1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kuzey’e dönüş için yeni teşvik
Kuzey’e dönüş için yeni teşvik

Kuzey’e dönüş için yeni teşvik

Kuzey Kıbrıs’ta yaşamak isteme sebeplerinden biri Güney’deki ekonomik kriz

A+A-

Kıbrıslı Rum ve Maronitler’e Kuzey Kıbrıs’a dönmeleri için yeni teşvik
 

Kıbrıs Rum yönetimi, Karpaz kökenli Kıbrıslı Rumların ve Maronitlerin, Kuzey Kıbrıs’taki eski köylerine dönüp yerleşmeleri için yeni teşvikler vermeyi planlıyor.

Fileleftheros “Mahsurlara Yeniden Yerleşim Teşvikleri” başlıklı haberinde dün 340 Kıbrslı Rum’un yaşadığı Karpaz’a ve 100 civarında Maronit’in yaşadığı Maronit köylerine gelip yerleşmek isteyen kişi veya aile sayısının şimdilik 15 civarında olduğunu ancak artan bir ilgi bulunduğunu yazdı.

Sebeplerden biri Güney’deki ekonomik kriz

Habere göre nedenlerden biri, 1974 Nüfus Mübadelesi çerçevesinde Güney’e gitmeyip Kuzey’de kalmayı tercih eden kişilerin ölmeye başlaması nedeniyle Güney’deki yakınlarının, bu kişilere ait ev ve malların akıbetlerinin ne olacağının bilinmemesi... Diğer bir neden hayatta kalanların Güney’de yaşayan bazı akrabalarının kendilerine bakmak için yanlarına gelmek istemesi, bir diğer neden ise Güney’de yaşayan Karpaz kökenlilerin (ve Maronitler) Güney Kıbrıs’taki ekonomik kriz nedeniyle geri dönüp buraya yerleşmek istemesi olarak gösteriliyor.

Uydudan denetim

Fotiu bu kapsamda bugün yürürlükte bulunan, mali teşvik almak için 1 yıl kesintisiz Kuzey’de yaşamak kuralını kaldırmayı veya bu süreyi daraltmayı ve planladıklarını açıkladı.
Genç çiftleri Kuzey’e yerleşmeye teşvik etmek istediklerini, bu nedenle de tarımsal ödenek vermeyi, halen vermekte oldukları tarımsal ödeneğin miktarını da Kıbrıs Rum yönetiminin imkânları ölçüsünde artırmayı planladıklarını, dönmeleri için ailelere ikramiye de vereceklerini söyledi.
Fotiu “Ödeneklerin gerçekten tarım amaçlı kullanılmasını güvence altına almak için uydu verileri kullanılacak. Bu, devletin başka birimlerine de hizmet edecek” dedi. Balıkçılığı da teşvik kapsamına alacaklarını ve belirli alanlarda faaliyet gösterecek küçük sanayiler (atölyeler) oluşturmayı da planladıklarını açıkladı.
Gazete, bugün Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitlerin yaşadıkları sorunları ise, ev yardımcısı hizmeti almak için hem Güney tarafında, hem de Kuzey Kıbrıs’ta sigorta primi yatırmaları, kendilerine BM Barış Gücü aracılığıyla iletilen gıdaların bazılarını tüketmeyip çok ucuza bakkallara satmaları, ürettikleri zeytinyağı v.b. ürünlerini Güney Kıbrıs’a sokmalarına izin verilmemesi olarak sıraladı. TAK

Bu haber toplam 1783 defa okunmuştur