1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Lapta ayakta: Ekmeğime dokunma!
Lapta ayakta: Ekmeğime dokunma!

Lapta ayakta: Ekmeğime dokunma!

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ve UBP’li meclis üyelerinin imzalarıyla sokağa atılan 31 işçi ve aileleri bugün belediyenin önünde eylem yaptı.

A+A-


Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ve UBP’li meclis üyelerinin imzalarıyla sokağa atılan 31 işçi ve aileleri bugün belediyenin önünde eylem yaptı.

CTP Girne İlçesinin ve belediye meclis üyelerinin de destek verdiği eylemde milletvekilleri Ömer Kalyoncu ve Zeki Çeler de yer aldı. Eylemciler işten durdurmalarla ilgili yasal haklarına kavuşmak için dava açacaklarını belirtti.

Belediyenin mali sıkıntıları ileri sürülerek işine son verilen işçiler, siyasi nedenlerle ve intikam duygusuyla bu kararın alındığını söyledi. İşsiz kalan 31 işçi ve eyleme destek veren aileler, mali sıkıntı varsa neden son seçim döneminde sorgusuz sualsiz işe alınan 30 kişinin değil de, 18 yıllık çalışanların dahi kara listeye alınarak işlerine son verildiğini sordu. İşçiler ayrıca ekonomik tedbirlere neden en alt ücretlere çalışanlardan başlandığını ve yıllardır belediyenin fütursuzca yaptığı ve gayri yasal harcamaları sorguladı. Belediye Başkanı Fuat Namsoy’u konuşmak ve bu sorulara yanıt bulmak için dışarı çağıran işçilerin talebi olumlu karşılanmadı. Belediye hakkındaki mali bilgileri de saklamakla suçlanan Namsoy, halka verecek hesabı olmayanların mahkemelerde yargılanması gerektiği belirtilerek istifaya çağrıldı. Çevredeki vatandaşlar da alkışlarla ve yorumlarıyla işçilere destek verdi.

EMİNAĞA: İNSANLARI POSA GİBİ SIKIP SOKAĞA ATTILAR

CTP Girne İlçe Başkanı Erkan Eminağa konuşmasına Lefkoşa ve ardından Lefke belediyelerinde yaşanan olayları hatırlatarak başladı. “Bugün Lapta Belediyesi’nde bunun tekrarını izliyoruz” diyen Eminağa, bunların olacağını seçimlerin çok daha öncesinde söylediklerini belirtti.
Popülizm uğruna insanların onurlarını, emeklerini çiğneyerek hırsla amaçlarına ulaşabilmek için her türlü yolu mubah sayanların, o makamlara ulaşabilmek için bu insanları kullandığını söyleyen Eminağa, “Günün sonunda geldiğimiz nokta işte budur” dedi. İlçe Başkanı Erkan Eminağa, “Lefkoşa’da yaşananlar burada da yaşanmaya başladı ve arkası gelecek. UBP’nin yönetim anlayışı çalışanları bir limon bir portakal gibi sıkıp kullanıp ondan sonra posa diye bir kenara atmaktır. Bu doğru yönetim şekli olamaz” dedi.

SENDİKA NEREDE?

İlçe Başkanı Erkan Eminağa, Lapta Belediye yönetiminin bölgede korku imparatorluğu yarattığını söyledi. Eylemcilerin alkışlarda destek verdiği sözlerini Eminağa şöyle sürdürdü:
“Belediye başkanı çalışanlarını korkutarak eylem yapmaktan bile alıkoyabilecek bir noktada. Örgütlenmek birlikte hareket etmek tek yol. Gönül arzu ederdi ki çalışanların sendikasının desteğiyle bu mücadele olsun ama korku o kadar büyük ki sendika bile birkaç kez düşünmek zorunda kalıyor. Belediye başkanının, meclis üyelerinin kendisinden bilgi talep etmesine tahammülü dahi yok. Kısa süre önce yaşanan ihale olayında özellikle CTP’li belediye meclis üyelerinin istediği bilgileri vermedi. Belediyeyi batırdın, 20 yıldır orada oturuyorsun! Artık geri çekilmenin ve istifa etmenin zamanı gelmedi mi sayın başkan?”

AVUKAT EFENDİ: NAMSOY FATURAYI ÇALIŞANA KESTİ

Eylemciler adına basın açıklamasını okuyan CTP-BG Belediye Meclis Üyesi Avukat Emre Efendi, CTP meclis grubu olarak işten çıkarma tedbirinin en son düşünülmesi gerektiğine inandıklarını ve başka tasarruf önlemleri önermelerine karşın ciddiye alınmadıklarını belirtti. Açıklamada, batık belediyeler arasında olan Lapta Belediyesi’ni 20 yıldır yöneten Fuat Namsoy’un kötü yönetiminin faturasını çalışana kestiği, hukuk dışı ve yanlış uygulamaların karşısında olunacağı belirtildi ve bu vicdansız kararın altına imza atanların toplum tarafından affedilmeyeceği vurgulandı. Açıklamada ayrıca halen çalışmakta olan belediye çalışanlarına seslenilerek aynı duruma kendilerinin de düşebileceği, hiçbir siyasi rant gütmeden emek en yüce değerdir şiarı ile emekçilerin haklarını sonuna kadar savunacakları ve bu yolda kendilerini de aralarında görmek istedikleri duyuruldu.

ÇELER: SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI, SAVCILIK VE İÇİŞLERİ DEVREYE GİRMELİ

TDP Girne milletvekili Zeki Çeler de eylemcilere destek belirterek, “Ekonomi yapılacaksa araçlardan, harcamalardan ve izaz ikramlardan işe başlasalardı” dedi. Çeler sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maalesef ülkemizdeki diktatörlükler ve bir daha seçimi kazanabilmek için satın almaları bizi bugünlere getirdi. Bu işten durdurmaların altında bir şey aramamak mümkün değil. Bu nedenle kavga dövüşe gerek kalmadan başkanın derhal meclisi toplayıp bu kararı ciddi şekilde gözden geçirmesi ve ardından ekonomistlerle oturup hesap kitap yapıp belediyeyi bu durumdan kurtarması gerekir. Eğer yapamıyorsa Sayıştay Başkanlığı, Savcılık ve İçişleri devreye girmeli. Bu bir seçim oyunuydu ve insanların ekmekleriyle, sütleriyle oynadılar. Bu halk artık bu oyunlara gelmesin.”

BARBET: BELEDİYELERİ BATIRAN BAŞKANLARI İÇERİ TIKIN

Bölgenin ileri gelenlerinden Kemal Barbet de eline megafonu alarak yaptığı konuşmada hiçbir bağı ve çıkarı olmadığı halde sokağa atılan işçi kardeşlerinin yanında olacağını vurguladı. Ülkede yaşanan haksızlıklara hep birlikte tepki gösterilmesi gerektiğine inandığını söyleyen Barbet, CTP-DP Hükümetine seslenerek bugüne kadar belediyeleri batıran tüm başkanların yargılanmasını ve hapse atılmasını istedi. Barbet ayrıca Fuat Namsoy’un Lapta halkına ülkenin en pahalı suyunu sattığını ve sessiz sedasız bunu faturalara yansıttığını savundu.

--------------------------------

FELEK: “ÇALIŞANLARI İŞVERENLERİN İKİ DUDAĞI ARASINDAN KURTARACAK, ÇALIŞANLARIN İŞ GÜVENCELERİNİ KORUYACAK ELZEM YASALARA İHTİYAÇ VAR”

 Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Lapta Belediyesi’nde 31 çalışanın işine son verilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaparak, çalışanların iş güvencelerini koruyacak yasalara ihtiyaç olduğunu belirtti.

DEV-İŞ adına yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter Hasan Felek, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un bütçe yetersizliğini öne sürdüğünü ve 31 çalışanının işine yasal olmayan şekilde son verildiğini savundu.

“DEV-İŞ İŞÇİ KIYIMINI ASLA KABUL EDEMEZ”

“Bu olay bir kez daha bize göstermiştir ki çalışanları işverenlerin iki dudağı arasından kurtaracak, çalışanların iş güvencelerini koruyacak elzem yasalara ihtiyaç var” diyen Felek, “DEV-İŞ sendikalı bir işyerinde, bu şekilde işçi kıyımı yapılmasını asla kabul edemez” ifadesine yer verdi.

Hasan Felek, yirmi yıldır Lapta Belediye Başkanlığını yürüten Namsoy’un, her seçim öncesinde, hatta geçtiğimiz Haziran ayındaki yerel seçim öncesinde de siyasi avantaj için istihdam yaptığını öne sürdü.

Felek, “Namsoy bu istihdamları yaparken belediyenin bütçesini bilmiyor muydu?” diye sordu.

“31 İNSANI İŞSİZ, AŞSIZ BIRAKMAK HANGİ VİCDANA SIĞAR?”

Lapta Belediyesi’ndeki çalışanların arkadaşlarına sahip çıkması, belediyede yetkili sendika Bel-Sen’in daha aktif mücadele vermesi gerektiğini söyleyen Hasan Felek, şunları da belirtti:

“Yeni yıla kısa bir süre kala, 31 insanı işsiz ve aşsız bırakmak hangi ahlaka, hangi vicdana sığar? Bu insanlar banka taksitlerini, çocuklarının eğitim parasını, elektriğini, benzinini nasıl karşılayacak? Vicdanının sızladığını söyleyen Başkan bunları hiç düşünmedi mi?

İşten durdurulan işçilerin derhal işlerine geri dönmelerini talep eder, durdurulan işçilerle her koşulda maddi ve manevi anlamda dayanışma içinde olacağımızı belirtiriz.”

 

Bu haber toplam 1925 defa okunmuştur