diye ve çöplerin yanına döktüm. 5 kez belediyeyi aradım gelip alsınlar ama almadılar ve 5’incisinden sonra başkana söyledim de gelip aldılar. Bu şekilde olmaması lazımdır. Her bölge için bir ekibi olacak tek tek kayda geçecek ve içeriden görevlendirme yapacak, beklemeyecekler halk arayıp da söylesin. Ben çöp, aydınlatma ve sağlık vergisi veriyorsam, belediyenin görevi de hizmetlerini yerine getirmesini de isterim.”

Fuat Güngörmüş: “Büyük ümitlerle seçtik, umutlarımız yarıya düştü”

“Lefkoşa yalnızca Terminal bölgesinden ibaret değildir. Bizim bölgeye kimse gelip temizlik yapmıyor, mahallemiz süpürülmüyor bile. Büyük ümitlerle başkanı seçtik, umutlarımız yarıya düştü. Geçtiğimiz gün yağan yağmurdan evimizi su bastı.  Derenin getirdiği pislikleri sabah ben temizledim. Yılda iki kez temizlik yapılsa ona da razı olacağız. Ama yapılmıyor. Hizmetlerden yarı yarıya memnunuz. Bazı faaliyetlerden memnunuz, bazı faaliyetlerden memnun değiliz. Belediye çalışanları çöpleri alırken çöp kutumuzu kırdı. Belediyeye söyledik, yapamayız dediler. Su parası ödüyoruz ama çok kireçli olduğu için ağaçlarımız kuruyor”

Fatma Onbaşı: “Bu görüntü başkente yakışmıyor”

“Evimizin arkasındaki boş arsa temizlenmiyor. Yaz geldi, hava sıcaklığı arttı. Fareler, yılanlar çıkmaya başladı. Korkuyoruz. Durumu belediyeye bildirdik. Bir an önce gelip temizlemelerini bekliyoruz. Yolların durumu içler acısı. Her yer çukurlarla dolu. Arabalarımız maffoldu. Bu görüntü başkente yakışmıyor”

Ali Şahelveri: “Halkla daha çok iç içe olmalı”

“Evimde tadilat yapıyorum. Belediyeyi aradım, çöp konteynırı istedim. Parası neyse verecektim. Ama ‘bana evin yakınında boş arazi var, molozları oraya yığ’ dediler. Ama ben komşularıma ayıp olduğunu düşündüğüm için bunu yapmadım. Şimdi öylece kapımın önünde molozlar kaldı. Belediyeden kimse gelip gitmedi. Belediye Başkanı, görevinin başına yeni geldi. Süre de tanınmalı. Ancak halkla daha fazla iç içe olması gerektiğini düşünüyorum. Lefkoşalının sıkıntısını bilmeden nasıl belediye başkanlığı yapacak?”

Özen Ornutalı: “Yeni başkanın ekstra bir şey yaptığını görmedik”

“ Ne ilaçlama ne de çevre temizliği yapılmıyor. Hava sıcaklığı arttığı için sinekler çoğaldı, yılanlar arttı. Geçmişte bu dönemde ilaçlama yapılırdı ancak şu ana kadar hiçbir şey yapılmadı. Eski belediye başkanını arıyoruz. Yeni başkanın ekstra bir şey yaptığını görmedik. Şu anda Lefkoşa’da düzen yok. Cevat Bey Sokak’a kaldırım yapılmasını istiyoruz”

Hüseyin Aktuğ: “Eski döneme göre gözle görülür bir fark yok”

“Yeni başkan genel olarak bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ayağımıza gelerek bize neler yapıp neler yapmayacağını söyledi. Ama Hamitköy’e net bir hizmet göremedik. Yani eski döneme göre gözle görülür bir fark yok. Başkan, şu anda yatırım yapacak durumda olmadığını söyledi. Asfaltlar yamalanıyor. Rutin olarak çöpler toplanıyor. Ama bölgede yağmur drenaj yok, çevre temizliği yok. Şu anda eski döneme göre belediyedeki tek fark belediyede iletişim olmasıdır. Yoksa onun dışında bir değişiklik yok”

Turan Kumsal: “Biraz daha çabalamalı”

“Beklentilerimiz devam ediyor, ümitliyiz. Bizi hayal kırıklığına uğratmasın. Biraz daha çabalasın. Biz onu destekledik. Belediye ana yollar dışında ara yolları da görsün”

Bu haber toplam 2290 defa okunmuştur