1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. LAÜ’de “Gönüllü Kan Bağışçısı Eğitim Semineri” gerçekleştirildi
LAÜ’de “Gönüllü Kan Bağışçısı Eğitim Semineri” gerçekleştirildi

LAÜ’de “Gönüllü Kan Bağışçısı Eğitim Semineri” gerçekleştirildi

Lefke Avrupa Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı tarafından “Gönüllü Kan Bağışçısı Eğitim Semineri” düzenlendi.

A+A-

 

   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Öğrenci Dekanlığı tarafından “Gönüllü Kan Bağışçısı Eğitim Semineri” düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda  gerçekleştirilen seminere, Türk Kızılayı Zafer Kan Alma Yetkilisi  Engin Çorman konuşmacı olarak katıldı.

   Seminerin açılış konuşmasını yapan  LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak, kan bağışının son derece önemli olduğuna değinerek öncelikle sağlık alanında eğitim  gören öğrencilerin bu konuda en üst düzeyde duyarlılık geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

   Çorman: Kan, tek kaynağı insan olan ve başka hiçbir alternatifi bulunmayan yegane hayat kurtarıcı sıvıdır.

   Çorman: “ Dünya’da 50kg’ın üzerinde  18-65 yaş arasında olan her sağlıklı kişi kan verebilir ” dedi. Çorman ilk kez kan verecek kişi 19 yaşından gün almış olmalı ve bağışçı 66 yaşından gün almamış olmalıdır diyerek kan bağışını önemine ve kan vereme kriterlerini örnekler vererek açıkladı.  Çorman kanın hayat veren hiçbir alternatifi bulunmayan yegane hayat kurtarıcı sıvı olduğunu vurguladı.

   Çorman:  Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği en güvenilir kanın tek kaynağı  gönüllü, düzenli ve bilinçli kişiler tarafından tedarik edilen kandır.

   Kadınlar tarafından  dört ayda bir yılda 3 defa, erkekler tarafından ise 3 ayda bir, yılda 4 defa yaklaşık bir ünite kan  bağışlanabileceğini dile getiren Çorman, insanların vücudundaki  kanının  normalden fazla ise veya herhangi bir sağlık sorunu yoksa kan bağışı yapabileceğini belirtti. Çorman: “Toplamda 15 dk kadar kısa  süren bir işlem sonucunda, hiç tanımadığımız kişilere kan vererek  hayatını kurtarabiliriz” dedi.

   Seminerin sonunda,  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak  tarafından  Çorman’a teşekkür belgesi takdim etti.

 

 

Bu haber toplam 3052 defa okunmuştur
Etiketler :