1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Lefke'de çözüm bekleyen sorunlar
Lefkede çözüm bekleyen sorunlar

Lefke'de çözüm bekleyen sorunlar

Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinasyon Komitesi, Lefke Belediyesi’ni sorunların çözümü için yapılacak mücadele şekillerini belirlemek ve acil bir eylem planı oluşturmak için toplantıya çağırma kararı ald

A+A-

Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinasyon Komitesi, 09-Mayıs-2015/Cumartesi günü yaptığı toplantıda, Lefke bölgesindeki yıllardır çözüm bekleyen, fakat bir türlü çözüme kavuşturulamayan, giderek kronikleşen ve bölgenin kalkınmasını engelleyen sorunları tesbit edip, bölge Sivil Toplum Örgütleri’ni, bölge kuruluşlarını, bölge muhtarlarını  ve Lefke Belediyesi’ni bu sorunların çözümü için yapılacak mücadele şekillerini belirlemek ve acil bir eylem planı oluşturmak için toplantıya çağırma kararı aldı.

LEFKE BÖLGESİ STÖ KOORDİNASYON KOMİTESİ'NİN ALDIĞI KARARLAR ŞÖYLE;

1. CENGİZ TOPEL HASTANESİ:
Uzun yıllardır yeterli hizmet veremeyen Cengiz Topel Hastanesinin sorunları gün geçtikçe artmaktadır. Sağlık Bakanlığı kadro  kuruluşunda “ikinci basamak hekimlik hizmeti veren” hastane yazmasına rağmen, şu an verdiği sağlık hizmeti sağlık ocağı seviyesini düşmüştür. Kadrosunda 20 doktor olması gerekirken, hastanede sürekli çalışan doktor sayısı 5 doktoru geçmemektedir. Haftanın belli günlerinde görev yapması için , bölge dışındaki hastanelerden doktor görevlendirilse de, görevlendirilen doktorların buraya gelişi çeşitli nedenlerle  süreklilik arzetmediği için gerekli verim alınamamakta ve vatandaşların sağlık hizmeti ihtiyaçları karşılanamamaktadır.

2. APLIÇ KAPISININ AÇILMASI:
Bölge çıkmaz sokak durumundadır. Yıllardır gündemde olan Aplıç Kapısının açılması gerçekleştirilememiş ve bölge bu sarmaldan bir türlü çıkamamıştır.. Aplıç kapısının  açılması, Kuzey’de Lefke ve yöresine hareket sağlayacağı gibi, Güney’de de çıkmaz sokak durumunda olan Maratasa bölgesine olumlu katkısı olacaktır.

3. LAÜ YURTLARI:
  Lefke Merkezin ekonomik açıdan güçlendirilmesi için talep edilen öğrenci yurdu 2014 yılında Lefke Avrupa Üniversitesi Gemikonağı yerleşkesi içine yapılmıştır. 2014 yılında Lefke STÖ temsilcileri, Lefke Belediye Başkanı ve LAÜ Rektörü arasında yapılan  toplantıda, Lefke Merkeze 2015 yılı içerisinde bir yurt yapılması kararı alınmasına ve sözü verilmesine  rağmen, 2105 yılı başlarında Lefke Avrupa Üniversitesi Gemikonağı kampüsü içerisine ikinci yurt yapımına başlanmıştır.

4. BÖLGEMİZE YAPILAMSI PLANLANAN KİRLİ YATIRIMLAR:
  A)   23.04.2008 tarihinde Lefke Bölgesi STÖ platformunun aldığı bir kararla ‘Kirli yatırıma özellikle madencilik alanında yapılacak olan tüm yatırımlara hayır” denmiştir. Lefke bölgesinin kalkınmasına yardımcı olacak yatırımların Eğitim,Tarım, Turizm ve Liman olarak belirlenmiş ve bu yatırımların desteklenmesi ve teşvik edilmesi kararlaştırılmıştır.
B)   Bölgemizin , hatta KKTC’nin en büyük Çevre sorunu olan CMC maden atıklarının temizlenmesi işlemi gerçekleşmemiş, bu alanda faaliyet gösteren firmanın uygulama takviminin çok gerisinde kaldığı, hatta bu konuda ciddi bir çalışma yapmadığı saptanmıştır. Bu konunun çözülmesi için  daha fazla bekleyemeyeceğimiz, sorunun çözümü için hükümetin yeni açılımlar yapması gerektiğine inanıyoruz. Sorunu, ciddi ve süratli çözüme ulaştıracak başka alternatiflerin bulunması konusunda hükümet derhal adım atmalı.
C)   Bölgede, madenden dolayı çevre sorunu dururken ve çözüme ulaştırılamazken, bölgede YENİ MADENCİLİK MACERASINA ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİMİZİ kararlı bir şekilde duyuracağız.

5. AĞAÇ KATLİAMI:
Lefke ve yöresinin kendine has olan yeşil dokusunun, özgün ağaçlardan oluşan peyzajının  korunması için bölge STÖ ellerinden gelen her şeyi yapmalarına rağmen, bölgedeki ağaç katliamları devam etmektedir. İlgili devlet dairelerinin bu konuda sorumsuz ve duyarsız kaldıkları görülmektedir. Bunun yanı sıra ormanlarımız da çam kese böceği tarafında yok edilmektedir. Orman dairesi ise yeterli ilgiyi göstermeyip gereken mücadeleyi yapmamaktadır.

6. BÖLGE EĞİTİM KURUMLARI:
A)  Lefke Gazi Lisesi ve Cengiz Topel Endüstri Meslek Liselerinde birçok sorunun yanında eksik öğretmen sorunu yıllarca çözülememektedir.
B)   Lefke Bucağı içerisindeki ilkokullardan mezun çocukların, özel eğitim ve kolej eğitimi alacak olanların dışında Lefke Gazi Lisesi orta bölümüne kaydolmaları gerekirken, bunların çok azı Lefke Gazi Lisesi’ne kayıt yaptırmaktadır. Bu sorunun çözümü için çalışma yapılmalıdır.

7. BÖLGEYE SOSYAL KONUT YAPIMI VE MEVCUTLARIN TAPU SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ
Lefke ve Yöresindeki gençlerin bölgede ikamet etmelerini teşvik etmek amacıyla yeni Sosyal Konut Alanlarının açılması ve bu konuda yeni Projelerinin başlatılması gerekmektedir. Ayrıca mevcut Sosyal Konutlarının tapu işlemlerinin süratle tamamlanıp hak sahiplerine tapuları verilmelidir.

8.  BÜYÜK BİNALARIN VE YURTLARIN ATIK SULARININ BÖLGEYE SUURSUZCA AKITILMASI:
Çevre kirliliğine ve Sağlık sorunlarına sebebiyet veren bu durumun derhal durdurulması gerekmektedir.  Kimi binalarda arıtma tesisinin bulunmadığı, var olanların da bazılarının sağlıklı çalıştırılmadığı görülmektedir. Bu konu Çevre dairesinin bilgisi dahilinde olmasına rağmen herhangi bir çalışma başlatılmamıştır.  
                           
9. HURMA AĞAÇLARI:
Lefke ve yöresinin simgesi haline gelen, Lefke peyzajının önemli bir figürü olan  ve görsel güzelliğine katkısı bulunan adına Festivaller düzenlenen, üreticisine maddi katkı sağlayan Hurma ağaçlarında son yıllarda baş gösteren, hurma ağaçlarının kurumasına ve hızla yokolmasına neden olan  Kırmızı Palmiye Böceğine karşı yeterli mücadele yapılmamaktadır. Tarım Bakanlığının bu konuda  aktif çalışma başlatması gerekmektedir.

10. LEFKE GÖLETİ VE DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ:
A)   Dört milyon iki yüz bin ton metre küp depolama  kapasitesine sahip ve dönem dönem beş milyon metre küp kapasite kullanımı olan Lefke göletindeki suyun İHTİYACA GÖRE, ADİL ve ŞEFFAF OLARAK  DAĞITIMI sağlanmalıdır. Bu dağıtımdan elde edilen GELİR AÇIKLANMALI ve su dağıtım şebekesindeki sorunlar, sulama mevsimi başlamadan  derhal giderilmelidir.
B)   Lefke bahçelerinin halen büyük bir kısmı eski yöntemle (vahşi sulama sistemi) ile sulanmakta, bu da az olan su kaynaklarının israf edilmesine neden olmaktadır. Lefke bahçelerine damlama sulama sistemi kurulması için birçok kez Tarım Bakanlığı bütcesine kaynak konmasına rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmadı.

11. LEFKE BÖLGESİNDE BULUNAN DEVLET KURULUŞLARI:
Lefke bölgesinde bulunan devlet kurulışlarının birçoğu kapatılmış, geriye kalanlar ise küçültülmüş ve işlevsiz hale getirilmiştir. Kaymakamlık ile ilgili darelerde de en basit işlemler yapılamamakta, vatandaş Güzelyurt ve Lefkoşa’ya yönlendirilmekte, Kaymakam eskiden kalma bir gelenek olan haftada bir gün Lefke Kaymakamlık binasında vatandaşların sorunlarını dinleme alışkanlığı bile kaldırmış bulunmaktadır.

Kamuoyuna açıkladığımız bölgemizle ilgili sorunların görüşülmesi, sorunların çözümü yönünde yapacağımız çalışmalar için acil eylem planının oluşturulması için 13-Mayıs-2015/Çarşamba saat 18.00 Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Konferans salonunda yapılacak olan toplantıya, bölgemizdeki tüm Sivil Toplum Örgüt Yöneticileri, Kuruluş Yöneticileri, Bölge Muhtarlar, Belediye Başkanı ve Belediye meclis üyeleri davetlidir.

Lefke bölgesi STO Koordinasyon Komitesi

Bu haber toplam 3127 defa okunmuştur