1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Larnaka plajlarında ekolojik küllükler
Larnaka plajlarında ekolojik küllükler

Larnaka plajlarında ekolojik küllükler

Haziran-Eylül 2017 döneminde 98.490 sigara izmariti toplanmasıyla sağlanan geçen yılki başarıdan sonra bu yıl ikinci kez Larnaka plajlarına ekolojik küllükler yerleştirildi.

A+A-

Haziran-Eylül 2017 döneminde 98.490 sigara izmariti toplanmasıyla sağlanan geçen yılki başarıdan sonra bu yıl ikinci kez Larnaka plajlarına ekolojik küllükler yerleştirildi.

 Larnaka Turizm Kurulu yaptığı basın açıklamasında, “Larnaka’da on plaja ekolojik küllük yerleştirme girişimi sonucu ortaya çıkan geçen yılki sonuçların oldukça cesaret verici olduğu belirtildi.

 Açıklamada, “Bundan dolayı aynı girişimin bu turist sezonunda da devam etmesine karar verildi. Geçen yıl özellikle Haziran-Eylül döneminde 98.490 sigara izmariti toplanarak plajlarımızdaki kumun kalitesi üzerinde açık olumlu etkiler elde edilmiştir” denildi.

 Bu girişim, Larnaka turizminin rekabet edilebilirliğini artırmak ve kalitesini yükseltmek amacıyla Larnaka Turizm Kurulu, Kıbrıs Turizm Teşkilatı, Larnaka Belediyesi ve bölgedeki diğer yerel yetkililerin işbirliğinde gerçekleştirdi. Girişimin çevre farkındalığının güçlendirilmesine katkıda bulunduğuna da inanılıyor.

 Basın açıklamasına göre bu sezon ekolojik küllükler, Finikoudes, Kastela plajları, Tasos Mitsopoulos caddesindeki otellerin karşısı, Voroklini Yiannades, Voroklini plajı, Pervolia Lighthouse, Kiti’de Caretta, Pile’de CTO plajı ve Pile plaj otelleri karşısına yerleştirildi.

 Basın açıklamasında şöyle denildi:

 “Ekolojik küllükler, UpCycle Club’ın yaratıcı yeniden kullanım vizyonunun aktif olarak destekleyen bir yaratıcı fikir şirketi startup FAR tarafından geliştirildi. Her stand tahtadan yapıldı, üzerinde talimatlar, sigara izmaritlerini toplamaya yarayan paslanmaz çelik kovaya tutturulmuş yüz adet biyoçözünür plastik huniler bulunuyor.”

 “Sigara içenler huniler alıyorlar ve plajda bulundukları süre içerisinde kullanıyorlar. Gİderken hunileri kovaya boşaltmaları ve satandaki yerlerine koymaları gerekiyor. Sigara izmaritleri bu şekilde düzenli sürelerde toplanıyor, sayılıyor ve turist sezonunun sonunda Blue Flag Ulusal Bilirkişi yıllık toplantısında sunulmak üzere kayıt altına alınıyor.”

 “Resmi verilere göre, dünya genelinde beş trilyondan fazla sigara izmariti her yıl çevreye karışıyor ve bunu ana sorumlusu plajdan ayrılanlar oluyor.”

 “Sigara izmaritleri ‘deniz yaşamının önemli bir bölümü için dikkat etmedikleri yiyecek oluyor ve deniz canlıları için ölümcül olabiliyor.”

 “Özellikle biyoçözünür olan kâğıt ve tütünün aksine sigaranın filtresi %95 sentetik selüloz asetat polimerden oluşuyor, bu madde çok yavaş çözülüyor ve böylelikle çok uzun süreler çevreye sıkıntı veriyor.”

 “Bir sigara izmaritinin deniz suyunda çözülmesi beş yıla kadar olabiliyor ve aynı zamanda çevreye kadmiyum, arsenik ve kurşun gibi zehirli kimyasallar yayabiliyor. İzmaritler çevreyi kirletmekten başka turist ve yerliler için çirkin görüntüler oluşturuyor, gidilecek yerin kalitesini düşürüyor.”

 Larnaka Turizm Kurulu tüm Larnaka halkına, ekolojik küllükleri kullanarak plajlarını korumaları anlamında iyi örnek olmaları çağrısı yapıyor. 

 

Bu haber toplam 2179 defa okunmuştur
Etiketler : , ,