1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Ledra Palace’ta ortak “Zeytin Festivali”
Ledra Palace’ta ortak “Zeytin Festivali”

Ledra Palace’ta ortak “Zeytin Festivali”

Kıbrıslı Türk ve Rum Zeytin üreticilerinin düzenleyeceği festivalde zeytin, narenciye ve nar ürünleri de sergilenecek

A+A-

Lefkoşa’da ara bölgede pazar günü “İki Toplumlu Zeytin ve Sonbahar Meyveleri Festivali” düzenleniyor.

Kıbrıslı Türk ve Rum zeytin, narenciye ve nar üreticilerinin ürünlerini 40 stantta teşhir edeceği festival,de iki toplumlu müzik şöleni de yer alacak. Ledra Palace’ta 10.00-18.00 saatleri arasında yer alacak festivalde, geleneksel Kıbrıs ekmeğiyle zeytinyağı tadım testleri de yapılacak ancak satış olmayacak.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum zeytin üretici örgütlerinin talebi üzerine düzenlenecek festival, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Bitkisel Üretim Projesi altında yapılacak.

Avrupa Komisyonu’nun açıklamasına göre festival, pazar günü ara bölgede Ledra Palace Oteli civarında bulunan Fulbright Vakfı ve Chateau Status Restoran binasında 10.00 ile 18.00 saatleri arasında yer alacak.

ZEYTİN, NAR VE NARENCİYE ÜRÜNLERİ

Festivalde ada genelinde yetiştirilen zeytin, nar ve narenciye türleri gibi sonbahar ürünleri sergilenecek. Festivalde ayrıca adanın farkı bölgelerinde üretilen zeytin yağı tadımı imkanı da sunulacak. Etkinliğin iki taraftan nar, narenciye ve zeytin üreticilerinin bir araya getirmesi açısından da önem taşıdığı kaydedildi.

Festivalin, son altı yılda Kıbrıs Türk tarafında tarımsal teknik destek sunan Avrupa Birliği Destekli Bitkisel Üretim Projensin kapanış etkinliği de olacağı kaydedildi. Söz konusu projenin hedefinin, AB’nin diğer projelerinde de olduğu gibi, tarım alanında faaliyet gösteren Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yakınlaşmasını sağlamak olduğu ifade edilen açıklamada, hafta sonu düzenlenecek etkinliğin bir diğer hedefinin de iki kesimden nar, zeytin ve narenciye üreticileri arasında işbirliğinin gelişmesine olanak sağlamak, tartışma ortamı yaratmak olduğu kaydedildi.

Etkinliğin Kıbrıslı Türklere yönelik mali yardım programı kapsamında finanse edildiği kaydedilen açıklamada, projenin önemli bir bölümünü teşkil eden kırsal ekonominin gelişimi için bu güne kadar 35 milyon Euro ayrıldığı kaydedildi.

 

İki Toplumlu Zeytin Festivali ve AB Bitkisel Üretim Projesi kapanış etkinliği kapsamında hafta sonu Ledra Palace’ta zeytin ve bitkisel üretim konularında sunumlar da yapılacak.

Kıbrıs Türk ve Rum Zeytin Üreticileri Birlikleri ile Avrupa Birliği Kıbrıslı Türklere Yardım Programı’nın ortak açıklamasına göre, iki günü kapsayacak kapanış etkinliğinin ilk ayağı cumartesi günü yapılacak.

Pazar günü ise zeytin, nar ve narenciye ürünlerinin sergileneceği halka açık festival düzenlenecek.

29 Kasım Cumartesi, Lefkoşa’da ara bölgedeki Ledra Palace Fulbright binasında 10.00-15.00 saatleri arasında zeytin ve diğer bitkisel üreticilerin katılacağı teknik toplantılar yapılacak ve Kıbrıs kırsal ürünleri sergilenecek.

YUVARLAK MASA TOPLANTISI

Teknik Yuvarlak Masa Toplantısı saat 10.00’da başlayacak. Toplantıdaki sunum konuları şöyle olacak:

“Zeytinyağı standartları/kalitesi ile zeytinyağının sağlığımıza olan yararları arasındaki ilişki- Dilara Topcan; Zeytinyağının sağlığımıza yararları- Dr Antonis Iosif; Kısırlaştırılmış Sinek Tekniği, Akdeniz meyve sineği ve Zeytin Sineği ile biyolojik mücadele–Dr Andreas Krampias ve Zeki Akdeniz, AB tarafından finanse edilen Bitkisel Üretim Projesi- Projenin gerçekleştirdiği faaliyetler- Christian Harel.”

Etkinliğin resmi açılışı saat 12.30’da yapılacak. Açılış konuşmalarını AB temsilcisi Alessandra Viezzer, Lefkoşa Türk Belediye Başkanı, Lefkoşa Rum Belediye Başkanı, ZEYBİR Başkanı İrfan Çelik ve SEKEP Başkanı Phılıppos Kamerıs yapacak.

Bitkisel üretim projesi kapanış kokteyli ise saat 13.30’da düzenlenecek.

Kokteylden sonra teknik yuvarlak masa toplantısı şu sunumlar ile devam edecek:

“Zeytin ağacı ve Kıbrıs’ta zeytin yetiştiriciliği- Dr Christos Tsiatlalos, Zeytinyağı Ortak Strateji Programı; İki toplumlu Zeytin Platformu- İrfan Çelik ve Philippos Kameris.”

PAZAR GÜNÜ HALKA AÇIK

Halka açık program ise 30 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek.

Ara bölgede Ledra Palace’taki Fulbright Binası ve Chateau Status Restoran’ta 10.00 - 18.00 saatleri arasında düzenlenecek etkinlikte, zeytin, zeytinyağı ve diğer zeytin, narenciye ile nar sektöründeki Kıbrıs kırsal ürünlerinin sergileneceği 40 stant yer alacak.

Zeytin Festivali açılışı 12.30’da AB Temsilcisi, ZEYBİR Başkanı İrfan Çelik, SEKEP Başkanı Philippos Kameris ve AB Bitkisel Üretim Projesi Direktörü Christian Harel’in yapacağı konuşmalarla yapılacak.

Saat 13.00’te iki toplumlu Kıbrıs Havaları müzik grubu ile müzik şöleni yer alacak. Etkinlikte, zeytinyağı tadımı ve Kıbrıs’ın farklı değirmenlerinden ve bahçelerinden tatlar geleneksel Kıbrıs ekmeği ile tadılacak.

 

(tak)

Bu haber toplam 2074 defa okunmuştur