1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Lefkoşa-Güzelyurt Anayolu… Bu yolda ölüm çok
Lefkoşa-Güzelyurt Anayolu… Bu yolda ölüm çok

Lefkoşa-Güzelyurt Anayolu… Bu yolda ölüm çok

2014 yılının Ocak ayında bahse konu yolda dört öğretim görevlisinin hayatını kaybetmesi ardından yola beton refüj konulmasına rağmen, anayolun aydınlatma ve güvenlik açısından yetersiz kaldığı dikkatlerden kaçmıyor.

A+A-

Lefkoşa- Güzelyurt anayolu son üç yıl içerisinde 22 kişinin canını aldı. Özellikle Gönyeli Çemberi ile Yılmazköy arasında kalan bölge ciddi ölümlü kazalara sahne oldu

 

• YENİDÜZEN’e konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği(TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, Lefkoşa Güzelyurt anayoluyla ilgili tespitlerini sıraladı: 
• Yolun çift şeride çıkarılması yeterli olmadı.
• Çift şerit çözüm getirmedi, kendi içerisinde başka sorunlar yarattı.
• Bahse konu yolda çizgiler ve aydınlatma doğru yapılmadı. Kurumlar arası borç nedeniyle  aydınlatma kapalı, yol karanlık. 
• Çemberlerin sürücüleri yavaşlatır pozisyonda olması gerekirdi.
• Yolun çift şerit olması, kavşakların tehlike yaratması, çizgiler ve aydınlatmanın olmaması tehlikeyi getirdi.
• ‘Anayol devriyesi’nin olmaması bu tür kazalara davetiye çıkardı.
• Yeterli polis olmadığı için anayol devriyesi uygulamaya konulmuyor. Eğer anayol devriyesi olsaydı geçen günlü kazada, yoldan duran o araca müdahale edilebilir bu kazanın da önüne geçilebilirdi.

Didem MENTEŞ

Lefkoşa- Güzelyurt anayolu üzerinde birçok hata ve ihmal nedeniyle 22 kişi son üç yıl içerisinde hayatını kaybederken, bahse konu anayol adeta ‘ölüm yolu’na döndü.

27 Kasım günü meydana gelen trafik kazasında emekli Trafik Polis Müdürü Osman Aydın’ın hayatını kaybetmesi, yol güvenliğini yine sorgulatır hale getirdi.

2014 yılının Ocak ayında aynı yolda dört öğretim görevlisinin hayatını kaybetmesi ardından bahse konu yola beton refüj konulmasına rağmen, anayolun aydınlatma ve güvenlik açısından yetersiz kaldığı dikkat çekti. Son yıllarda Lefkoşa- Güzelyurt anayolu üzerinde meydana gelen trafik kazalarında farklı ihmaller ve eksiklerin birçok kişinin canına mal olurken, birçok ailenin evine ateş düştü.Özellikle uzmanların şoförlerin dikkatli sürüş yapması konusunda uyarılarda bulunurken, kamera koymanın yanında, çember, aydınlatma ve yol güvenliğini sağlayıcı adımlar atılmasını bir kez daha vurguladı.

Avcı: “Yol güvenliği halan tamamlanmış değil”

YENİDÜZEN’e konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği(TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, Lefkoşa Güzelyurt anayolunun çift şeride çıkarılmasının ülkedeki yol güvenliğinin ‘tamamdır’ durumuna gelmediğini vurguladı.
Yol çizgileri, kavşakların tehlike yaratması ve aydınlatmanın olmaması tehlikeye kapı araladığını aktaran Avcı, ‘anayol devrisyesi’nin bulunmamasını da en büyük eksiklik olarak yorumladı.

Avcı, Karayolları Dairesi’nin Kıb-Tek’e borcu olduğu gerekçesiyle anayolda elektrik kesintisine gidilmesinin ise kabul edilemez olduğunu, devlet kurumları arasındaki sorunun vergisini ödeyen vatandaşa ödetilmeyeceğini vurguladı.

Üç yılda 22 kişi can verdi

Son üç yıl içerisinde Lefkoşa- Güzelyurt anayolu üzerinde meydana gelen trafik kazalarına baktığımız zaman 22 kişi hayatını kaybetmiş durumda. Bu kazaların birçoğu akşam saatlerinde ‘aydınlatma’ olmayan yerlerde meydana geldiği görülürken, Türkeli kavşağının olduğu alanda da büyük kazalar meydana geldi. Özellikle 20 Ocak 2014 tarihinde Türkeli kavşağında meydana gelen kazada Lefkoşa istikamitinden gelen aracın, kavşağın bariyerine çarpması sonucu karşı şeride geçmiş ve dört kişinin ölüme neden olmuştu. Bu kazadan sonra Karayolları Dairesi anayola ‘beton bariyerler’ koyarak önlem almıştı.


----------------------------------------------------------------------

Avcı: “Anayol devriyesi şart!”

Konu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği(TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, yolun çift şeride çıkarılmasının ülkedeki yol güvenliğinin tamam olduğunu göstermediğini kaydetti.

Çift şeridin çözüm getirmediğini, onunda kendi içerisinde başka sorunlar yarattığını vurgulayan Avcı, bahse konu yolun çizgileri ve aydınlatmanın doğru yapılmadığına dikkat çekti. Avcı, çift şerit yolda kameraya ihtiyaç duymaya gerek olmadığını belirterek, çemberlerin sürücüleri yavaşlatır pozisyonda olması gerektiğini söyledi. Avcı, “Alayköy çemberi gibi güvenilir olmadığı için kamera koyma yoluna gidildi” diyerek bu sorunun yaşanmasının devletin sorumluluğunda olduğunu aktardı.

Mehmet Avcı, sadece işin yollarla bitmediğini, sürücü kalitesinin tartışılması gerektiğini belirterek, sürücülerin yolda yaptığı işlevin ciddiyetini algılaması gerektiğini vurguladı. Yolun çift şerit olması, kavşakların tehlike yaratması, çizgiler ve aydınlatmanın olmaması tehlikeyi getirdiğini aktardı. Gelmiş geçmiş hiçbir hükümetin kazaların önlenmesinde ‘radikal önlemler’ almadığına dikkat çeken Avcı, ‘anayol devriyesi’nin olmaması bu tür kazalara davetiye çıkardığını belirtti. Avcı, “yeterli polis olmadığı için anayol devriyesi uygulamaya konulmuyor. Eğer anayol devriyesi olsaydı geçen günlü kazada, yoldan duran o araca müdahale edilebilir bu kazanın da önüne geçilebilirdi” dedi. Avcı, anayolun ışıklarının da Karayolları Dairesi’nin Kıb-Tek’e olan borçtan kaynaklandığını ve bunun kabul edilemez olduğunu aktardı. Avcı, “Karayolları Dairesi vatandaşın vergileriyle çalışıyorsa ve vatandaş nasıl elektrik borcunu ödüyorsa, dairede kuruma bu borcu ödemelidir. İki kurum arasındaki sorunu vergisini ödeyen vatandaş ödememelidir” dedi.

İŞTE TABLO:

2010
3 Kasım 2010 tarihinde günü ise meydana gelen kazada Bostancı Bağcıl Kulübü’nün genç takım oyuncularından İsmail Çetin hayatını kaybetmiş, Uğur Urak ağır yaralanmıştı.
13 Mart 2010’da yine aynı yol üzerinde sabah saatlerinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 21 yaşındaki Tolga Ballı hayatını kaybetmiş, ikisi ağır dört kişi yaralanmıştı.
18 Eylül’de bahse konu tarihte Alayköy yakınlarında saat 17:30 sıralarında meydana gelen feci trafik kazasında 3 kişi yaşamını yitirmişti. Yalçın Yarkın yönetimindeki RY 529 plakalı cip, Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya gelmekte olan Metin Erdönmez yönetimindeki LE 710 plakalı aracın önünü tıkaması sonucu meydana gelmişti. Mustafa Erinçoğlu, olay yerinde Metin Erdönmez ise hastanede yaşamını yitirmişti.
27 Temmuz günü Lefkoşa- Güzelyurt anayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında Şahinler Çemberi’nde bordür taşına çarpıp takla atan araç sürücüsü Azerbeycanlı Zaur Yagubov’un hayatını kaybetmişti.

2011
12 Ocak 2011 tarihindeki kazada üç araç çarpışması sonucu Serhatköy’de ikamet eden Ersin Gözen 34 yaşında hayatını kaybetmişti.
28 Haziran’da meydana gelen trafik kazasında ise genç bir sürücünün çarptığı araçta, 7 aylık bebek Ege Göktuğ araçtan fırlayarak yol içerisinde can vermişti.
24 Temmuz’da Lefkoşa Güzelyurt anayolu üzerinde meydana gelen kazada bir araç içerisinde bulunan Xiela Keana Yücelen olay yerinde yaşamını yitirmişti.
Zet Kartng önünde 23 Ağustos 2011 Salı günü meydana gelen trafik kazasında 81 yaşındaki Cemaliye Coşkun hayatını kaybetmişti.
28 Ekim 2011’demeydana gelen trafik kazasında Cemil Kızılbora yönetimindeki araç, yol kenarında bozulan araçlarını onarmak için duran üç kişi hayatını kaybetmişti. Kazada; Ferkan Bozkurt, Necdet Işıkgün ve Müslüm Gerçek olay yerinde can vermişti.
21 Aralık 2011’de Lefkoşa Güzelyurt anayolu üzerinde saat 01:00 sıralarında meydana gelen kazada Gayrötköylü Yavuz Gerbağa ağır yaralanmıştı. Gerbağa, ‘Lipstick’ isimli gece kulübü yakınlarında daha öncen meydana gelen trafik kazasını görerek, yardım etmek için yönetimindeki FK 956 plakalı aracı yol kenarına park etmişti. Araçtan inerek kaza yerine gitmeye çalışırken, o esnada tali yoldan çıkan HR 995 plakalı bir otomobil Gerbağa çarpmış ve söz konusu araçtakiler olay yerinden kaçmıştı.

2012
8 Ağustos 2012’de gerçekleşen trafik kazasında ise 11 yaşındaki Nihat Karlı hayatını kaybetmişti.

2013
23 Mart günü bir kamyonun çarpması sonucu 3 yaşındaki kız çocuğu Cennet Hilal Tören hayatını yitirmişti.
11 Haziran 2013’de ise meydana gelen trafik kazasında ise Lokmacı Barikatı’nda görev yapan uzman er Abdülkadir Turan olay yerinde can vermişti.

2014
20 Ocak 2014 tarihinde ise Lefkoşa’dan Güzelyurt istikametine gitmekte olan Çiğdem Altınfincan yönetmindeki araçla, Türkeli kavşağında yoldan çıkarak refüje çarparak karşı yola fırlamıştı. Çarpma sonucu karşından gelmekte olan Naci Kanatlı yönetimindeki FZ 484 plakalı aracın tavanına çarpmış arından da, içerisinde Ayşe Hadımcı Candemir, İmge Kozok ve Figen Arkın bulunduğu JU 850 plakalı araca çarpmıştı. JU 850 plakalı aracın içindeki dört öğretim üyesi olay yerine hayatını kaybetmişti.
24 Şubat 2014’de anayolun 7-8 km aralığında motosikletten inerek yolda yaya olarak duran Günay Canat, bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.
27 Kasım 2014’de saat 17.30 sıralarında, Yılmazköy civarında Osman Aydın yönetimindeki CY 626 plakalı salon aracın Lefkoşa istikametine doğru seyrederken, Kemal Manaz’ın sorumluluğunda bulunan ve lastiği patladığı için banket içinde park halinde bulunan HJ 984 plakalı van araca arkadan çarpması sonucu meydana geldi. Osman Aydın olay yerinde hayatını kaybetti.

Bu haber toplam 3963 defa okunmuştur